Semestersegling 7/7-8/8

Fredag 7/7 bryggsegling

Under dagen hade Anna och Lovisa gjort alla inköp och gjort klart allt för semestern.  Jag själv åkte direkt efter jobbet med Oscar (som skulle ta bilen hem), Jody sant Peter och Nettan som skulle vara med på bryggsegling dvs ha en trevlig kväll tillsamnans i båten.

Vi hade en trevlig skaldjurs- och musikkväll tillsammans. Lördag 8/7 på kurs söderut

Mulet, 6-7 MS, start kl 10.20. 

Vi kastade loss och gick med motor i motvinden söderut inomskärs. Äntligen skulle våra fyra veckor på sjön börja. 


Allt började bra men när vi gick i lite högre sjö och mer vind utanför skärhamn larmade motorn så vi fick snabbt sätta genuan och vända in mot skärhamn. Vi ringde hamnen och fick en bra plats. Jag kollade impeller, elkontakter och får fortsätta jobbet på söndag.

Samtidigt blev det fint och soligt väder så Anna och Lovisa hade det skönt i sittbrunnen.


Söndag 9/7 

Det blåste upp till 12-13ms så vi bestämde att ligga kvar speciellt eftersom vi inte litade på motorn. En tanke var att problemen kunde hänga ihop med termostaten så jag tänkte vi väntar till måndag morgon så vi kan köpa en sådan. 

Vi tog en promenad i skärhamn centrum och mellan husen till ICA för att handla. Det blev dagens motionstur :-). 

Eftermiddagen blev lugn tills jag hade börjat tänka att Michael (förra ägaren) kanske hade termostat i sitt förråd. Jag dök in i akteruffen och letade och visst. Termostat och begagnad packning. Sagt och gjort, upp med huven och byta termostat. Det gick bra men packningen läckte så det blir att köpa i affären. 

Kvällen blev grill på bryggan med gubbarna och där träffade jag en kille som byggt vårt hus (!). Han jobbade nu åt Robert Mattson. Världen är liten. Efter maten började Anna och Lovisa pussla. 

Måndag 10/7

Kl 9 hängde vi på låset i affären efter packning. Tyvärr fanns ingen men däremot packningscement så det skulle lösa sig. Tillbaka i båten och kladdade på cementen skruvade ihop allt. Inget läckage – jippi 🙂

Vi kastade loss ca 10 och började vår motorfärd (motvind) söderut. Vi gick utanför Marstrand och mot sälöknapp,  innanför höno och Öckerö innan vi korsade inloppet mot Göteborg. När vi var i södra skärgården skickade jag ett SMS till Isac. Det visade sig att han och barnen låg på Fjordholmarna strax öster om Vrångö. Vi gick dit och möttes av Isac i hans gummibåt. Anna och Lovisa som hade sovit fick ett snabbt uppvaknande :-). 


Vi la oss på ankar eftersom vi snart skulle vidare. Vi hann med lite fika och snack med Isac och barnen innan hans bror Martin kom med deras båt och la till. Vi hejade och fortsatte vår resa söderut. Nu var det i princip helt stilla. Vi gick och la oss på Svaj i Mönster viken strax norr om Nidingen. Efter lång dag smakade pytten fantastiskt. 


Tisdag 11/7

Halvblått, 2 MS, start 04.20

Kl 04.00 ringde klockan. Vi har en lång färd framför oss så jag och Lovisa gick upp och kastade loss. Anna låg kvar i förpeaken. Andra båtar låg stilla i det spegelblanka vattnet när vi tyst gled iväg. 


Himlen var fantastiskt vacker så här tidigt när silen lyste igenom. 


Vi gick raka vägen mot Hallands Väderö. Lovisa hade gått och lagt sig igen så det blev många timmar vid rodret ensam men förstås med kompisen autopilot. Frampå förmiddagen blev vädret blev vackert med stor sol men tyvärr med  den lilla vind som fanns i näsan. 

Vid Varberg såg jag en annan fritidsbåt som var uppe tidigt. Den hade sikte mot Anholt.

Anna och Lovisa kom upp vid 8.30 när vi passerade Falkenberg. Det blev frukost tillsamnans i sittbrunnen. Det var min tur att vila men innan satte vi storen för att få lite stöd eftersom vinden vridigt mot väst. Skönt att somna en timme i förpeaken 🙂 

Vi kollade väder prognosen framåt och såg att vinden skulle tillta och blåsa i i naturhamnen på Hallands Väderö så vi bestämde oss att fortsätta förbi Kullens fyr mot Helsingborg. Tänk att man kan se kullen i flera timmar innan man är där…..

