Etapp 3 Skottlandssegling Inverness – Benavie

11 juli Gairlochy – Benavie

Eftersom Robert från restaurangen skulle komma med Christels kläder kl 09.15 tog vi det lite lugnt på morgonen. Det var regnigt men vi åt ändå frukost under sittbrunnstältet, dvs alla utom Anna som sov och väcktes senare av frukost på sängen av Christel.

Strax innan 09 kastade vi loss och gick igenom slussen för att hämta upp Christel som nu väntade efter slussen med sina nytvättade kläder. Inte en vinfläck så långt ögat kan nå! Vi gick sedan i sakta mak den sista biten till Banavie där vi skulle ta de sista slussarna ut mot havet. Här hittade vi Trond och Lesley som hade legat ett dygn och vilat. De bestämde sig för att lämna på eftermiddagen medan vi valde att stanna resten av dagen. Hans, Christel, Anna och Åsa gick en lång promenad till Fort Williams där de fick ett snabbt möte med Peter och Anna Ström medan Peter hade ett Skypemöte och Björn gjorde något på egen hand. Förmodligen var mobiltelefonen inblandad… På kvällen blev det middag i båten och fotboll på båttv. Matchen var bra och Kroatien vann över England med 2-1. Peter och Björn hann med en promenad till den lokala puben innan match.

10 juli Fort Augustus – Gairlochy

Nu får vi erfara typiskt skotskt väder; det är fullt seglarställ på! Efter frukost med färskt bröd och gröt och en ganska lång väntan, får vi så klartecken på att gå vidare in i slussarna. Vi snitslar oss fram på smala vattendrag och i sjöar men kommer inte ända fram till Fort William innan slussarna stänger för dagen.

Istället blir vi liggandes i Gairlochy och får uppleva världens galnaste kväll på Russell’s restaurant. I samband med bordsbokningen, hjälper de också till med transport till och från båten! Vi blir uppmanade att vänta vid telefonkiosken (ja, så’na finns kvar och används här!) vid vägs ände kl 19.45 och så kommer taxin och hämtar oss i två vändor. Det visar sig vara en galet fin restaurang (Smiddy house) med en meny som inte går av för hackor! Anna känner sig aningen malplacé i sina gummistövlar. Å andra sidan är hon i gott sällskap då Björn valt att gå barfota i sandaler. Damerna som kom först visades in i salongen där vi fick studera menyn och beställa varsitt glas Pinot gris. Under tiden roade vi herrar oss med att utforska telefonkiosken där vi väntade på taxin.

Hans passade också på att leka lite skyttegravssoldat i väntan på att transporten skulle komma tillbaka.

Väl framme vid restaurangen bjöds vi herrar på välkomstöl innan vi visades till bords.

Vi delade en fantastiskt trevlig middag med en avslutning som kommer bli ett minne för livet. Peter lyckades nämligen välta sitt vinglas över bordet så Christel fick rejäla vinfläckar på sin blus och på sina ljusa byxor. Kyparen Robert var mycket kreativ och erbjöd Christel en morgonrock under tiden han tvättar hennes kläder för leverans vid båten nästföljande morgon. Det kan man kalla service !!!! Sagt och gjort, Christel bytte om och satt resten av kvällen i morgonrock. När middagen var avslutad, erbjöd kyparen dessutom att köra kvinnan i morgonrock och hennes skinny man till båten så att taxin inte skulle behöva köra två gånger.

Vilken avslutning på dagen…

9 juli Dochgarroch – Fort Augustus

Efter god frukost kastade vi loss och styrde ut mot Loch Ness. Spännande att få segla (med motor) öve denna kända sjö. Vinden var stilla då det blev motorgång. Vilken fantastisk vy att betrakta från mitten av sjön. Efter ett tag siktade vi Urqhart Castle där vi gjorde kort stopp gör fotografering och bad för Anna, Åsa,Christel och Björn. Vi hade tur för Nessie brydde sig inte om dom.

Vi fortsatte vidare mot Fort Augustus som blev vårt stopp gör kvällen.

Vi valde att inte fortsätta uppför slussarna eftersom det fanns mindre plats vid pontonerna ovanför slussarna.

