2014 Semestersegling

4/7 Basteviksholmen
Semestern börjar !!!

Efter en stressig vecka lyckades vi komma iväg till båten.
Snabb iplockning i båten och uppsättning av den nya sprayhooden och sittbrunnstältet kunde vi börja slappa i förpeaken till VM fotboll.

Sköööönt.

5/7 Brandskär
Vad skönt att vakna till vackert väder. Efter lite slöande och inhandling av båtgrejer i Lysekil gick vi till brandskär för att vänta in Annas kollega med familj. Vi la oss innanför den lilla holmen mot väster. Perfekt

I väntan på dem så fixade vi med båten, kopplade upp den nya ugnen, packade kläder etc.

Nettan, Micke och barnen Erik och Isak kom på eftermiddagen i Nettans pappas båt. Dom kunde lägga sig bredvid oss på styrbord så det blev perfekt även om deras ankarspel fungerade dåligt.

En god senlunch, mycket prat och skoj gick vi en härlig promenad innan vi avslutade med kårv och vin i vår båt.

Det hade börjat dugga så vädret blev sämre och vinden vred så vi fick hjälp med ett bra akterfäste i en annan båt.

Skönt, vi är pågång !

6/7 Huöarna
Efter slö och skön morgon började vi vår seglats mot Smögen. Ett kort stopp hos Agnes i Smögen och räkmacka till lunch innan vi gick mot Yttre Huöarna via sotenkanalen. Vi hade fin vind 5 MS så det blev en skön seglats till Smögen.

På huöarna fick vi en fin plats i viken om styrbord och Nettan och Micke platsen bredvid. Micke stod för kvällens uppvisning när han skulle hoppa jämfota i land med en tamp men missade och gled i vattnet. Väl där hoppa han som en apa upp i deras peke. Allmän uppståndelse!

Kvällen blev fin med grill

7/7 Huöarna
Måndag morgon. Dagen börjar med fint väder så vi beslöt ligga kvar och slappa under dagen. Micke och Nettan skulle gå hemåt på tisdag så det passade alla att vara kvar. En bra dag för båtvård och fix med det nya kapellet.

Under dagen började det sedan regna så större delen av dagen var inomhus. Lite omläggning av tampar byte av akterfäste etc blev också nödvändigt på Mickes och Nettans båt. Grannbåten pratade om spindelnät – förstår ingenting….

Kvällen blev grill och musik mys. Lite dans från Micke förgyllde föreställningen.

8/7 Kyrkogårdsön
Vad skönt, inget regn. Vädret vackert.

Vi fixade till båten innan vi tackade Micke, Nettan, Isak och Erik för dessa dagar.

Vi kastade loss och tog kurs mot väderöarna med stor och motor för att ladda batterier. Vi hade i princip motvind i 6-7 MS men det gick bra. Vi gick utomskärs och vek sedan in mot gluppö infarten. Anna sov men det började bli lunchdags och det såg ut som det var lite båt i lagunen vid kyrkogårdsön så jag chansade och styrde dit.

Helt ensamma la vi till med bredsidan vid de höga platta berget om babord. Ett fantastisk skyddad vik. Det blev en slappa eftermiddag med nakenbad och mys innan båtar började komma.

Klipporna var lite väl höga så Anna blev på båten medan jag gick en promenad.

En skön dag i solen.

9/7 Sannäsfjorden
En solig morgon. Detta var dagen Tyskland krossade Brasilien i VM semifinalen 7-1!!

Vi hade kontakt med Hans och Christel som hade legat på Kalvön så vi bestämde att träffas vid hafstenssund. En underbar seglingsdagarna med 9-11 MS ostligt så med bara genuan seglade vi utomskärs mot hafstenssund.

När vi kom fram hade Hans och Christel redan kommit fram och vi fick en bra plats bakom dem. Lite matinköp och en kabinhake till båten var vi klara. Eftersom Christel snart skulle fylla 60 gick vi också till Silverknappen i Hafstensund . Affären skulle öppna kl 13 så vi fick vänta på krogen bredvid med en öl. Anna träffade en gammal elev som jobbade på krogen. Dessutom visade det sig att krogen ägs av en annan elevs föräldrar.

Efter ölen shoppade Anne och Christel loss i smyckesaffären med två väldigt fina ringar – kul!

Glada fortsatte vi sedan med båtarna till natthamnen i Sannäsfjorden där vi slöade och sedan avslutade kvällen med grill.

10/7 Ramsö
En vacker morgon började med ett morgondopp innan vi fortsatte tillsammans mot Ramsö. Med lite stöd av genuan tuffade vi fram till denna vackra ö. Vi gick in från sydväst.

Vi hade tur att komna fram vid lunchtid så vi fick plats längsmed inne vid bryggan och med endast Vindön innanför oss. Innan vi skulle vila passade vi på att gå en promenad. Vackert och väl värt ett besök. Vi kom fram till en badvik med fantastisk sandstrand – otroligt att det finns här…bad igen!

Eftermiddagen blev att slöa. Solen börjar bli jobbig 🙂

En grillafton med Ole cuban och en och annan drink innan vi åt och drack….. Mycket!. Godnatt.

