2014 Helgsegling

7/5 Sjösättning
På fredagen startade i lugn takt med motorgång till Henån där jag övernattade efter att ha fixat med båten.
På lördag och efter lite inköp gick jag mot hemmahamnen vid Lysekils marina. Oscar hade kört dit bilen så jag kunde hämta Anna vid E6 eftersom hon kom från Koster med Nettan. Kvällen blev skön och söndagen fortsatte med att fixa båten innan jag tog en lite kort tur medan Anna sov

23-25/5 Smögen, Burholmen, Kungshamn
Vi stannade i båten på fredagkvällen och myste eftersom det blev sent.

På lördag seglade vi i vackert väder ut vid Kornö mot Smögen via utomskärs. En räkmacka och öl innan vi gick mot Burholmen. Vi myste ensamma i naturhamnen. Vi låg ganska skyddade men vinden skulle vrida något så Peter var lite orolig. Vi somnade trots allt men vaknade redan 23.00. Vi trodde var natt men vi hade bara sovit någon timme innan Peter vaknade att vinden hade vridit. Eftersom det skulle blåsa upp ytterligare så kastade vi loss och gick mot Kungshamn i skymning.
Söndagen var det molnigt och blåste 7-8 MS så vi slappade och gick sedan mot hemmahamnen för att också hinna med städa Agnes lägenhet eftersom den skulle lämnas

7-8/6 Smögen, Kornö
Peter kom från New York och blev hämtat på Landvetter av Oscar. Ca 1700 kom vi iväg hemifrån till båten.

Något sent kom vi iväg mot Smögen för att möta Agnes. Väl där myste vi tillsammans. Otto anslöt senare eftersom han hade varit på firma fest på Göstas i Kungshamn.

På söndag när Agnes jobbade gick vi ned till Kornö. Vi gick rakaste vägen mellan små öar och via Buröarna utanför Malmön. Kul att testa nya leder.

Vi la till bredvid Hans och Christel som vi sedan åt lunch med. Resten av eftermiddagen blev att slappa innan vi gick tillbaka till hemmahamnen.

14-15/6 Vasholmarna
Anna och jag kastade loss på lördag morgon och seglade i vackert väder söderut utanför Gåsö mot Porsholmen syd om Gåsö. Det var en mysig lagun som vi låg vid. Bra skydd för alla vindar utom nordväst. Vi solade och läste på klipporna innan vinden vred mot nordväst 🙂 Vi valde därför gå mot Vasholmarna. Det fanns gott om plats så vi la oss i viken direkt om styrbord. Vi hade det jätteskönt med att sola på klipporna, grill på kvällen.

På söndag seglade vi utomskärs tillbaka till hemmahamnen.

7-9/8 Mollösund
Anna och jag beslutade att gå söderut istället förr norrut eftersom vi oftast brukar gå norrut. Vi gick ut vid given och i fint väder och bara 3-5 MS tog vi kurs utanför bonden mot Måseskär. En mycket lugn segling med att turas om att vila på däck innan vi startade motorn och gick innanför Måseskär och tog kurs mot kråksundsgap. På vägen in bestämde vi att försöka hitta plats vid naturhamnen Damholmen norr om kråksundsgap. Det visade sig vara fullt och vi började bli hungriga så vi styrde mot Edshulshall. Där la vi till akter om Westkust, den gamla segelskutan.

Efter en lugn lördagsmorgon bestämde vi att gå till Mollösund eftersom det skulle bli stark vind och regn på natten. Vi hittade bra plats även om vi hade lite strul med den fast ankarförtöjningen eftersom den gick mycket snett. Det löste sig dock. Vi tog en räkmacka lunch på hamnrestaurangen, en promenad och sedan slappade i båten på eftermiddagen/kvällen. Det kom en riktigt regnskur och blåst men vi låg tryggt.

Söndagen visade vi vår båt för båtgrannen som hade visat lite intresse dagen innan. Lite uppgifter utbyttes. Vi får se vad det leder till. Efter detta seglade vi och med motor hemåt mot hemmahamnen i gott väder.

15-17/8 Seglingshelg med Agnes och fam Bergh

Vi (Agnes, Anna och Peter) åkte till båten efter jobbet för att möta upp fam Bergh inkl John på lilla Kornö.Vädret var riktigt fint när vi gick den korta sträckan. Fam Bergh var redan framme och Christel hade börjat med maten. Vi hade en fin kväll tillsammans med mat, vin, öl och shot.

Lördagen var förutom lite huvudvärk fin. Vi slöade lite innan vi skulle segla söderut. Agnes hade tyvärr blivit rejält förkyld och hade feber så hon var inbäddad i ruffen när vi gick söderut. Anna och Peter valde utomskärs ned mot Gåsö medan hans valde inomskärs. Vi fick en riktigt fin segling i 7-8 MS.