Vi hade lite olika eftermiddagar. Flers gick promenad med rose stopp andra sov middag eller jobbade. Gissa vem 😉

På kvällen blev det grill, smakade perfekt. Lite kortvisning och snack innan vi hoppade i säng tidigt. Alla var lite trötta.

8 juli Inverness – Dochgarroch

Vi visste inte riktigt när vi kunde gå in i Caledonian Canal men visste att de öppnade kl 08. Vi var alla vakna när jag ropade upp första slussen . De sa att vi skulle komma omedelbart annars får vi vänta. Vi gjorde nog klar båten på världsrekordtid. Frukostkaffe bort, sittbrunnstält ned, elkabel in och sedan iväg. Gick perfekt.

Vi kom direkt in i gaten tillsammans med ett norskt skepp. Vi blev introducerade till kanalsystemet och löste betalningen och sedan bar det iväg. Vi blev dock liggande ca 2 timmar strax efter för att vänta på en öppning av svängbro innan vi skulle komma till de första 4 slussarna vid Muirtown locks. Inget problem att vänta för då kunde vi äta en god brunch med stekta ägg, korv och bönor i tomatsås.

Vi fortsatte sedan vidare i kanalen och kom till en svängbro där brovakten var på långlunch 😉 Vi fortsatte sedan vidare och kom till en sluss som hette Dochgarroch lock. Medan vi väntade där pratar vi med en norsk båt som rekommenderar att stanna där för att äta på Oakwood restaurant, enligt rekommendation.

Eftersom det skulle komma ett stort fartyg i motsatt riktning som kunde skapa sug ville jag lägga extra spring med hjälp av den erfarna sjömannen Björn. Han hade ju ändå varit assistant deck steward på Gripsholm för 49 år sedan ! Det blev lite missförstånd när vi skulle lägga en 1.5 meter tamp. Jag ville ha en bit tamp och han undrade om han skulle kapa av tampen ! Lite andra missförstånd var om tampen skulle vara över eller under mantåg, runt kapellbågen eller inte, med eller utan ögla. Till slut löste vi det. När vi sedan skulle kasta loss bad jag honom ta in rumpan (på båten självklart) men Björn böjde sig som ett S …… kul kille. Tillslut kom iväg in i slussen och till vår tilläggningsplats.

Eftermiddagen gick i motionens tecken. Christel och Åsa tog en löpsväng medan jag och Anna gick en power walk. Hans och Björn tog en egen promenad, bröder emellan. Otroligt skönt att röra på sig.

Kl 20 hade vi bokat bord så tillsammans med våra nyfunna vänner Trond och Leslie från den norska båten fick vi en trevlig kväll med mycket god mat i mysig atmosfär.

7 Juli Inverness utforskning

En bra start och fint väder. Vi började med storstädning. Det var både salt och annat som fick tvättas bort efter vår överfart! Det känns alltid riktigt skönt att få båten fräsch.

Vår båtgranne Pierre från Frankrike hade också städdag i sin fina Selene på 43 fot. I den båten har han delvis ensam upptäckt stora delar av Europa från nordnorge till Medelhavet. Ibland jobbar han från båten men emellanåt lämnar han båten och flyger till Paris för jobb. Visst låter det som ett skönt liv?!

Efter vårt gemensamma röj blev vi inbjudna på en rosa Moët innan vi skulle in till Inverness för storbilds-tv och kvartsfinalen mot England. På vägen var vi tvungna att meddela tullen att vi kommit fram till Skottland så på ett enkelt formulär fyllde vi i alla uppgifter och gav till hamnkapten. Smidig process.

Hela marinan var fin och hade vunnit pris som den bästa kustmarinan.

Vägen till centrum gick igenom ett industriområde men gick på 20 min och sedan var vi i centrum och började leta efter lämplig sportbar/pub. Vi hittade en på Castle street där vi också kunde äta vår första fish & chips.

I halvlek gick vi till en annan pub som några svenskar vi mött i hamnen på najaden 2 rekommenderade. Tyvärr förlorade Sverige med 0-2.

Skön kväll i hamnen med sång och gitarrspel inklusive några kloka ord från Björn på hans språk Oba – Bob är tydligen ebb och flod 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.