Mellan Mjörn och Höganäs öppnade dig himlen. Det fullkomligt vräkte ned regn så våra seglarställ fick bekänna färg. Speciellt Annas som stod vid rodret hela tiden. Lovisa och jag tog skydd under sprayhooden så mycket vi kunde. 


Efter ca 80 NM och efter ca 15 timmar till sjöss gled vi in i Norra hamnen i Helsingborg och la oss utanför en stor 57 fots Benneteau Sense. Det visade dig vara ett par från Täby som hade sålt sin tidigare båt till vår vintergranne i Fiskebäckskil Hans Nissebratt.
Kläder på tork lite middag i sittbrunnen och en tidigt kväll. Lovisa och Anna pusslade vidare och jag la mig i förpeaken och luktade på kudden 💤

Onsdag 12/7

Kl 06.30 startade våra grannar båten för att gå norrut. Anna och jag hjälpte till och la sedan vår båt vid kajen. 

Jag gick och köpte frallor och wienerbröd till frukost som vi mumsade på tillsammans vid halv nio tiden.  

Vi hade bestämt oss att stanna en dag i Helsingborg och fixa med ärenden och bara koppla av efter en lång dag igår. 

Jag klippte mig och gick och handlade lite småsaker medan Anna och Lovisa tog en tur till Helsingör. 

Senare på eftermiddagen kom jag på att  jag skulle köpa danska sjökort. Sagt och gjort iväg til akademibokhandeln. Tyvärr fanns inga i affären så snabbt beslut. På bussen till Råå. Den tog längre än vad jag trodde. Hann precis innan de stängde men dom hade inte heller kort. Lite andra kunde jag förstås köpa 🙂

På kvällen kom Mia Gördelöv och mamma Anita och hälsade på. Dom hade parkerat med husbilen i hamnen så de såg båten från bilen. Vi fick en kul kväll med spelet när då då.  

Torsdag 13/7

Sol, 7-8 MS från nordväst

Vi lämnade Helsingborg ca kl 10 och satte kurs mot Ven. En väldigt skön slör segling med bara genuan. På vägen ringde vi hamnvärden men inget svar. 

När vi låg utanför inloppet till kyrkbacken frågade vi en annan båt om djup och han sa det var lugnt så vi gick in. I hamnen strulade ankaret så vi la oss långsides på den södra piren. 


Efter en god sill och nubbelunch cyklade jag och Anna runt på ön medan Lovisa hälsade på en gammal vän. 
En slö kväll !!!

Fredag 14/7 

Vi hade bokat lunch hos Lovisas skådespelarvän Marianne som har hus nära hamnen så kl 12 knackade vi på. En fantastisk trädgård, charmerande kvinna och god sillunch i hennes trädgård som var som en oas. 

Efter lunchen träffade vi Mariannes syster och man som nästan bodde granne. De följde oss till båten innan vi kastade loss. 

Vi satte segel och tog kurs mot Danmarks huvudstad Köpenhamn. En aning udda att angöra hamnen med stora kryssningsskepp och här kom vi. Eftersom det är många broar i inre hamnen la vi till vid kajen på Amalienborg. Visserligen lite svajig och ingen ström men det fungerade. Vi var den lilla båten här. Framför oss låg den danska 70 fotaren Skinfaxi på 21 meter. Från England låg early purple II som var 28 meter. 


Strax efter vi lagt till började regnet ösa ned. Längre in i hamnen var det konsert. 

Efter maten pusslade Anna och Lovisa och jag gick en långpromenad förbi det vackra teaterhuset till nyhavn över en bro mot christans kanaler.

Lördag 15/7

En solig och vindstilla morgon. Eftersom Anna och Lovisa hade sovmorgon åt jag frukost själv i sittbrunnen. Många motionärer sprang förbi och senare kom turister i tåg och fotade Köpenhamn.  Vi kom nog med på ett och annat kort av misstag ;-). När hamnkaptenen kom berättade han att en båt längre in skulle flytta och vi kunde ta den platsen. Perfekt gör oss som då gick vatten och el. 

