Etapp 2 Skottlandssegling – Nordsjön till Inverness

6 juli

Idag den 6 juli går vi i blå himmel med 3-4 m/s mot Inverness och hoppas vara framme vid 20.00-tiden. Alla är på gott humör och förväntansfulla och inte minst ser vi fram emot en dusch och därefter ett pubbesök.

När vi närmade oss Fort George fick vi sällskap av flera delfiner. Det visade sig vara ett av de mer populära ställena för delfiner att visa sig.

Vi valde att ta styrbordsbågen mot Inverness pga djupet. Hans skötte byte av gästflagg.

När vi därefter kollade visade det sig att vi kunde gått rakt fram men man vill ju inte chansa. När vi närmade oss Inverness och skulle runda grön boj blev vi igen osäkra så i sakta fart gick vi mot Kessock bridge och vidare mot marinan vi bokat plats i. Vi fick en kanonplats och det kändes riktigt välförtjänt med en angörare. Hans och Björn tyckte den var svag men det bidrog iallafall till att de fick feeling att sjunga och spela gitarr.

5 juli, 12.00-21.00 var det grov sjö med vindar på mellan 8-13 m/s så den berömda Nordsjön visade sina vågor. Jag borde ha kollat våghöjder och inte bara vind. Bra lärdom inför kommande resor. Besök av nyfikna delfiner gjorde stämningen bättre.

Trots vågor kryssade vi fram mellan plattformar och såg en och annan segelbåt. En av dem (Najaden 2) kom för nära en plattform och blev uppropad på VHF. Vi kanske möter dem i Inverness 😉 På kvällen lugnade sig vinden så alla fick en skön natt inför dagens sista etapp. Jag och Björn gick 1:a skiftet ensamma eftersom Christel hade blivit lite dålig av vågorna och behövde sova. Vi hade en fin segling med underhållning av delfiner. Under detta pass passerade vi också nollmeridianen. Lite stort, tycker jag iallafall ;/)

4 juli på Nordsjön

05.45 ringde klockan så vi skulle hinna tanka och fylla på vatten innan vi tog sikte på Skottland. Vädret började bra så medan båten fylldes lagades frukost som vi käkade på vägen ut ur hamnen som vi lämnade 07.00.

Dagen förlöpte i lugnt och fint väder med vindar från sydost tills molnen tornade upp sig och vinden vred över på nordväst. Tyvärr blev också vågorna större så vi fick lite besvär med illamående.

På kvällen föreslog Hans att vi skulle reva storen för att vara på den säkra sidan under natten. Det var ett klokt förslag så vi gjorde det innan A-teamet drog sig tillbaka för att vila mellan 20-24. Seglingen på Nordsjön gick på det stora hela bra, vi hade våra vaktschema fixade och ordnade med mat, läste eller lyssnade på ljudbok så tiden gick. Vi skötte död räkning varje hel timma av såväl säkerhetsskäl som sysselsättning. Åsa och Anna delade SB-akterruff när Björn var på vakt, Hans och Christel BB-ruff medan jag åkte hiss i förpeaken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.