2014 Övriga semesteraktiviteter

2014 Frankrike semester 

24/7 Avresedag
Igår hade vi en sommarfest på berget med Jody och Mia, Jodys plastmamma Sybil och hyresgäst Stefan. En fantastiskt sommarkväll med rosévin och mycket skratt. Det blev sent och det lider vi av idag 🙂

Lite försenade lyfte vi från Säve mot Marseille och flyget gick bra.

Vi hämtade ut hyrbilen som Oscar ordnat åt oss och begav oss mot Saint-Remy där vi skulle träffa familjen Zint. Ett trevligt återseende som startade med en kopp kaffe innan vi åkte för att bunkra upp mat i byn Quissac.

Väl framme i byn (Sauve) där vi skulle bo parkerade vi en bit från huset eftersom gatorna var supersmala och omöjliga att köra. Vi fyllde våra resväskor med mat och släpade dem mot huset. Ett fantastiskt stenhus i flera våningar. Anna och jag fick ett rum med himmelsäng (typ).

Vi gick ut och åt en god middag på restaurang och firade Sylvianes födelsedag och avslutade kvällen med en stund på torget där det var musik (Balkan) och många gäster.

25/7 En rundtur i området med marknad och bambupark.
Vi vaknade upp trötta efter resdagen. Vädret var lite mulet men vi bestämde oss att åka till en marknad i grannbyn (Saint-Hippolyte). När vi hade parkerat bilen och närmat oss centrum började det regna. Vi väntade under ett tak tills vi i duggregn gick runt en stund och köpte frukt och lunchpaket (pizza slide, paj) att ha med på vår utflykt. Innan vi åkte vidare tog vi en kaffe och en mycket liten öl på ett centrumkafé.

Vi åkte vidare till en välkänd bambupark (bambouseraie de prafrance), som skapades på slutet 1850-talet. Vi började med vår lunch och satt på en tågstation:-) och åt. Parken var jättestor (Europas största) och innehöll många olika bambu men också andra blommor etc. Medan vi gick började det regna och åska så vi kortade av besöket och åkte tillbaka hem.

Kvällen blev lugn med sallad och prat innan sängen.

26/7 Bypromenad och bergvandring
Efter en god frukost med god baguette etc gick vi på den lilla marknaden i Sauve. Vi beställde kött och i väntan på att få 2kg olika kött gick vi på kafé och tog en öl.

Eftermiddagen blev en ca 3 timmar lång promenad i bergen runt Sauve (la mer des rochers). Vi gick ca 13 km men det var väldigt kuperat och med många stenar att balansera på.

Kvällen mycket lugn

26/7 Bypromenad och bergvandring
Morgonen förlöpte som vanligt med skillnaden att vi alla sov länge, tom Michel. Efter sen frukost åkte vi med bilen till grottan (la grotte des demoiselles) som var jättemäktig med sina stalaktiter och stalakmiter. Vi gick i trånga gångar till en enorm sal (med all rätt kallad katedralen) i mitten och som mätte 140x40m och var 50 meter hög – Imponerade.

Vi fortsatte sedan genom dalen där vi gjorde ett kort stopp för lite bad (Anna och Leo) innan vi genom en serpentinväg kom till toppen på berget (Cirque de Navacelles) En enorm utsikt och det påminde om Grand canyon men med mer grönt. Att gå fram till kanten gav svindelkänsla. Bättre att backa bak.

Hemma igen blev det grill med köttet från häromdagen.

27/7 Grottbesök och utsikt över Cirque de Navacelles
Morgonen förlöpte som vanligt med skillnaden att vi alla sov länge, tom Michel. Efter sen frukost åkte vi med bilen till grottan (la grotte des demoiselles) som var jättemäktig med sina stalaktiter och stalakmiter. Vi gick i trånga gångar till en enorm sal (med all rätt kallad katedralen) i mitten och som mätte 140x40m och var 50 meter hög – Imponerade.

Vi fortsatte sedan genom dalen där vi gjorde ett kort stopp för lite bad (Anna och Leo) innan vi genom en serpentinväg kom till toppen på berget (Cirque de Navacelles) En enorm utsikt och det påminde om Grand canyon men med mer grönt. Att gå fram till kanten gav svindelkänsla. Bättre att backa bak.

Hemma igen blev det grill med köttet från häromdagen.