Efter byte av plats träffade vi Kjell och Berit som låg bredvid. De bodde nu i Falkenberg men hade tidigare seglat runt jorden i 12 år. Vilka fantastiska historier de berättade om. Tex hade de bott 6 månader på en obefolkad ö mitt ute i stilla havet där de levde på fisk, kokosnötter och ris. T.o.m Anna började tycka det verkade spännande med världsomsegling. Vi tackade dem och gick sedan och åt smörrebröd i Nyhavn. 3 styck per person, snacka om att vi blev mätta. 


Vi gick också en sväng på Ströget innan vi gick tillbaka till båten. Vi slappade i solen och kollade på alla människor innan vi gick till en superfräck foodmarket och åt middag. 


En kanondag !

Söndag 16/7

Molnigt, regnigt och byar upp till ca 13 MS 

Klockan 08.30 kastade vi loss och gick söderut mot Dragör som vi hade som potentiellt stopp få det skulle bli motvind med byar upp mot 15 MS. 


Allt gick bra mot Dragör och modiga dom vi är bestämde vi att fortsätta utöver köge bukten. Efter ett tag satte vi storen för att stötta och försökte segla om än med snäv kryss bog. Tyvärr kunde vi inte hålla kursen mot stevens klint utan behövde falla av en del. Ungefär halvvägs  över bukten ökade vinden med byar upp mot 12-13 MS och vågorna blev lite högre. Efter ett tag blev Lovisa dålig (sjösjuk) så vi bestämde att gå mot Köge hamn istället sommar närmare. Anna och jag varvade vem som styrde och till sist kom vi fram. Vi la oss på servicekajen eftersom de flesta andra platser var tagna eller för trånga. Vi alla vilade även om Anna och Lovisa hade det väldigt skönt och sov som grisar 🙂

Måndag 17/7 

Eftersom vi skulle ligga kvar i hamnen skyndade jag och hyra liten bil som vi kunde göra utflykter med. Efter frukosten åkte Anna och jag med vår smutstvätt till tvättaffär. Efter lite fundering fick vi igång två maskiner. Tillbaka till båten och Lovisa där vi kopplade av en stund innan tvätten skulle hämtas. Vi passade även på att kompletteringshandla lite mat.  


Efter lunchen tog vi en biltur till Prästö hamn som hade fått bra betyg och eftersom vi nu inte skulle gå den vägen med båten tog vi bilen istället. Tyvärr blev inte upplevelsen optimal så vi vända snart tillbaka. 
Jag lämnade Anna och Lovisa vid ca 17.30 för att ge mig av till flygplatsen och hotellet eftersom jag skulle åka till Bryssel på tisdag. 

Tisdag 18/7
Onsdag19/7

Solig och vindstilla morgon. 

Vi hade satt klockan på 06 så vi skulle kunna komma en bit under dagen eftersom vi hade blivit liggande i köge några dagar. 

Med motor rundade vi stevens klint och tog kurs mot mön och dess vita klippväggar. 

Eftersom vi inte hade någon vind körde vi på järngenuan i 7 knop. Vi funderade på att stanna i klintholm men bestämde att fortsätta vidare. Nu började det blåsa och vi fick vindar upp mot 8-9 MS när vi korsade hjelm bugt och gick in i farleden mot Stubbekoping. Vi kom fram ca 19.30 när vi la till i hamnen. Vi små pratade lite med båtgrannen. Åt en god middag och satt och småpratade. 

20/7 på kurs mot fejö

Vi städade båten tillsammans på morgonen innan vi kasta loss och tog sikte mot 1:a bron (Rödby vägen) som hade en höjd av 26 M. Alltså inget problem gör oss som har en mast höjd av 24 m. Trots det tog vi det försiktigt under bron eftersom det känns som att masten skall slå i. 

Efter bron drog vi fram genuan och hade en härlig undanvindssegling till nästa bro (storströmsbron) som mötte 125 m i höjd enligt navionics. Inga problem tänkte vi men ju närmare vi kom såg vi att det inte kan stämma. Strax innan bron svängde vi runt och tog in genuan och gick sakta med motor. Väldigt nära kändes det. Vi tror att navionics har skrivit fel. Att höjde är 26 m och bredden är 125m och inte tvärtom som det stod i kortet.


Lite skärrade fortsatte vi mot Femö i härlig vind 7-8 MS från aktern. Väl framme visade sig att hamnen var full av gästbåtar och vi kunde inte lägga oss utanför någon. Vi tog ny kurs mot Fejö och dyvik. Vi passerade väldigt grunda områden innan vi kunde lägga oss på utsidan av en kutter. 