11/7 Verdens ende
En vacker morgon började med ett morgondopp innan vi fortsatte tillsammans mot Ramsö. Med lite stöd av genuan tuffade vi fram till denna vackra ö. Vi gick in från sydväst.

Vi hade tur att komna fram vid lunchtid så vi fick plats längsmed inne vid bryggan och med endast Vindön innanför oss. Innan vi skulle vila passade vi på att gå en promenad. Vackert och väl värt ett besök. Vi kom fram till en badvik med fantastisk sandstrand – otroligt att det finns här…bad igen!

Eftermiddagen blev att slöa. Solen börjar bli jobbig 🙂

En grillafton med Ole cuban och en och annan drink innan vi åt och drack….. Mycket!. Godnatt.

12/7 Fredagshölet
En slö morgon med en ny dag i vackert väder. Vi gick en liten promenad innan vi gick för motor i bleke till fredagshölet på östfold utanför fredrikstad. Vi tog vägen via den smala kanalen öster om tjöme och sedan rakt österut mot fredagshölet.

En riktig favorit i repris. Vi la till längst in i riktning mot norr. Tyvärr högt berg att klättra så Anna blev kvar på båten.

Eftersom det var så varmt fick Vi fick en skön eftermiddag med mycket sol och bad.

13/7 Skjaerhalden
Från början hade vi tänkt ligga kvar i denna sköna naturhamn fredagshölet men bestämde oss till slut att segla mot skjaerhalden eftersom vädret skulle ändra sig.

Innan vi gav oss iväg slappade vi, fixade med riggen och städade båten. En perfekt fixa stund på förmiddagen.

Vi gick västerut via den smala kanalen där krogen ligger och vidare västerut mot öppet vatten. Seglingen mot skjaerhalden blev bra med vindar mellan 7-12ms i halvvind till kryss. Vi såg hur det började mörkna på himlen så vi undrade om vi skulle hinna i tid.

När vi kom fram började regnet och vinden friska i och det låg så många båtar låg i hamn så vi fick en utsidesplats utanför en sun odyssey 45ds. Det fungerade bra.

Vi slappade på eftermiddagen, gick en promenad innan regnet kom. På kvällen gick vi på krogen för lite vin innan vi skulle kolla på vm final (tysk-Arg). Under vinstutdelning började ösregna och blåsa så gästerna fick hjälpa till att hålla parasollen. När vi sedan gick in för att kolla matchen visade det sig att den matchen började 21 och inte 22 som andra matcher. Jättemånga satt bänkade så vi beslutade gå tillbaka till båten. Till en början gick det att se på tv:n men sen tappade vi kanalerna. Det blev lite koll på telefonen. Tyskarna vann med 1-0.

14/7 Edsholmen
Vi kastade loss ca 9 eftersom den norska båten innanför oss skulle gå. Anna sov medan jag förberedde. När motorn startade kom Anna upp med ett språng 🙂

Vi gick i ok väder med motor (motvind) till edholmen vid Strömstad. Den visade sig kallas norskholmen i norska sjökort och det är inte konstigt då vi var enda svenska båten och ca 12 norska vid den lilla ön.

Vi slappade och sov medan eftermiddagen gick. På kvällen kom regn så det blev ingen grill denna afton.

15/7 Strömstad
Regn och grått väder idag. Både Anna och jag har sovit dåligt av någon anledning. Vi tror vi behöver ha mer att göra på dagarna så vi bestämde oss för att kasta loss och bunkra i Strömstad innan segling.

Eftersom det blåste ganska mycket låg det många båtar i hamnen men vi fick en bra plats vid båttillbehörsaffären längst in i hamnen. Vi la oss utanför en norsk maxi 108 som visade sig kommit under natten direkt från Arendal.

Vi gick och handlade mat och vin för att kunna ge oss iväg men eftersom det skulle blåsa upp och det förväntades regn blev vi kvar i Strömstad.

På kvällen började vi tjöta med den norska familjen som kommit från Arendal. En trevlig kväll som slutade att dom kom över till vår båt för lite vin. Det visade sig att de kom från Stavanger med sina tre barn och liten liten hund.

Kul kväll.

16/7 Långskärsholmen
Vi vaknade till betydligt bättre väder. Solen sken och vindar på ca 7 MS. Vi slöade och pratade med den norska familjen till lunch innan vi kastade loss och började segla kryssa söderut.

Vi gick genom Hafstenssund innan vi vek västerut mot långskärsholmen. En ny naturhamn för oss men väldigt fin. Vi la till långsides och fick hjälp med tilläggningen av en man som med familj seglat till central Amerika med sin båt. Inspirerande ! Både man och fru var extremt vältränade och inte bara vind och paddlade surfbräda utan även sprang runt på ön, medan vi tog ett glas vin. Vi gick iallafall runt ön som var jättefin med fantastisk utsikt mot väster.

Vi grillade på en liten avsats intill båten. En kanonkväll.

