Etapp 6 Skottlandssegling Caledonian Canal från Banavie till Inverness

28 Inverness

idag var det min födelsedag så jag blev uppvaktad med skönsång till frukost. Fick en present från Sylviane och Michel som hade seglad med oss någon vecka tidigare. Merci ❤️.

Sture och jag som hade funderar på den 😤👹😈….säkringen men kommit på en idé. Vi tar kretskorten från chain countern och cyklar till en TV reparationsfirma. Sagt och gjort, vi cyklade till en affär och pratade med en man som letade i sina skåp och hittade en liknande säkring. Inte optimal men vi skulle testa. Med lite fjäsk fick vi honom att löda fast säkringen på kretskortet också. När vi skulle betala var priset 2 pund !!! Han fick 5.

Tillbaka till båten för att testa. Det fungerade 😀💪. Men då visade sig att sensor och magneten i vinschen var inte ok. Pust ….Det blev att plocka ned vinschen och pilla ut sensorn (inte enkelt) och byte mot en sensor vi hade i reserv. Med lite fix så satte vi ihop och nu fungerade allt. Vi kände oss glada att vi fixat detta. Nu hoppas vi bara det fungerar vid nästa ankring.

Medan vi fixade vinschen hade Anna, Christel och Hans tagit en promenad till Inverness och besökte slott och museum.

Sture och jag möttes upp dem till sen pizzalunch i centrum för att sedan ta olika vägar tillbaka till båten. Anna och jag tog en promenad i centrum.

Kvällen avslutades med födelsedagsgrill i sittbrunnen. En rolig avslutning på min födelsedag.

27 juli

Vackert och varmt väder 🤯 – vi tänkte hur har man fixat denna värme i Sverige. Christel tog en löptur innan värmen blev för starkt. Man måste säga att hon är målmedveten med sin träning.

Sture och jag började kolla på hur man kan frikoppla ankarvinchen så att man kan använda den till annat än bara för ankare. Det var något jag funderat på länge så det var bra att jag nu vet hur. Vi passade också på att kolla hur chain counter fungerar. Tyvärr gick inte den så vi plockade ned vinschen igen och gjorde rent. Eftersom vi behövde vinschfett så tog jag och Hans en cykeltur till en båtaffär. Megastore stod det på skylten. Det var inte vår uppfattning iallafall inte om vi jämför med tex Sea Sea i Sverige. Oavsett så hade dom vinschfett så det köpte vi. Det var också skönt att röra lite på benen. All träning man tänkt göra på semestern har tyvärr inte blivit av.

Tillbaka i båten satte vi ihop vinschen men tyvärr fungerade fortfarande inte chain counter. En säkring som var fastlödd i kontrollen behövde bytas av auktoriserad verkstad. Suck…. Sture och jag satt och diskuterade om man ändå inte kan löda om säkringen själv.

Jag gjorde en chansning och skrev till Quick huvudkontor i Italien och blev mycket förvånad att jag fick snabbt svar med en instruktion hur man skulle göra. Wow vilken service.

Jag kollade efter affärer där man kan köpa denna typ av specialsäkring utan lycka. Typiskt när vi kommit så här långt.

Under tiden tog Hans och Christel en promenad till Inverness och passade på att handlade lite saker som tex skotska plädar.

På kvällen tog vi det lugnt åt gott i sittbrunnen men när vi spelade yatzy ökade intensiteten 😤 . Som vanligt …. vann Hans med en serie på över 300 poäng.

26 Juli – Loch Ness till Inverness

Vi vaknade upp till en solig morgon. Jag hade varit uppe och kollat riktningen på båten eftersom vi visste att det var grund åt ett håll och var osäkra på bojen vi ankrat vid. Allt såg bra ut 👍

Det blev bad för damerna och Hans. Sture och jag hoppade över. Det var trots allt bara 18 grader i vattnet. En fantastisk frukost i härligt väder

Vi satte kurs mot xx och vidare mot xxx där vi blev ombedda på ett trevligt och artigt skotskt sätt att gå åt sidan och lägga oss vid en ponton för att en turistbåt skulle gå om. Perfekt för oss för vi kunde ta en snabb promenad för att köpa glass innan nästa slussningen.

Efter slussningen fortsatte vi till svängbron vid xxx där vi fick vänta för brovakten var på lunch. Bra tillfälle även för oss så vi la oss vid en ponton och gjorde lunch i väntan på broöppning.