Dagens tilläggare smakade extra gott ;-

21/7 mot Svendborg 

Vi hade bestämt vi skulle vakna kl 08 för att inte stressa. Anna var som vanligt lite svårväckt och idag hade Lovisa uppgiften. Med lite lite kaffe som aptitretare lyckades vi få upp Anna till frukost. 

Vid 09.40 gav vi oss iväg. Vi tog kurs runt Fejö och sedan norrut mot ömö. Eftersom vi hade motvind blev det motorgång. Vi provade ett tag segla men det blev mest som stöd. Vädret blev bättre och bättre. Vi rundade ömö innan vi styrdevästerut norr om Langeland innan vi tog kurs söderut och sedan väster in i kanalen mot Svendborg. Fantastiska hus låg runt vår färd. 

Vi kom fram ca 19 och backade in på den plats vi bokat. Skönt att komma fram efter 9 timmar. Vi gick snabbt upp till torget och åt en god middag i solskenet. Tillbaka till båten blev det att slappa. 


En skön sommar dag. 
22/7 mot Ærøskøbing 

Vi passede på att handla efter vi hade ätit frukost. Vi gick till torget och köpte lite från de lokala gårdarna. 


Vi behövde dock kompletterande med lite ner så ett besök i Fakta och fiskeaffären blev det också. 
Vi kastade loss och började styra sydväst. Vi satte snart genuan och gled fram i 7-8 MS. Vi styrde söderut öster om skarö och in i den smala rännan mot Ärö. På vägen mötte vi våra grannar från hemma hamnen med Deahlern. Kul att stöta på dom här. Det började duggregna på vägen. Väl inne i gamla hamnen la vi till bredvid en fantastiskt fin holländsk båt som ägdes av en tysk familj. De hade haft båten i 2 veckor och hade inte så mycket mer erfarenhet som familj till sjöss. Vi hade fått order av hamnkaptenen att den plats vi låg på var avsätt till större skonare och om en sådan kom behövdes vi flytta oss. Självklart sa vi. Vad vi inte visste var att ett jätteskepp från Holland kom senare på kvällen. Den försökte hitta en plats men var förstår och blev tvungna att lämna hamnen och lägga sig på redden. Skönt att slippa flytta. 

På kvällen tog vi en promenad runt i den vackra byn med de olika husen och dess fantastiska färger. 


23/7 æerøskøping
Det skulle bli regn och blåst så vi bestämde att ligga kvar under dagen. På förmiddagen var jag jättelåg. Så tråkigt väder på semestern – varför kan det inte bli sol och varmt. Värre är att när man kollat FB ser man att hemma är det sommar. 

Vi gjorde inte mycket, tog en promenad till. Köpte lite kryddor i en mysig affär.


 På kvällen gick Anna och Lovisa på guidad tur. 

24/7 mot Assens

Vi hade fint väder !!! Lätt slör/läns på ca 4 MS så vi satte gennacker och gled fram. Det gick inte då fort men vi fick lite sommar känsla. Äntligen !!!

Vi gick längs lilla belt tills vinden avtog och det blev still. Motors startade och vi gick de sista timmarna mot vårt mål – Assens. 

Vi fick plats vid mellanhamnen som var för båtar större ön 14 m så det passade oss perfekt. Efter tilläggning gick Peter och handlade och Anna och Lovisa började pussla. 

25/7 mot Fredricia

Efter frukost gick vi norrut i en styrbord kryssbog med växlande molnighet. Vi hade ett rev i storen och full Genua eftersom vi förväntade vindar på ca 10 MS. Efter ett tag insåg vi att vi behövde reva genuan en gång då vindarna började närma sig 10 MS. Vi fortsatte och vinden ökade till upp mot 13 MS då vi tog ytterligare ett rev i genuan. Vi logg upp 9,5 knop på kryss vilket är rekord för oss.
När vi närmade oss middlefart kryssade vi mot bron xxx. Vi hade lite tävling mot en Hanse och en bogserbåt. Vi vann med Anna vid rodret. 

Framme i fredricia la vi Oslo den gamla hamnen. Inget speciellt men nära centrum. Vi gick en promenad på stans gågata och passade på att gå vid fästningen. 
En glass och lite god mat på kvällen. 