Vi kom fram ungefär samtidigt eftersom Hans startade motorn i stället för att kryssa. Vi la till längsmed vid inloppet på vasholmarna. En bra plats för eftermiddagen som började med gemensam lunch i vår båt. Efter en eftermiddagslur sa vi hejdå till fam Bergh som skulle hemåt. Det var nog också sista gången vi såg John innan hans 9 månaders resa till nya Zeeland.

På kvällen började det blåsa en light plan och vinden vrida mer mot väst. Vi låg fast förankrade men Peter kom ihåg en natt under sommaren med ryck och gnissel från fendrarna. Vi gjorde loss i 12 MS och gick den korta turen till Grundsund. Där fanns det gott om plats.

Söndagen blev att slöa i båten med böcker och sudoku kombinerat med lite friidrotts em. Vi seglade till hemmahamnen i ca 10 MS och regnrisk. En skön slör/halvvindssegling på genuan.

En skön helg.

20-22/8 Jobbsegling till Fiskebäckskil

Alexandra, Isac och jag gav oss iväg vid 19.30 tiden i hysat men blåsigt väder. Vi gick först ut och tittade in vid la Kornö för att se hur en mysig liten hamn ser ut. Vi satte sedan kurs mot kurs fiskebäckskil och eftersom Alexandra var orolig för vågor etc så satte vi starkt revad stor och Genua. Det blåste ca 10-12 MS så vi gjorde ändå drygt 7 knop så seglingen gick bra. Vi la till inne i gästhamnen i fiskebäckskil.

På Kvällen åt vi en färdiggrillad kyckling och potatissallad samtidigt som vi hade en trevlig kväll med mycket tjöt och skratt.

På torsdag morgon började vi med telefonmöte innan vi gick till gullmarsstrand för konferensen.

22-24/8 Hovenäset
Jag passade på att klippa mig hos ullis innan Anna skulle bli körd till fiskebäckskil av Agnes som var på väg på kräftskiva. Anna var jätteförkyld så efter efter en macka bädda hon ned sig i kojen.

Jag kastade loss och började gå norrut med motor och vi aldrig legat i hovenäset gick jag dit. Precis när vi lagt till och fått upp sittbrunnstältet började det regna så vi hade tur. Jag fixade en köttfärsgryta med ris, majs etc innan jag väckte upp Anna. Anna var inte pigg alls så efter snabb mat så blev det kojen igen medan jag passade på att gå en liten promenad.

23/8 Bohus Malmön
Anna var fortsatt väldigt förkyld så efter att ha slappat och jobbat ett tag kastade jag loss och gick med motor till Bohus Malmön och bränslestationen. Jag fick lite hjälp av en tysk vid tilläggningen eftersom jag hade frånlandsvind och drev ut. Bränsletanken var i princip tom så det gick i 133 Liter. Det var första gången som vi tankade iår eftersom tanken var full efter vinterförvaringen så vi kan summera sommaren att det inte gått åt mycket bränsle trots allt.

Jag fick också göra ett kort stopp vid gästhamnen för att köpa lite mat och vatten. Tysken hjälpte mig även här, bra med trevliga och snälla båtfolk. Snabbt tillbaka bar det av mot la Kornö där jag fick en bra längssidesplats. Anna började så småningom vakna till så vi kunde mysa tillsammans en stund på eftermiddagen.

Fick ett problem med toa så det blev att felsöka och hittade tillslut att alla års avlagringar hade gjort ett stopp vid vredet under handfatet. Lite äckligt arbete men ”a man got to do what a man got to do” Det löste sig till slut 🙂

Kvällen blev premiär med nya gasolgrillen.

24/8 mot hemmahamnen

En lugn morgon innan vi gick till hemmahamnen och avfärd mot flytande båtmässan i Ellös.

29-31/8 Buskär och Smögen
Fredag 29/8
Anna och jag gav oss iväg i hysad tid i fint väder norrut. Vi hade målet att prova den för oss nya nya naturhamnen norra buskär som ligger strax utanför Smögen och norr om Hållö. Vi gick med motor (ingen vind) utomskärs. Väl framme visade sig att vi skulle bli ensamma. Hösten har kommit och med det färre båtar. Vi la till i viken mot norr. Kvällen blev lugn med god mat och slappande.

Lördag 30/8
Natten blev orolig och med en hel del skvalp. Det hade som planerat blåst upp och även om vi låg i skydd visade sig natthamnen vara skvalpig. Vi var ordentligt trötta… Efter frukost bestämde vi oss att bara gå till Smögen för att kunna slappa och bara vara. Det blåste upp till 11ms men det var inga problem den lilla biten.
I Smögen låg vi längs bryggan på vår ”vanliga plats” utanför sea avenue. Dagen blev slapp med mycket vilade eftersom vi var trötta från natten. Vi passade också på att ta en Irish whiskey på skäret. En hel del folk på bryggan. Utförsäljning !!

