10-12/5 Norge

10/5 mot Norge

I strålande väder och ostliga vindar 4-6 ms kastade vi loss och gick ut vid kornö mot hållö. Vi mötte ett antal seglare från norr som ingick i 24 timmars seglingen påväg mot Danmark.

Vi fortsatte utomskärs och efter 3,5 timmar passerade vi väderöarna och styrde mot kosterfjorden och därefter kurs mot skjärhalten på kirköy i Norge. När vi närmade oss började vinden öka något isamband med åska över land.

Vi närmade oss kirköy efter 9 timmar men valde att gå in lauerhavnen strax innan. Vi hade aldrig varit där eftersom de gånger vi haft chansen har det varit fullt. Nu gick det bra och vi fick hjälp av vänliga norrmän att lägga oss långsida mot berget.

På kvällen tog vi en promenad på ön som visade sig var lite spännande eftersom det var svårt att hitta naturligs vägar och att inte gå på olika privata tomter.

11/5 skjärhalden

Vackert väder och lite sydliga vindar. Vi funderade på att fortsätta öster om kirköy och se om vi kunde hitta en ny fantastisk naturhamn. Anna kom på att en av hennes tidigare elever Sandra bor inte så långt från Sarpsborg så hon kontaktade henne. Hon var höggravid men ville gärna träffa oss och då passade skjärhalden bra. Sagt och gjort, vi kastade loss och gick sakta med motor 15 min till skjärhalten och la till på utsidan gästhamnen. Mycket trevliga äldre hamnvärdar tog emot oss.

Det visade sig sedan att Sandra fått åka till sjukhuset med havandeskapsförgiftning så sjukhuset ville sätta igång förlossningen. Allt såg bra ut och vi hoppas allt går bra.

Vi tog istället fram cyklarna och cyklade norrut på ön. Vi hade fått rådet att cykla på en vacker liten väg som blandade havsutsikt och åkrar med kossor. Tillslut efter 8km kom vi fram till Edholmen, vi stannade och beundrade utsikten. När vi stod där kom liten båt med en äldre man med fönster som skulle lastas iland. Vi hjälpte honom förstås och samtidigt kom en bil med två kvinnor som skulle ta emot fönstret och samtidigt lasta båten med blommor ut till deras ö. Mer jobb men det var kul. På cyklingen tillbaka till båten stannade vi en ladugård och köpte ägg vid vägkanten.

Tillbaka i hamnen slappade vi och fixade lite med jollen och njöt av kvällen.

12/5 Söderut

Återigen vackert väder med lite vind. Tyvärr var det sydlig vind så det fick bli motorgång.

Vi passerade kosterfjorden och valde denna gång gå in vid resö mot hafstensund. Vi la oss och käkade lunch vid bojarna på ostsidan kalvö. Vi tog det lugnt och funderade på att liggs kvar över nattenmen jag kände att det blir lite väl lång trip på söndag eftersom båten skall på service.

Vi kastade loss och började sakta gå söderut. Anna somnade medan jag styrde i vindstilla väder förbi tjurpannan, väster om otterön mot fjällbacka och sedan hamburgsund innan vi kom fram till Dannemark vid Heestrand. Det fanns bojar lediga så detblev en perfekt kväll i solsken och middag i sittbrunn.

13/5 mot hemmahamn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.