26/7 mot Juelsminde

Vi kastar loss strax efter nio och började vi kryssa mot juelsminde. Idag var det Anna och lovisa som stog för seglingen och jag fick bara agera om de behövde hjälp. 
Efter ett tag insåg vi styck hade lite dåligt med batteri och eftersom vi hade motvind startade vi motorn och gick sista biten med hjälp av motorn.

Vi kom fram till juelsminde ca 12.30 och nu sken solen från en klarblå himmel. Den första riktiga sommardagen. 

Vi hade bokat plats och efter tilläggning så gick vi och tog en drink i baren. Som vanligt var det krappfiske och många båtar i hamnen. 


Senare tog vi en promenad. Idag hade man en mat- och prylmarknad på gågatan. 
Det blev grill och musik på kvällen. 

27/7 mot Samsö

Vi kastar loss 8.40 och satte fulla segel mot Samsö och Ballen. Vi hade mulet väder och vindar på 7-8 MS från styrbord. Vi loggade 8-8,5 knop då det var perfekta förhållanden. 


På resan lekte vi bokstavsleken med maträtter. När vi rundade sydudden av Samsö hade vinden ökat till ca 9 MS och sjön gick högre. Vid inloppet till ballen tog vi ned seglen och möttes av Hamnkapten som visade oss till en bra långsidesplats. 

På eftermiddagen när regnet lättat gick vi en liten promenad, köpte piggvar som vi skulle ha till middag. 

Vi somnade gööörtidigt 🙂

28/7 Min födelsedag

Vi hade bestämt ligga kvar på ballen så när jag vaknade av att båtar lämnar hamnen gick jag upp och tog en födelsedagsdusch. 


Vi hade solsken så jag åt en minifrukost i sittbrunnen innan Anna och Lovisa vaknade.  Senare åt vi en gemensam frukost efter alla haft sin dusch.


Vi gick och hyrde cyklar och köpte festmat till kvällen. Vi cyklade till Traneberg men inte visste jag vi skulle fastna i första affären….

Efter att ha väntat i en timme !!! kom Anna och Lovisa ut med en nyinköpt T-Shirt. Tänk vad man kan hitta på en timme ….. Vi fortsatte cykla och hittade vi en restaurang där vi käkade lunch. Vi styrde vidare mot xxxx och påvägen hittade vi en stig mot Ballen. Mountain bike cykling vid fälten mot Ballen. 


Vid bakteriet köpte vi äppelkaka till festkvällen. Nu var alla ingredienser på plats för en festmåltid i båten. Innan middagen gick vi och tog en drink i hamnen. Det började dock duggregna så vi gick tillbaka till båten. 

Vi åt en fantastisk middag med toast Skagen, fisksoppa och med äppelkaka till efterrätt. 

På kvällen kom skeppet vi väntat på. Ett vikingaskepp från Roskilde la till strax bakom vår båt. Kul att se hur bra det skötte både segel och åror.


Lördag 29/7 

Vi hade planerat att lämna Samsö kl 8.30 men eftersom det regnade och blåste stannade vi kvar i våra bäddar. Anna lite längre än oss andra. 

Regnet och starka vindar kom och gick så det var väldigt osäkert när som det var bäst för oss att lämna.  Tillslut bestämde att vi lämnar efter lunch och efter att Anna och Lovisa tagit en promenad. 

Vädret var inte optimalt men vi bestämde oss att ge oss av. Med slörvindar på ca 8-9 MS satte vi Genuan för att göra det lätt för oss. Vi rundade xxx och styrde mot Langör innan vi kunde sätta rak kurs mot Ebeltoft. Vinden ökade så vi hade stadiga vindar runt 12 MS med peakar på 14,5. Även med bara genuan loggade vi 8,5 knop så det gick jättebra. 


Vi kom fram till Ebeltoft och la till utanpå en tysk med en silvergrå Deahler 45 som vi sett i flera hamnar.  

Vi stannade i båten på kvällen och hoppade tidigt i säng. Deahler skulle kasta loss kl 06 på söndag så då måste vi vara uppe.

Söndag 30/7 utforska Ebeltoft 

Kl 06.00 var alla uppe och flyttade båten så tysken kunde lämna från kajen. Vi var snabbt tillbaka och kunde hoppa i säng och sova några timmar till. 