28/7 Födelsedag
Anna väckte mig. Mysigt att ligga och kramas på sin 55 års dag innan frukost. Väl uppe gick Michel och jag och handlade baguette till frukost.
En väldigt slö förmiddag med bokläsande och lite titt på Jeanneau 64 video som förberedelse inför seglingen den 30:e. Vilken fantastisk båt – skall bli spännande att segla.

Efter lunch tog vi bilen (Leo stannade hemma) till en liten by som hette Lezan där vi besökte två vingårdar. Den första var Domaine Rotande Cavalier som var ganska typisk enligt Michel. Vi köpte några flaskor där. Precis granne låg Coste Longuiere (rekommenderad av michels systerdotter) där vi mottogs av en trevlig äldre kvinna som efter en stund ersattes av hennes dotter (tror vi). Vi stannade nog ett par timmar ! Och provade viner och hade en trevlig pratstund. Det blev sex flaskor.

På hemvägen blev det stopp på en getgård och ostinköp men också på ett väldigt lokalt ställe där man sålde grönsaker och frukt. Väldigt franskt.

Hemma avslutades kvällen med skumpa och middag.

En trevlig födelsedag.

29/7 Utflykt till Medelhavet och sedan Marseille
Vi gick upp hyfsat tidigt och åt frukost innan vi gav oss iväg mot Medelhavet. Vi körde till xxxx som var som ett Romerskt mecka av historiska skäl. Det var en by som låg innanför en mur som vätte mot ett område av vatten som såg rosa ut. Det var för man fyllde på med vattnen från Medelhavet. Stängde sedan för att vattnet skulle dunsta och man skulle återvinna salt.

Vi gjorde inget speciellt utan gick en promenad runt i byn och tittade i lite butiker innan vi bestämde oss för att åka vidare till en annan by xxx för lunch. Vi åt vid kanalen mot havet och passade på att ta en promenad för att se stranden. Vädret hade blivit lite sämre så det var inte många där.

Vi for vidare mot Arles där vi lämnade familjen Zint eftersom vi skulle vidare mot Marseille. Vi hade en dryg timme innan vi kom fram till den gamla hamnen xxxxx och vi checkade in på Radisson blue.

Vi gick ut och det var blåsigt och lite kallt när vi gick längs kajen och såg båten vi skulle segla dagen efter. En Jeanneau 64. Vilken båt ! Det skall bli kanonkul. Vi gick vidare längs kajen mot centrum och in på varuhuset xxx för att se om vi kunde hitta en tröja eller vindjacka till peter. Den blev en jacka på rea. Den var xl men vi körde på den ialla fall.

Eftersom vi blev hungriga på ville hitta en restaurang provade vi den motsatta sida mot hotellet. Vi valde en nordafrikansk restaurang där Anna åt xxxx och Peter couscous med kanel, kikärtor och kyckling. Riktigt gått. Vi avslutade med te innan vi gick mot hotellet.

Imorgon skall bli spännande……

30/7 Jeanneau 64 testsegling i Marseille
Vi hade ställt klockan på 07.30 för att hinna äta en god frukost innan vi skulle träffa jeanneaus och navigares representant Erica Andersson kl 9. Vädret var fint och med som det tycktes god vind eftersom det gick vitt på Medelhavet.

Vi hade en trevlig pratstund med Erica, som det visade sig hade gått på marinbiologen gymnasiet i Lysekil innan hon till slut börjat på Navigare. Ca 10 gick vi den korta promenaden till båten där vi träffade Jean luc som på sydfransktvis undrade när vi skulle segla. Vi fick vänta en stund med kaffe på hamnrestaurangen. Den påminde om golfrestaurang för båtägarna.

På båten fick vi en genomgång både på däck och inne. Vilken båt och vilka ytor – wow.

De mest spännande skulle förstås bli seglingen som började närma sig. Vi kastade loss och börja gå mot öppningen mot Medelhavet och vi började inse att idag blåser det mycket. Vi satte en revat fock och gick med hård kryss ut mot havet. En par kraftiga vågor senare och vi var blöta av det salta vattnet. Vindmätaren visade statligt mellan 45-50 knots vind. Jag har aldrig seglat i sådan vind men båten kändes trygg. Efter en stund föll vi av och satte en revat stor. Vilken känsla att i denna vind segla i Medelhavet. Vi vek rund ön xxxx där den enda andra båten vi sett hade att ned seglen i skydd av ön och en i besättningen låg och kräktes. Det var en mindre skolsegelbåt.