17/7 Grebbestad
På natten ökade vinden från väster men vi låg säkert. Däremot fick vi lite sjöhävning genom att vattennivån ändrade sig blev förtöjningstamparna slappa. Natten blev därför orolig pågrund av att fendrarna knarrade mot berget.

På morgonen var vädret fint igen med bra vindar. Idag skulle vi träffa Christian Ulmefors i Grebbestad på eftermiddagen så efter lunch kastade vi loss och hade en skön halvvindssegling till Grebbestad via tjurpannans vågor.

I Grebbestad fick vi plats i utanför röde orm långsides så det var helt ok trots mycket båt i hamnen.

Vi passade att bunkra upp på Ica och bolaget innan vi tog våra cyklar och cyklade till Christians nya hus han höll på att bygga. Lite tjöt och sedan bestämde vi att träffas på q-skär och käka på kvällen.

Skön kväll som avslutades med lite snack i båten.

18/8 Bovalstrand
Återigen en vacker dag med fina vindar.

Idag skulle vi träffa mia & jody & Nici i Bovalstrand. Så vi seglade utomskärs söderut och med rak kurs mot bovall. En fantastisk segling med precis lagom vindar.

I bovall passade vi på att gå till moster Ann-Britt för det var länge sedan vi träffades. En jättetrevlig pratstund med kaffe tillsammans under eftermiddagen. Hon berättade att mina kusiner med barn skulle komma dagen efter.

Senare på eftermiddagen kom Millers och vi beslutade att gå ut i naturhamn vid tocken, Flatskär. Vi hade lite strul vid tilläggning innan vi fick en bra plats. James och Emilie kom med deras båt och anslöt.

Hade en skön bad och grillkväll.

19/7 Tocken Flatskär
Fantastiskt väder !

Vi tog morgondopp innan frukost. Hela dagen blev en sol och bad dag. Vi hittade en liten lagun med uppvärmt vatten på västsidan.

James och Emilie lämnade på eftermiddagen men vi andra stannade. På kvällen skrapa vi ihop matrester för att äta middag eftersom vi inte hade bunkrat för två nätter.

En superskön dag.

20/7 Smögen
En lite jobbig natt. Vinden hade vridit mot ost enligt prognosen men var betydligt starkare än de 3ms som var tänkt. Vi fick vinden in i sidan så jag var uppe flera gånger och kollade draggen. Mia sov också dåligt. Som tur var hade vi lagt ett spring mot land som stöttade. Flera båtar kastade loss och gick ifrån det utsatta läget.

Allt gick bra men vid 8-tiden bestämde vi oss att kasta loss och gå mot boval. Millers skulle ändå komma iväg hyfsat tidigt. Lite team planering när vi kastade loss och sedan iväg. Perfekt.

I boval fick vi en bra plats från någon som precis lämnat.

Vi åt en god frukost innan Millers lämnade båten och Anna och jag kastade loss mot Smögen där vi skulle träffa Agnes.

Fin frånlandsvind och vi gick med genuan utomskärs till Smögen. Vi la till på icke bryggsidan eftersom det var många båtar där. Vi mötte Agnes på en lunchrast en stund innan vi gick runt på bryggan. Anna provade fiskpedikyr 🙂 innan vi gick tillbaka till båten och slöade.

Agnes kom vid 21.30 efter hon hade stängt pondus och då fick hon äta vår middag.

På Kvällen började festandet i båtarna runt oss. En express med bikinibrudar kom in i hamnen och alla killarna ville att dom skulle lägga till vid deras båt:-)

På en Bavaria dansade dom långdans runt båten till 23.30 innan hamnvärden fick säga till dem. På en annan båt flöt en kille i badring med mobil och öl. Han blev ombett flera gånger att klättra upp på båten. En kul syn när han skulle kravla sig upp och ramlade in i deras båt.

Natten blev trots allt lugn.

21/7 Basteviksholmen
Till en vacker morgon vaknade Smögen upp. Vissa hade nog dåligt samvete men inte vi :-).

Vi åt en mysig frukost tillsammans innan Anna tog bilen till Basteviksholmarna och Agnes och jag tog båten för att hämta upp henne. Vi gick tyvärr med motor för att det skulle gå fort. Detta kommenterades av en ensam man som seglade en liten träjulle.

Efter vi plockat upp Anna gick vi mot brandskär för att träffa Otto och föräldrarna Annika och Jan. Vi åt en gemensam lunch i vår båt innan vi gick ut på en gemensam segling. Agnes och Otto i stortrissen och vi andra i dufouren. En lugn segling, Agnes badade efter trissen – så mysigt!!

Vi avslutade med att tuffa med motor runt tån och upptäckte att det var en fantastisk naturhamn mot väster som vi måste komma tillbaka till. Ren västlig vind är inte optimalt med för övrigt – kanon.

Efter vi släppt av Annika och Jan och plockat upp Agnes vid stortrissen gick till Basteviksholmarna för att avsluta årets Semestersegling. Lite tungt eftersom vi trivs så bra i båten – men nu får vi se fram emot Frankrike resan.

Gott slut på 2014 seglingssemestern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.