Efter frukost tvättade jag båten vilket verkligen behövdes efter några veckor till sjöss. Anna och Lovisa gick på byn och för att handla. Medan de var borta öppnade sig himmeln och regnet öste ned. Jag tog paraply och deras regnjackor för att vara snäll men eftersom Anna inte svarade i telefonen var det onödigt eftersom jag blev tvungen att gå tillbaka till båten med deras kläder. Vad har man telefon till …..

På eftermiddagen sken solen och då besökte vi fregatten Jylland som byggdes 1860. Kul att kolla på detta stora tremastade skepp. Gick lite på gågatan innan det började regna igen. 


Lovisa grillade fisk som vi åt i sittbrunnen. En utmaning att inte bränna fisken insåg vi. Det blev iallafall god. 


Som efterrätt gick vi upp på byn och åt glass. Lite kallt blev det tyckte vissa …

Måndag 31 Ebeltoft dag 2

Vi gick upp normalt men Lovisa hade huvudvärk så jag och Anna tog cyklarna och cyklade runt vandringsleden på udden. Vi fortsatte sedan runt Ebeltoft mot kafét på vänstersidan innan vi cyklade tillbaka. 

Vi slöade och jag gick och la mig en stund medan Anna läste. När jag sedan kom upp var Lovisa också uppe. Efter maten gick jag igen ned och vilade. Otroligt vad trött jag var. 

På eftermiddagen gick Lovisa en promenad och jag köpte ny furlex tamp för att den gamla var väl kort. Montaget gick bra. 

Kvällen blev det pasta och spel. 

Tisdag 1/8 mot Hals

Vädret var stilla när vi gick upp vid 06 och gjorde frukosten. Vi hade en lång dag framför oss. Som vanligt var Anna svårstartad men till slut anslöt även hon till frukosten. 

Klockan 07.10 lämnade vi Ebeltoft för denna gången och som vanligt ser vi fram emot att komma tillbaka. I stiltje och morgonsol körde vi ut förbi revet och rundade xxx udden innan vi tog kurs norrut mot Grenå. 

Jag var irriterad att inte se oss på Ais så jag bytte till mastantennen. Det gjorde ingen skillnad tyvärr. Men så utanför Grenå syntes vi en kort stund för att sedan inte synas. Konstigt …

Ca Klockan 19 kom vi fram till Hals efter att ha gått med motor och med storen uppe ett bra tag. Både Anna och jag hade passat på att sova i omgångar under gång. 

Vid tilläggningen fick vi problem då sjögräs hade åkt in i bogproppellern som gjorde vinintresse kunde svänga Rut som planerat. Vi fick lägga oss utanpå en mindre båt. De kom en man och föreslog en annan betydligt bättre plats så med handkraft drog vi båten dit. Jag kollade bogpropellern igen och då hade sjögräset försvunnit så nu fungerade det bra. 


Middag blev inköpt pizza och sedan slöade vi på lite olika håll i båten. 

Onsdag 2/8 mot Sæby

Vi hade hyfsad sovmorgon och det var vackert väder när jag vaknade. Jag passade på att gå och köpa pannkakor, frallor och hallon så vi kunde få en god frukost. 

Efter frukosten gick vi på stans marknad med allt från begagnad skit till mat. En och annan höna fanns det också som man kunde leka med. 


Vi funderade på att ta hem den till Oscar och Therese :-). 

Vi kastade loss vid 11.40 och tog kurs mot Saeby. Vi hade en skön undanvindssegling i fint väder med såg att mörka moln växte fram efter oss. Vi hade dock tur för vi fick bara lite regnstänk på oss på vägen. 

I Saeby var det ovanligt lite båt så vi fick plats längst in i hamnen. 


Vi åt i båten, tog en liten promenad och sedan slappade vi med pussel och bokläsning. Ett litet avbrott kl 21 när man spelade trumpet i hamnen som vanligt. En trevlig tradition. 

Torsdag 3/8 Saeby

Regndagen. Prognosen sa regn från kl 09 och det stämde väl. 2-5 droppar med tyngdpunkt på fem. Vi tog en promenad genom byn. Vi var väldigt själva. Jag hittade en kameralins som jag saknat och några kalsonger så vi slipper tvätta. Vi fikade på ett mysigt ställe, köpte innanlår till stroganoff lunch innan vi gick tillbaka till båten. 