Vi turades om att segla innan vi vänta åter mot Marseille. Vinden hade till om med ökat och låg nu upp mot 55 knots och som topp 62 knots och ändå kändes det hur tryckt som helst. Tillbaka in i hamnen backade vi in och la till på perfekt sätt. Med bog och akterpropeller var det inga problem.

Vi tackade Jean luc för seglingen och avslutade med lunch med Erica som vi gav en flaska rosé från vingården vi besökt härom dagen. Både Anna och Jag var betagna av upplevelsen och lovade komma till flytande båtmässan på Ellös.

Vi tog bilen och körde till Nîmes där vi skulle träffa fam. Zint på torget. Det var inga problem att hitta men eftersom dom hade varit där några timmar bestämde vi oss att åka vidare till en liten medeltida stad som hette Sommelier. Vi hittade en parkering vid bouleplanen och började gå in mot centrum. En stad som påminde av medeltida borg med små gränder med butiker och ett torg med marknad.

Tillbaka till lägenheten lagade vi mat och slöade till det blev sängen.

31/7 Slöa i Sauve och sedan trad jazz på torget
Vaknade som tidigare till solsken och vackert väder.

En gemensam slö frukost innan vi gick ut för att handla till lunchen som Jean-Jac vår hyresvärd var inbjuden till. Vi gick runt i byn, tog en öl. Anna köpte ett skärp i en affär innan vi gick hem och fixade det sista med lunchen.

Lunchen varade nog i 2-3 timmar med förrätt, huvudrätt, ost och efterrätt :-). Det var trevligt även om de mesta som diskuterades var på franska så för Peter var det svårt att hänga med även om Anna gjorde stort jobb som tolk.

I Eftermiddagen ingick en siesta några timmar innan vi förberedde oss för boule match. Tjejerna vann förkrossande med 13-7! För det fick dom bjuda förlorarna på öl. Undrar vem som var gladast 🙂

Kl 20.30 började musiken på torget med någon fransk kabaré musik som utfördes av tre gatumusiker. Vi drack några öl och åt en vegetarisk tallrik som serverades. Senare startade trad jazzen som var skön att lyssna till. Anna och Peter blev kvar till midnatt och kollade på alla som dansade. En del tycktes kunna andra bara dansade för det var kul. En härlig stämning.

1/8 Besök hos Michels systerdotter
Vi gjorde oss i ordning efter frukost att åka och hälsa på Michels systerdotter och hennes lille pojk på nio månader i deras hus i en liten by som heter xxxx. Michels syster och man hade också kommit från Alsace för att hjälpa till med barnpassning så vi fick en trevlig stund tillsammans med Michels släkt. Vi grillade och åt en god lunch tillsammans.

Senare på eftermiddagen åkte vi alla till en å med skönt vatten som vi badade i riktigt länge. Det påminde lite om Korsika för några år sedan med många stenar, ibland djupt vatten och ibland nästan inget vatten.

Väl hemma blev det lite tjöt med Jean-jac innan middag och sängen.

2/8 Näst sista dagen
Anna och Peter först uppe och köpte bröd till frukost !!

Vädret skulle vara sämre så vi bestämde att åka till montpeiller och om vädret tillät till stranden vid Medelhavet. Vi hade tur så vi åkte till xxxxx där Anna och fam Zint badade. Peter somnade på stranden.

För Lunchen åkte vi till centrum av xxxx och åt på en typisk turistrestaurang vid hamnen.

På vägen hem stannade vi i hippoxxxx för lite olivolja inköp.

3/8 Hemresa

 

Weekend i New York

28/5 Avresedag
Vi lämnande Göteborg för mellanlandning i Köpenhamn innan resan till newark flygplats.

Vi hittade Oscars parfym Calvin Klein som varit svår att få tag på innan vi åt frukost.

Flyget gick bra även om vi satt i olika klasser.

På newark väntade limon som tog oss till det moderna hotellet Yotell. (46 th street) Rummen var små och nästan som små båtkabiner. Utdragbar säng löste utrymmet.

Vi gick en promenad längs 7th avenue time square mot restaurangen hamburger joint på 56 street. Litet hamburgerställe med bara två val. Väl värt ett besök.

