Etapp 7 Skottlandssegling Inverness – Peterhead – Mandal

29 juli riktning Peterhead

Det hade varit blåsigt under natten med vindar upp mot 20 ms så vi bestämde att ligga kvar och avvakta till eftermiddagen då det skulle lugna sig. Vi passade på att handla för överfarten och fixa båten. Vi fick också besök av Birgitta och Björn från Västerås för att ge dem lite tips för den svenska västkusten. Dom skulle först gå till White hills och träffa kompisar och sedan söka sig via Norge till Sverige. Björn sa att det räcker dom är hemma till när isen lägger sig 😉

Vid ca 14.00 kände vi att läget var ok så vi kastade loss och gick igenom den sista slussen, lämnade nyckeln till duschar etc som man har med sig under hela kanalfärden. Vi vinkade hejdå och på återseende till Inverness som har varit en trevlig bekantskap.

Vi hade en lätt länsvind österut. Team ACS (Anna, Christel och Sture) började att segla till klockan 24 då Hans och jag tog över vid Banf. Vi fortsatte i mörkret och med duggregn. Vindarna avtog så vi använde motorn som stötta. När vi sedan rundade udden vid Fraserbourgh började vågor bygga upp. Inte mer vind utan bara gammal sjö från syd. När Sture kom upp vid fyra trodde vi att vi hade ca 1.5 timmar kvar så vi lät Anna och Christel sova vidare. Tyvärr fick vi mycket motström så vi var framme först ca kl 07.

Efter anrop till Hamnen fick vi klartecken att anlöpa denna trafikerade hamn. Vi hade tur med tiden då det började närma sig ebb vilket hade gjort det svårt för oss att kunna komma in i marinan och dess entretröskel på 2.3m.

Allt gick bra och några av oss la sig för att sova, andra bara vilade i sittbrunnen.

30 juli i Peterhead

När vi vaknade passade vi på att duscha och fixa till oss innan frukost.

Vi la en hel del tid att planera när vi skulle lämna och gå mot Mandal. Vi utgick från predict wind och dess funktioner med weather routing, departure planning och kom till sist fram till att lämna 05 den 31 juli.

På eftermiddagen gick vi en promenad till centrum för att röra på oss. Jag hamnade förstås på efterkälken när de andra tog fart. Pust och stön tänkte jag men bestämde mig för att kolla naturen istället.

På kvällen gick vi till en restaurang och åt en god middagen med hamburgare, revben, fish&chips, köttpaj. Gott !

Promenad hem och sedan i säng så vi skulle vara utvilade till när vi kastar loss kl 05.

31 juli mot Nordsjön och Mandal

Hans, Sture och jag kastade loss kl 05.07 efter att hamnen sagt ok att lämna. Vi hade mer eller mindre högvatten så det var perfekt. När vi gick igenom hamninloppet kom det en del vågor som i kombination med motorn som gjorde att även Anna och Christel vaknade. Vi som hade tänkt att de kunde sova lite längre.

Vi hade soligt och halvvind hela dagen men ökande på eftermiddagen. Vi revade och allt flöt på bra och vi loggade 7.5-8 knop. Det var inte så mycket vind men vågorna gjorde att det blev mer livligt.

Anna bestämde sig att ta en postafen för att vara på den säkra sidan. Det gjorde gott och snart var hon som vanligt.

På Hans lediga tid satt han gärna vid navigationsbordet och lästa om långsegling med Arne Mårtensson.

På kvällen och natten ökade det upp till 9-11 ms men vågorna avtog så det blev lugnare. Vi fick förmånen att se en fantastisk solnedgång

och en tid senare ropade Hans ”vad är det för något rött som jag inte sett förut? – det syns inte på Ais” …. det visade dig vara månen 🙂

Hans och jag överlämnade till team ACS vid midnatt och somnade gott i trygga händer av teamet.

Natten …..

Kl 04 väcktes jag och Hans för vårt pass. Vinden hade så småningom lugnat sig.

Under vårt morgonpass gick solen upp och vi fick en ny fantastiskt morgon med sydliga vindar på 7-9 ms. Vi kunde släppa ut rev för att komma upp i fart igen dvs ca 8-9 knop. Härlig morgonsegling.

Eftersom ACS hade haft grispasset bestämde Hans och jag oss för att låta dom få sovmorgon till kl 09 och därefter frukost. Kul att kunna överraska dem på det sättet.

Det blev en skön segling mot Norge i strålande soligt väder och lagom vind på 7-9 ms. Många delfiner hoppade runt båten till vår stora förtjusning.

Det var väldigt lite båtar på havet men närmare Norge ökade trafiken. Inte minst en vacker stor ryskt fullriggare Sedov 387 foot.

Vi närmade oss lindesnäs och fick internet kontakt och såg då att vi hade vår båtgranne Björn bara 7NM framför oss. Efter kontakt med dem förstod vi att de skulle gå direkt mot Sverige medan vi kommer göra ett nattstopp i Mandal som vi beräknar ankomma 22.00. Skall bli skönt med att sträcka på benen på fast mark.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.