Söndag 31/8
Natten blev på nytt skvalpig ;-), ostliga vindar är inte optimalt för Smögen. Efter frukost tog vi det lite lugnt innan vi gick en sväng i butikerna. Anna hittade en benvit kappa som hon blev förtjust i. Fram med kortet…. I samma butik träffade vi Maria Kjellemo som vi nog inte sett på 20 år. Kul!
Vi tuffade sedan mot hemmahamnen var avsluta helgen.

5-7/9 Tån och vasholmarna med fam Bergh
Fredag 5/9
Anna och jag var tidigt i båten för det var en riktig brittsommardag. Vi tuffade ut mot Tån och mot den nordvästraviken. Det fanns några båtar redan men vi fick en bra plats mot väster och med ankarförtöjning. Snabbt fram med grillen. Olika korvar, potatissallad och grönsallad satt gott ihop med både skumpa och öl 🙂
Vi drog oss tillbaka till båten tidigt och la oss att läsa och lösa korsord. Anna somnade ca 20.30 och jag inte långt efter !!! Trötta efter veckan.

Lördag 6/9
Jag vaknade gööörtidigt. Inte konstigt med tanke på när jag somnade. Fixade lite med ppt presentation innan Anna vaknade. Efter frukost tog vi en promenad på tån. En jättefin ö. Vi gick sedan utomskärs och i fin halvvind mot ön bonden. Vi tog sedan kurs mot vasholmarna för att chansa på en plats i lagunen som aldrig legat vid. Vi hade tur och fick en längssidesplats och fick hjälp med tilläggningen av ett trevligt par. Senare på eftermiddagen kom Hans och Christel också. Kväll med gemensam grill.

Söndag 7/9
Slö förmiddag med lite båtvård och promenad innan vi gick tillbaka mot hemmahamnen efter lunch.

12-14/9 Väderöarna

12/9
Vi kastade loss och gick med motor norrut i fint väder. Anna somnade i sittbrunnen medan jag gick för motor till Kungshamn utanför Malmön. Jag la till i gästhamnen och Anna vaknade med att stirrade på en råtta som sprang vid bryggan. 🙂 Vi åt mat i förpeaken och tittade på tv.

13/9
Vi kom iväg i hyfsad tid. Anna låg och drog sig i förpeaken medan jag körde genom sotenkanalen. Anna kom upp när vi var vid Hunnebo och tog över rodret när vi satte segel mot väderöarna. Jag somnade i peaken och väktes av Anna när vi kom fram. Vi hade tur och fick bryggplats. Vädret var suveränt. Vi gick paddstigen runt norra delen av ön.

14/9
Vi tog det lugnt på morgonen. Vi gav oss iväg vid 11.30 i solsken och 7-8 MS och med kurs utomskärs mot Smögen. Vindarna ökade mot 10-11 i byarna men med en halvvind loggade vi 7-8 knop. Kanon. Vi gick runt Hållö utanför Malmön innan vi kryssade mot Kornö där vi la till och åt sen lunch. Eftermiddagen var som en skön sommardag.

19-21/9 Gräsänklingssegling
19/9
Anna var upptagen i helgen men eftersom det skulle bli fint väder så jag bestämde mig att gå ut själv. På fredag kväll i vackert väder gick jag för motor kortaste vägen genom soten och till Hunnebostrand. Det tog ca 2,5 timmar innan jag la till längs med gästbryggan. Endast en annan gäst segelbåt låg här så det fanns gott om plats.
En signal till Bella gästis och så var middagen fixad 🙂 en pizza i båten var inte fel.

20/9
Vilken vacker morgon ;-). Jag åt frukost och småjobbade lite innan jag kastade loss. I sakta mak gick jag ut mot Alvön väster för att testa en ny naturhamn som vi aldrig har legat på tidigare. Helt ensam la jag mig långt in i viken. Man kunde ligga långsides men eftersom jag var ensam gjorde jag inte det. Lite korv och öl till lunch och sedan lite slappande på klipporna i solen. Lite rastlös bestämde jag mig för en upptäcksfärd runt ön. Mycket hopp och klättrande.
Vid tre-tiden kände jag att jag ville röra mig vidare så jag kastade loss och gick norrut. Det var ingen vind så Penta fick jobba på. Söder om Dannemark och Ulön kolla jag till naturhamnen vi sett många båtar. Inget vidare tyckte jag så jag fortsatte norrut. Kollade också in vid kittelön väster om hamburgön men det var inte heller något vidare. Jag tog då kurs mot hamnön nord väst om hamburgsund. Endast en båt där så jag la till längst in till vänster. Precis att det gick med vår båt. Kvällen blev grill och lite ipad koll.

