Etapp 5 Skottlandssegling. Oban – Mull – Fort Williams

22 juli – Frukost på och avsked av MilleMomenti.

Morgondopp i 14 gradig vatten. Vissa behöver vakna på konstigt sätt.

Vi var inbjudna till frukost och eftersom vi skulle lämna direkt efter la vi vår båt längsmed deras. Vi åt en god frukost med mycket skratt innan vi var tvungna att säga hejdå till dessa fantastiska människor och önska dem all lycka på deras världsomsegling. ❤️⛵️❤️

Michel ser ovanligt lycklig ut med sitt norska sällskap av Laila och Ingrid.

Vi lämnade MilleMomenti och styrde kursen mot Corpach i regn och dis. Fördelen vi hade var medström så vi loggade ca 8 knop. Efter Corran narrow satte vi genuan för någongång med Michel och Sylviane ville vi segla. När vi kom till Corpach fick vi vänta lite innan vi kom in i slussen men sedan fick vi gå rakt igenom Neptunus trappor och upp till Banavie. Kul för Michel och Sylviane att slussa.

Vi var alla hungriga så vi åt en sen lunch som alla åt med stor förtjusning. Vi hade sedan en Dart tävling på det lokala puben. Hans och Christel ledade vinsten en gång och jag en gång.

21 juli dagen då vi mötte Laila, Håvard och Julian.

Idag var en stor dag. Vi skulle träffa våra norska vänner från Basteviksholmen som är på sin jordenruntsegling med MilleMomenti. Jag hade lovat champagne när vi skulle träffas så snabbt iväg till Coop och handla. Vi kastade loss i disigt väder och styrde oss ned mot sound of Mull. På vägen kom jag på att Michel kanske kunde måla av MilleMomenti som en extra present. Michel tog uppgiften på allvar och började måla det som blev en present till Laila, Håvard och Julian.

Vi hade lite vind och strömmarna med oss när vi rundare hörnet och gick mot Kingairloch. Väl framme hade vi tur och fick en boj vi kunde lägga oss på.

Jag gav mig ut med dingen för att kolla på plats för MilleMomenti och för att ta lite foton i denna vackra natur. Hämtade upp Michel och Hans så vi också kunde gå en promenad. Vi hittade det berömda Boathouse som har omnämnts i G Michellain och TripAdvisor.

När kom tillbaka hade vi haft tur för några båtar lämnade så det blev en boj ledigt.

När MilleMomenti kom mötte jag dem i gummibåt och bjöd över dem på gemensam middag. Med i Millemomenti fanns Laila, Håvard, Julian men också Ingrid en av deras vänner som hoppat på i Inverness och skulle snart mönstra av. Julian följde med mig direkt och hjälpte till med att duka.

Våra tutor på båten blev vårt kommunikationssätt när jag skulle hämta övriga från MilleMomenti till Julians glädje. Gissa vilken tuta som hördes mest 🙂

Gemensam matlagning av kvinnorna och senare blev exklusiv servering av herrarna. Lätt att bli bortskämd? 11 personer i salongen blev lite trångt och mysigt.

En jättetrevlig kväll med många skratt innan jag körde Laila, Håvard, Julian och Ingrid tillbaka i gummibåten.

19 – 20 Juli Tobermory utforskning

20 juli

Eftersnabbt beslut på morgonen beslöt vi trots disigt väder att hoppa på en turistbåt (Staffa tours) för en rundtur i 6 timmar till Staffa och Lunga. Det fortsatte med mycket disigt väder när vi åkte ut mot Staffa så man hade svårt att se omgivningarna. Väl framme gick vi på en timmes promenad och såg Lunnefåglar på nära håll (de var mycket orädda) men även den berömda Fingal’s grotta. Imponerande tilläggning av kaptenen och inte minst när att körde in båten mot Fingal’s grotta för att alla skulle ta kort. Grottan är 35m hög och 15m bred och 89m djup in i berget.

