Mht till vår planerade längesegling med mycket ankring på svaj har vi funderat en hel på hur vi skall säkra vattenförsörjningen. Vi har funderat på logistikfrågor dvs att behöva gå in i hamn, hitta kranar men också att säkra hur man finner bra vattenkvalitet. Vi bestämde oss efter en tid att investera i en watermaker för att känna oss säkra. Frågan var mer vilken sort skall vi satsa på.
Vi hade dialog med vår seglargranne Andreas som hade gjort en investering några år tidigare och fick en hel del tips att tänka på.
Nedan finner ni lite av våra reflektioner.
Kriterier för val av produkt:
⁃ ”Låg” strömförbrukning
⁃ Bra effektivitet
⁃ Bra för olika saltvatten förhållanden (medelhavet vs Norden)
⁃ Bra både för kallt och varmt vatten (medelhavet vs Norden)
⁃ ”Enkel” flexibel installation mht utrymme.
⁃ Globalt servicenät om man får problem
Vårt val
⁃ Schenker modular 60 Digital.
⁃ Produkten är inte den billigaste men motsvarar våra kriterier på ett bra sätt.
⁃ Det var denna modell som Andreas köpte efter noggrann analys. Efter haft den i produktion en tid är han fortsatt nöjd.
Inköpet:
Maritimus i Tyskland gav det bästa priset. Återförsäljare i Sverige var långt ifrån trots fraktkostnader från Tyskland. http://www.maritimusboote.de/epages/289397.mobile/sv_SE/?ObjectID=37718782
Leveransen.
Efter beställning tog det ca en vecka innan en transportbil lastade av lådan med Watermakern på gården.


Installations förberedelser
En bra installationsmanualen som bör läsas noga.
Försök mäta ut var de olika enheterna skall placeras så att man sedan kan uppskatta kompletteringen av olika fördelar. I vårt fall blev det många extra turer till VVS butiken.
Installation
Vi valde att placera Watermaker och pump etc under salongssoffan. Det tar visserligen på stuvutrymme men gör att installation och event senare servicejobb enklare.

Vi började med Watermakern som idealt skall stå högre än pumpen. Därför höjde vi golvet i stuven max och fick dessutom öppna ett gavelskott för att få bra plats mht rören.


Därefter monterades pumpen i utrymmet strax framför Watermakern. Här fick vi göra ett rörhål i stuvskottet mellan pump och Watermakern. För att kunna se trycket i Watermakern köpte vi in en spegel så att vi slapp göra ett inspektionshål i soffan.

Ytterligare ett steg framåt installerades färskvattenfiltret för att kunna göra en enkel inkoppling på färskvatten ledningen.

Rördragning.
Saltvatten: Vi valde att göra en ny genomföring för saltvattenintag. Vi hade kunnat koppla på vid toa genomföringar men det kändes inte så bra. Från denna genomföring kopplade vi ett meshfilter innan en t-koppling /backventil som hanterar färsk och saltvattenintaget.
Sötvatten: Vi skarvade en hep20 ledning med T-rör som anslöts till sötvattenfiltret. Från det kopplades en slang till ovanstående T-koppling/backventil.
Från backventilen går ett rör till pumpen och sedan vidare till Watermakern. Efter pumpen är det mer tryck (Bar) så vi valde peprör med PRK kopplingar.

Från Watermaker fick vi göra ett ny genomföring ovan vattenlinjen för wastevatten.
För att fylla tankarna blev del extra jobb gör oss. Vi har dubbla tankar och fick vi ansluta rör från watermakern för att fylla tankarna. Dessutom hade vi inte vattennivågivare. Vi installerade därför vattenflottörer i varje tank och anslöt en mätare med switch så vi kan välja att se nivån per tank.

Därefter kopplade vi på ett T-koppling med kranar för vattnet från Watermakern. Detta för att kunna välja vilken tank vi skall fylla. Från T-koppling drog vi slangar och gjorde nya tankanslutningar per tank.

El
El/data boxen monterades i samma utrymme som pumpen. Kablar anslöts till Watermakern, sötvattenfiltret, 12v centralen och till display enheten.
Vi byggde in en ny träbräda där vi monterade både displayen och vattenmätare så allt sitter samlat.

Sammanfattning
Inköpet och leveransen skicka mycket bra.
Installationen var relativt enkel.
De mest tidskrävande vid installationen i vårt fall var utan tvekan rördragning eftersom det är svårt att veta hur man måste dra rör, vilka vinklar som behövs etc. Det hjälper nog inte hur mycket man mäter. Var beredd på att besöka din lokala VVS affär ofta 🙂
Eftersom vi valde att göra ny genomföring var vi tvungen att planera detta i samband med lyft tex bottenmålning etc.
Efter installationen har vi varit nöjda med watermakern avseende kapacitet och kvalitet.