21/9
En lite skvalpig natt med småvägar in i häcken på båten. Regn vid 7-tiden men sedan blev det helt lugnt. Jag gick i väg vid 9 och gick hela vägen hem på 4 timmar. Sista biten blåste det upp så det blev lite segel.

En kanonhelg i min ensamhet

3-5/10 Smögen och SPA överaskning
3/10 slappa kväll
När vi kom till båten bestämde vi oss för att bara slappa. Tom kvällsmaten blev i form av ostbågar, choklad och vin framför idol på TVn. Vilken hälsomiddag. Anna somnade vid nio tiden så jag slöade. Vidare.

4/10 på kurs mot Smögen.
Förmiddagen ägnade vi åt olika jobb i lugn och ro. Vid lunch-tiden kastade vi loss i vackert solsken och gick med genuan norrut mot Smögen 10-12 MS. Jag hade bestämt att överraska Anna under helgen. Anna visste att jag skulle överraska henne men inte var och vad. I Smögen var det förstår inte mycket båt men det gick en del och promenerade på bryggan. Anna gick och letade efter presenter till hennes Frankrikeresa. Jag somnade i sittbrunnen i solskenet och vaknade när Anna kom tillbaka. Anna passade också på att somna :-).

Jag väckte Anna vid 16-tiden och vi gick sedan till Smögens havsbad där Oscar, Therese och Agnes hade gömde sig. En glad överraskning. Vi hade skön eftermiddag vid poolen, tog roliga kort under vattnet. Vi avslutade med en god middag.

5/10 segla hem
En skön förmiddag innan vi seglade hem i fortsatt fint solsken.

31/10-2/11 Flytt till vinterhamnen
På fredagen bestämde vi att flytta båten till vinterhamnen i Fiskebäckskil. Jag gick för motor i duggregn och 4-5 MS medan Anna körde bilen, onekligen lite annorlunda att gå utanför Lysekil i slutet på oktober. I mörker tog jag det försiktigt in i hamnen, inte lätt att se skillnad på grön och röd fyr i inloppet. Anna väntade och guidade mot en bra plats.
Väl framme gick vi på brygghuset och tog en Irish. Det var fullt med folk! Afterwork i fiskebäckskil är inte dumt….

Lördag blev en slö dag men också promenad till gullmarsstrand ovh vidare med riktning mot Grundsund. Skönt !!! Resten av dagen var i båten med att läsa och slappa.

Söndag blev tidig morgon. Anna skulle åka till Italien med Nettan så vi stack tidigt.

14-16/11 Helg på örn med bo Gärdelöv
Fredag 14/11
Jag kastade loss i fiskebäckskil kl 14.40 och började styra mot Örn innanför hovenäset där jag skulle träffa Bo med vänner. Marcus, per-Ove, Lennart, Lasse, Krister, Ken. jag ville komma fram innan det blev alltför mörkt eftersom jag inte visste varken djup eller hur bryggor ser ut på örn. Jag hade kvar sittbrunnstältet uppe så det var lite mysigt och inte blåsig för mig även om det blåste ca 8 MS ostlig vind.

Jag kom fram vi 16.30 tiden och det hade blivit svart så jag fick prova försiktigt var jag skulle lägga till. Jag såg inte ens bojar för akterförtöjning förrän jag var precis framme. Jag smet in och la mig bredsida och det gick jättebra efter ett misslyckat försök.

Kvällen tillbringade vi huset med en god middag.

Lördag 15/11
Efter en god natt sömn i båten gick jag till huset och åt vi en dansk frukost som Ken hade lagat. Fantastiskt gott 🙂 vi gick sedan alla till båten och satte segel mot Smögen. Ostliga vindar gjorde vi hade stilla och skönt i sittbrunnen. En lunch på Göstas med en öl och Gammeldansk till gubbarna medan jag höll mig till en Hof. Man tar väl ansvar…

Tillbakafärden gick för motor då vi hade motvind men allt gick bra. På kvällen fick Lasse 50 år och Lennart 60 år sina födelsedagsutmaningar att tillaga en middag med de råvaror som var inköpta. Det är tur att hela gänget gillar matlagning. Under Kens ledning blev det fantastiskt gott. Kvällen avslutades med en go diskussion kring jakt etc, en kul kväll.

Söndag 16/11
En något orolig natt gjorde jag vaknade tidigt men låg kvar i sängen och hade det skönt innan frukost och motorgång hemmåt mot nya vinterplatsen i fiskebäckskil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.