Vi fortsatte sedan vidare mot Lunga där flera tusen lunnefåglar skulle finnas. När vi kom fram gjorde kapten en annorlunda tilläggning. Vid ön fanns en plastponton förankrad i en boj. Vi la båten parallellt och knöt fast pontonen vid båten, lite fasförskutet, och körde sedan in mot land. Pontonen nådde land först och därmed kunde vi gäster gå iland. Smidigt !

På ön såg vi många lunnefåglar på vår vandring men också andra olika fågelarter. Vid ett område tror vi det fanns massor av sillgrisslor som satt på klipporna och förde ett jätteliv. Vi fick massor av bra kort.

På hemfärden blev vädret bättre så vi kunde se de olika öarna på bästa sätt. Vid Lunga såg vi också att några privata segelbåtar ankrat. Något att tänka på nästa gång vi besöker Skottland. Vi hade också turen att se 3 havsörnar som gick på ett gräsområde på vägen mot Tobermory.

När vi kom tillbaks till Tobermory passade vi på att ta en öl på den närmsta puben. Därefter god middag i båten.

19 juli

Idag gick i idrottens tecken. Vi besökte the Highland games i Tobermory. Det började med säckpipor och trummor i centrum och sedan gick alla tillsammans till golfbanan där tävlingarna ägde rum.

Efter att betalt entré fick vi smaka whiskey (kl 10) lite tidigt men vad gör man inte för traditionen 😉

Vi hittade en plats i slutningen och kunde se de olika tävlingsmomentet som löpning, tresteg, höjdhopp men också slägga, kast med stock, tyngd över ribba och dans. Dessa tävlingar inkluderade även publiken ibland.

Christel kunde inte hålla sig och medverkade i en löpning på ca 220 yards. Hon och en annan dam fick lite handicap och gjorde bra ifrån sig till publikens jubel.

Kvällen var vi i båten med undantaget att några av oss tog lite promenader. Grillen i sittbrunnen blev en fullträff.

Speciellt med att lyssna på inspelningen av popbandet the selected från Uddevalla med sångaren Hans Bergh.

18 juli Oban – Tobermory

Vi hade kollat strömmar ordentligt (vi har fattat nu) och förstått att om vi seglar ut från Oban cirka 08.30 borde the sound of Mull vara fördelaktigt.

Vi var alla redo när vi gled ut ut hamnen vid 09 och tog kurs mot Mull i vackert väder även om det var kyligt i vinden. Dvs fartvinden för någon annan vind finns inte.

Michel vill testa fiskespöt men tyvärr utan lycka men vad gör det när vi handlat färsk fisk i fiskeaffären i Oban. Middagen är redan planerad.

Fantastiska berg runt oss i fjorden men vi sa alla att vi nu inte riktigt uppskattar det eftersom vi sett så mycket vackert på vår resa. Vi såg stora delfiner på håll som lekte runt en stor motorbåt. De fick nog syn på oss också för plötsligt var de runt vår båt. Tyvärr var vi inte snabba nog med kamerorna innan de försvann. Vi blev så uppspelta så vi nästan krockade med en flermastad segelbåt.

Tilläggningen vi Tobermory gick bra. Vi la oss långsides på pontonbryggan efter att ha passerat ett antal bojar man också kunde lägga sig vid. Vi prioriterade enkelhet så det fick bli ponton även att det är lite dyrare.

Tobermory och dess färgglada hus längs hamngatan med olika mysiga affärer är absolut värt att besöka. Att dessutom se hur lågvattnet påverkar hamnen är dessutom spännande. Vi passade på att stanna till på en genuin pub på vår promenad. Servitrisen tyckte nog vi var lite vilsna eftersom vi inte direkt visste vad vi ville ha.

Kvällen njöt vi i sittbrunnen med fantastiskt god kummelfisk, potatis med smält smör och pepparrot. Till efterrätt servades det fruktsallad. Allt avslutades med ett parti Jatzy som Christel vann storstilat efter mycket engagerat spel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.