Vi hade också fått besked att vi inte skulle hinna ut till havet samma dag så beslutet att lägga till i seaport marina i kanalen var enkelt. Vi tog kontakt med marinan och blev anvisade att ligga på brygga fyra eller fem på hammarhuvudet. Vi hade ingen aning om vad det var men tänkte det löser vi och när vi kom fram förstod vi att det var longside ytterst på en T brygga. Marinan var ok även att de hade problem med toaletter och ställt ut tillfälliga små toa och dusch bodar. Sture hade vissa problem med att gå varmvatten på herrarnas men det löstes med duschen i båten. Det visade sig också att man fick endast en natt gratis på kanal avgiften så vi fick betala för några extra. Kostade bara 5 pund per natt pga toa strulet.

Som vanligt med det nyckfulla vädret planerade vi för regn så det blev sittbrunnstält på men det varma och vackra vädret fortsatte 😀. Till och nedspringa tyckte det var för varmt. Vi hade nog blivit vana vid den kyligare temperaturen på västsidan.

På eftermiddagen tog vi en promenad till Inverness (hade vissa problem att ta oss ut från marinan pga dåligt lås. Hittade en ny port som fungerade bättre) och letade efter en restaurang för att äta Fish chips. Många var bokade så tillslut frågade vi en butiksägare vad han rekommenderade och självklart pekade han på grannrestaurangen. IVY bar och restaurang. Även om den såg mycket modern ut så vad fisken riktigt bra.

25 juli – väntan i Fort Augustus

Vi hade hoppats att slussningen kunde börja klockan 08 men då var inte Lord of the Glens uppe. Vid två tillfällen kunde man inte stänga slussportarna pga gummifender och sten. Troligen hade de Lord of the Glens propellrar dragit upp detta från botten. Vi kunde tillslut påbörja slussningen efter de två stora kanalbåtarna som med stor precision gick in i första kammaren.

Storsjöodjuret i Loch Ness

Anna fick hjälpa våra nyfunna svenska vänner eftersom de vara bara två ombord.

Vi kom till slut ut i Loch Ness kl 16.30 (25 timmars väntan 😤)

Hade en fin segling. Tack Sture att du övertygade oss om detta trots att det gick sakta. Vi kom fram till Urqhard Castle vid 7 tiden och började leta boj. Vi hittade en konstig som vi blev osäkra på så vi styrde in mot Drumnadrochit det skulle finnas bojar. Vi blev varnade av den Franska katamaranen som låg vid en av bojarna så vi gick tillbaka till den första. Hade vi utsjögruppen och Jens fått tipset att det var en bra plats. Tack !!! Anna och Christel hoppade snabbt i och badade i det 18 gradig vattnet.

Vi hade en fantastisk grillkväll i stilla väder med stor sol som avslutades med yatzy som Hans vann storstilat.

24 juli – Sylviane födelsedag och vidare mot Fort Augustus

Vi passade på att fira Sylviane vid frukosten med den svenska Ja må hon leva…… en trevlig avslutning innan Sylviane och Michel mönstrade av för att ta tåget till Glasgow och vidare på egna Skotska äventyr.

Vi själva gick vidare i kanalen, slussade och såg den fina skotska naturen från ett annat perspektiv än när vi gick andra hållet några veckor tidigare.

Vi passerade Loch Lochy som är den näst största sjön, slussade upp till Loch Oich som är en mindre och smalare sjö med större krav på navigering. Vi fortsatte via Cullochy och Kytra mot Fort Augustus där vi skulle stanna för natten. Vi hade hoppats att stanna nedanför slussarna men pga av slussfel så blev det stopp i slussen när skeppet Lord of Glens skulle slussa upp. Hoppas de det löser det till imorgon.

Hans stod för middagen med egen komponerat köttfärssås och pasta. Jättegott !

23 juli – idag ansluter Sture

Idag kommerStureansluta för resterande delen av vår resa. Skall bli jättekul med en ny medlem i gänget.

Michel och Sylviane tog cyklarna till Fort Williams, Anna gick och handlade medan Christel städade båten invändigt. Hans och jag tvättade utvändigt men fixade också den icke fungerande värmaren. Skönt att den fungerar.

Vid fyra tiden kom Sture och vi fick kvällen tillsammans. Vi åt en trevlig middag och passade på att fira olika födelsedagar samtidigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.