Herr segling med Björn och Thomas

Torsdag 17/5

Vi samåkte ut till Lysekil och valhamn där båten har fått service och reparation av motorn. Vi gjorde några stopp på vägen och bunkra mat och dryck.

Vi kastade loss och styrde mot Bohus malmön för att käka middag på någon restaurang. Tyvärr var allt stängt då vi tänkte då styr vi mot Smögen och Göstas.

Vi började uppleva konstiga fel för vi hade svårt att stänga av motorn med stoppknappen som kanske hängde ihop med den konstiga effekten som att varvräknaren hoppade och visade fel.

Oavsett fortsatte vi och la till på smögenbryggan strax före 21.00. Tyvärr visade det sig att Göstas stängde 21.00 så ingen mat här heller….

Vi tog istället sikte på svajviken nordväst om boval. Vi valde gå utomskärs för att eventuellt inte få problem med bron i sotenkanalen. Det fanns gott om plats i viken och vi la oss vid en av SXK bojarna.

Fredag 18/5

Tidig morgon pga att Björn inte stängt av hans väckarklocka. T.o.m Thomas var uppe innan 06.00.

Frukost och lite planer vart vi skulle segla. Vi visste vi hade vinden mot oss om vi går rakt mot Norge så vi bestämde att följa svenska kusten och sedan mer västerut mot Norge från Koster.

När vi satt och planerade så hörde Björn en ljus ton som lät. Det visade sig komma från summern vid startnyckeln. Förstod inte alls varför men vi kom fram till att det var något klapp i kablarna som båtfirman troligen skapat när det grejade med motorn. Vi lyckades få tyst på tonen och beslutade att fortsätta och att låta båtfirman fixa det eftersom båten skulle tillbaka dit.

Vi började gå med motor norrut mellan vackra öar med riktning mot koster. Väster om grebbestad upptäckte vi att motorn inte laddade ! Ännu ett elfel. Vi kunde nu bara lita på solcellerna. Vi bestämde därför ta sikte på Grebbestad och försöka lösa problemet.

I grebbestad la vi oss precis utanför Q-skär och när lagt till visade sig att en av Thomas kompisar hade båtplats där för hans stora princess 67:a. Jag ringde till en båtelektriker som hade akuthjälp och han kom på en halvtimme 👍.

Det blev jobb hela dagen att felsöka detta skumma fel och medan jag och Björn hjälpte elektrikern nöjd Thomas på flybridge bredvid med något gott i handen. När elektrikern lämnade för kvällen ca 20.00 så var vi fortfarande inte klara med felet men hade en plan.

Björn och jag gick och käkade och tog det lugnt nedan Thomas och hans kompisar utforskade nattlivet. Hörde honom komma vid 03.- tiden :-).

Lördag 19/5

Vackert väder och nytt besök av elektrikern. Efter några timmar med nya kabelkopplingar etc hade vi bra resultat. Vi tackade och gav oss iväg mot skjärhalden. Tyvärr så upptäckte vi när vi kom till kosterfjorden att problemet kommit tillbaka. Snabbt beslut blev att styra söderut och beslutet blev hunnebo. Lite försök med gennacker men med lite vind blev det trots allt motorn.

Sen ankomst i hunnebo men vi fick en bra plats i hamnen. Thomas fixade middagen och sedan en hel del skönt snack.

Söndag 20/5

Vackert väder. Vi gick utomskärs i fin vind och loggade upp till 9.5 knop under starkt styrning av Björn.

Vid Smögen tog vi ned seglen eftersom det blev rak motvind. Resten av turen blev fin men pytt lunchen som Thomas fixade blåste nästan iväg över brofjorden 😉

En riktig kul och trevlig helg trots motorproblem. Vi hade iallafall tur ned vädret 😉

båten som låg vid valhamn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.