Eftermiddag blev att pussla och läsa. Anna och Lovisa gjorde nästan klart pusslet innan vi letade efter en fiskrestaurang. Inne i stan fanns ingen sp vi valde Franks som inte bara serverade friterat som Jacobs gjorde. Det var god torsk som Anna och Jag åt medan Lovisa år bara en förrätt. 

Tillbaka i båten pusslades det klart med de sista bitarna (bra timeing eftersom Lovisa lämnar imorgon efter 4 veckor med oss) 

Jag passade på att prata med en båtgranne som hade seglat en hel del bl.a med hans kompis HR 64 från Spanien men också över Atlanten på 90-talet. Kul att höra dessahistorier. 

Fredag 4/8 Lovisa hemresa

Idag skulle Lovisa ta bussen till Fredrikshamn och båten till Göteborg och vidare med tåg till Örebro. Eftersom Anna och jag hade bestämt oss gör att segla till Skagen och ligga där och vänta in busvädret över Sverige beslutade att inte följa med till Fredrikshamn. Jag sa hejdå i båten medan Anna följde Lovisa till bussen. 

Vi tog kurs mot Skagen i 6-7 MS dvs bra förutsättningar men det förväntas regn under dagen. Ungefär i höjd med Fredrikshamn föreslog Anna att vi istället styr mot Sverige så vi kommer på rätt sida. Detta trots förväntade byar på 15 MS på svenska sidan och regn. 

Sagt och gjort, ny kurs mot fotö i Göteborgsskärgård. Vi loggade ibland 8 MS och på surfar 9.5 knop bara på storen. Allt gick bra även om det ibland var stora vågor vi behövde parera. De enda andra båtar vi såg var typ Stena och RoRo fartyg. Fritidsbåtar var inte till havs. 

Efter Hönö styrde vi in i öckeröhamnen och efter samtal med Hamnkapten la vi oss långsides vid mastkranen i ösregn. 


Vi fick tag på Ulf på höno och bestämde träff imorgon. Skall bli jättekul att träffas igen efter alla år.

Lördag 5/8 Öckerö 

Efter en blåsig natt vaknade vi upp till sol men med fortsatt blåsigt väder. Vi slöade och jag fixade med båten. Vi tog en liten räkmacka från hamnkafeet till tidig lunch. 

Vi cyklade till Ulf, Boa, Marcus och Jenny kl 14.30 för en stund tillsammans inkl grill. Jättekul att prata både gamla minnen och nya händelser. Det var trots allt 11 år sedan vi träffar Ulf. 

På kvällen vinglade vi hemåt till båten igen mätta och glada. 

Söndag 6/8 Öckerö 

Det blåste fortsatt mycket då vi låg bra där vi var. Vi hade en jättemysig morgon då vi stannade länge kvar i förpeaken och hade det bra. Vi hade bestämt att bjuda Ulf, Boa och Marcus på pastalunch kl 14 men han med en liten cykeltur innan bi behövde förbereda maten.


Vi hade en trevlig eftermiddag tillsammans även om att Boa blev sjösjuk vid bryggan. En tablett och lite luft gjorde susen.

Under vår pratstund bestämde vi också att chefen för ö-metall skulle komma och kolla på hur man kan höra en bra Targabåge till vår båt imorgon. Spännande att se vad det kan bli. 

Anna och jag hoppade tidigt i säng.  

Måndag 7/8 

Ö-metall kom och kolla på lite tankar runt Targabåge, peke etc kl 10. Skall bli spännande att höra deras förslag så småningom. 

Vi hann förbereda båten innan ö-metall kom så vi kunde kasta loss direkt efter och sätta kurs norrut. Vi hade sydliga vindar då vi slör/länsade mot Marstrand. När vi gick väster om Marstrand försvann vinden mer eller minsta så vi gick med motor och stor över fjorden via skärhamn och Mollösund. Vi hade hoppats på bojplats vid Hermanö med det var upptaget. Det var det också vid gåsö och eftersom det skulle blåsa upp valde vi gå till hemmahamnen vid Bastevik. 

Tisdag 8/8

Städning och avslut på semestern. Vädret klarnade upp och när Paula och Thomas kom för att hämta valde vi att ta en tur till Bohus Malmön och käka lunch. En trevlig eftermiddag!


Med detta trevliga besök avslutade vi semesterseglingen detta år.  Nan kan sammanfatta med regn, blåst, några dagar sol men fantastiskt trevligt sällskap med Lovisa i 4 veckor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.