29/7 promenad i central park
Vackert väder
Jag jobbade några timmar på morgonen innan jag tog mazarin och kaffe till rummet och väckte Anna. Detta blev en procedur varje morgon 🙂

När Anna gjort iordning sig gick vi ut och åt riktig frukost på 10th street. Anna åt pannkakor med sirap. Vad annars 😉 Vi fortsatte sedan mot central park för att bara vara.

Ett underbart ställe att strosade runt och kollade i, vi fikade vid liten insjö där folk seglade med småbåtar. Eftersom Guggenheim museet låg ganska nära gick vi ut från parken till museet men det var stängt ;-). Vi passade också på att gå på Madison Ave som tydligen är känd för att vara gatan för kändisar. Vi gick tillbaka in i parken och satt på en parkbänk och njöt, det pågick filminspelning till American idol som var kul att följa. Under en viadukt spelade och sjöng gatumusiker fantastiskt.

Vi gick 6 ave mot centrum och kollade i lite affärer och bara strosade runt. Vi gjorde ett stopp på central station för jag ville visa Anna detta gamla fina hus. På vägen tillbaka till hotellet stannade vi en bar och tog några öl. Vi började snacka med en kille om Brooklyn. Han hade aldrig varit där trots han bor i NYC.

30/5 promenad till Chelsea
Efter sedvanlig frukostprocedur åt vi en god amerikansk frukost på ett typiskt frukostställe efter tips från hotellpersonalen.

Vi gick sedan mot high line som är en vacker gångväg på en gammal järnväg. Det går flera meter upp i luften så det ger ett fint perspektiv av NYC. Den avslutas i området Chelsea som är ett jättefint område. Vi besökte the market som var otroligt fint med affärer och restauranger från alla hörn.

Hemåt följde vi den normala vägen för att hitta lunchställe. Det var svårare än vad vi trodde och vi stannade till slut vid en enkel kaffebar.

Eftermiddagen var jag på hotellet och väntade jag på Steve på Volvo som skulle komma. Han blev dock fast på Volvo så vi pratades vid i telefon istället.

Anna gick på MOMA museet men vi träffades senare och gick tillbaka mot central park. Vi lyssnade på musiker, fikade och hade det skönt.

På kvällen tog vi tunnelbanan mot Chelsea och åt en bit mat innan vi gick till en lite jazz club som hette Smalls. En jättetrång klubb i en källare med en bar och uppställda stolar. Fyra killar lirade xx jazz som var lite för experimentell i min smak. Vi stannade ett tag innan hemfärd.

31/7 utflykt till Brooklyn
Vi tog tunnelbanan mot södra Manhattan och till time zero för att se där flygplanen flög in i World trade center byggnaderna 7/11. Tyvärr var det fullt på museet så vi gick bara omkring och såg hålen fyllda med vatten där husen varit.

Vi gick sedan via wallstreet mot södra udden för att se ut mot frihetsgudinnan innan vi tog taget till brocklin bridge. Vi hoppade av och gick över bron med fantastisk utsikt över Hudson river. I brocklin hade vi tänkt gå på en speciell och välkänd grillrestaurang där man måste ha kontanter men också till brocklin bryggeriet. Vi orkade inte så vi drog oss tillbaka mot time square området och shopping. Det blev bara jag som shoppade några kostymer.

Kvällen……..

Vi åkte upp upp till West Manhattan och åt en god lunch innan vi gick genom central park (vi lyssnade lite på gatumusiker igen) för att hitta smart watch i polo butiken på Madison ave. Tyvärr hade polo slutat sälja klockorna 😦

1/8 Harlem och gospel
Sista dagen tillsammans innan Annas hemresa.

Vi vaknade tidigt för att bege oss till Harlem för att ta del av en högmässa med gospelmusik. Vi tog tunnelbanan och kom fram i god tid ca 09.30. Det var då redan 70 turister i kö ! som fick stå på en speciell plats. Man tar in ca 250 turister så vi var säkra och kön växte på så vi vet inte om alla kom med.
Högmässan var kanon större delen. Församlingsmedlemmarna var väldigt uppklädda. Otroligt fascinerande att se pastorn engagera sig i all dagliga saker och skämta i predikant. En del blev dock lite för mycket halleluja för mig. Gospelkören och dirigenten var mycket bra och kul att lyssna på. Väl värt ett besök!

Lite försenade fick vi stressa tillbaka till hotellet så Anna kunde hämta sitt bagage innan resan hemåt.
En skön minisemester tillsammans.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.