Påsksegling till Danmark 2019

Lördag 13/4 mot skagen

Vackert soligt väder med NO vindar 6-9MS. Perfekt för vår segling mot Skagen. Tillsammans med Elisabeth och Tore i deras Jeanneau (Walkabout 2) kastar vi loss vid 09.30 från Bastevik.

Det var lite kallt i vinden men med undanvindssegling och sol kändes det inte så farligt. En härlig 1:a segling för året!

Väl framme i Skagen vid 18 tiden fanns det gott om plats och eftersom Elisabeth och Tore kommit lite före oss fick vi hjälp med tilläggningen vid gamle piren bassängen. That’s what friends are for 😀. Efter en listen tilläggare i vår sittbrunn gjorde Anna planksteksmiddag till oss alla. En trevlig kväll.

Söndag 14/4 skagen

Hamnavgift: 280 Dkr, fri internet men 5dkr för dusch.

Idag fyller Oscar 25 år!!!! Vi hade firat honom på fredagen så idag blir det per telefon. Tänk vad åren går fort.

Återigen vackert väder i Skagen men blåsigare (prognos 8-13MS). Vi hade bestämt oss för att stanna och utforska Skagen. Vi tog en härlig långpromenad fram och tillbaka till Skagen rev där Skagerack möter Kattegatt. Vi gick i ganska kraftig motvind till revet utmed stranden. Vi stannade till vid vippfyren på fyrbacken och vid Lange Maren fyren som är Danmarks högsta (50m). Det blev ett bra motionspass.

På eftermiddagen och kvällen tog vi det lugnt i båten.

Måndag 15/4 mot Saeby

Kl 04.30 vaknade jag till en konstigt ljud. Det lät som ett lågfrekvent vinande ljud. Det var bara att gå upp och försöka vakna till och lista ut vad det var. Stängde av all elektronik men inte tystnade ljudet. Till slut insåg jag att det måste komma utifrån. Tillbaka i bädden och då började något motorljud och då insåg jag att fiskare börjar tidigt…

Vi lämnade Skagen vid ca 09.30 och tog kurs mot Hirsholmen. Vi hade ca halvvind mellan 9-12ms och fantastisk segling. Efter Hirsholmen tog vi ny kurs mot Saeby och fortsatt skön segling.

Väl framme fick vi plats längs in i hamnen och kunde förbereda inför att Elisabeth och Tore skulle komma. De la sig longside bredvid oss. Eftermiddagen blev att ligga och slappa i sittbrunnen innan vi åt en gemensam god middag i Elisabeth och Tores sittbrunn.

Tisdag 16/4 Saeby

Hamnavgift: 250dkr, fri internet

Vi hade en lugn morgon. Idag var vädret lite mer molnigt så det var skönt och ta det lite lugnt med lite fix i båten. Innan lunch tog vi en promenad på i den mysiga byn med lite besök i olika affärer. Inte alls lika mycket folk som vi är vana vid från sommarbesöken i Saeby.

Vi passade också på att äta en god lunch på Jacobs restaurang i hamnen. Den kan varmt rekommenderas för sina fiskerätter.

Onsdag 17/4 mot Läsö

I vackert soligt väder med ostliga vindar på 7-8MS kasta vi loss från Saeby denna gång och ser fram emot nästa gång vi kommer tillbaka.

Pga ostliga vindar fick vi göra i krysslag norrut innan vi tog kurs på inloppet mot Västeröhsmn på Läsö. En härlig segling några timmar innan vi gled in i hamnen.

Detta var första gången för mig och Anna att komma med båt till Västerö. Det var inte många båtar i hamnen så det var bara att välja en lämplig longside plats.

Vi hade en lugn eftermiddag och ned en skön promenad innan vi avslutade med en härlig grillmiddag hos Elisabeth och Tore. De jättestora Entrecotebitarna vi köpte hos slaktaren i Saeby i kombination med en Anna sallad smakade fantastiskt.

Torsdag 18/4 Läsö

Vi hade bestämt oss för att göra en utflykt med en hyrbil. Hamnen hade ett smart system där man ringde ett nummer och fick ut nycklarna och sedan var det bara att köra. Vi fick en röd söt bil.

1:a stoppet var xxx där gick runt och njöt ibland barn och vuxna som gick runt ibland djuren i lugn takt. Vi passade på att köpa fårskinn som vi kommer ha i båten inspirerade av Elisabeth och Tore.

De kostade 900Dkr styck men vi fick 20% rabatt.

2:a stoppet var på saltsnideriet där vi fick ta del av saltproduktion och utsikten från utkikstornet.

3:e stoppet blev Österby hamn. Det var mycket länge sedan vi var där med båt men mycket var dig likt. I hamnen var inte mycket gästbåtar men de som var där var från Sverige. Personligen tycker jag bättre om Västerö hamnen.

På kvällen gick vi till stranden och såg på en fantastisk solnedgång. Anna och jag gjorde en kärleksförklaring i sanden ❤️. Tore rycktes med och utförde någon form av soldans ? 😀

Väl tillbaka så förbereddes grill i Elisabeth och Tores båt.

Härlig dag

Fredag 19/4

En härlig morgon med ett löp pass runt Västerö by. Lite jobbigt för det var länge sedan men skönt efteråt.

Idag var det en lugn dag med båtpyssel (smörja block, kolla olja, tvätta tampar etc) och Tore gjorde felanalys och fix på deras elmotorn. Resultatet blev att några kablar sticker upp och att man manuellt får skapa kontakt beroende på om man skall åka back eller framåt samt vilken hastighet. Smart gjort 😀👍

Vi åt också en fantastisk sillunch som Anna fixade. Vi tror vi introducerat något nytt för våra norska vänner eftersom de inte normalt brukar ha sillunch.

Resten av eftermiddagen blev till att vila inför nattseglingen mot Sverige. Vi planerar att gå mot fjällbacka skärgård direkt. En sträcks på ca 80N.

20/4 Fre/lördag mot

Kastade loss 22.00. En härlig nattsegling från Läsö till Fjällbacka skärgård. Nja, segling blev det inte då det fanns ingen vind men ändå.

Med fullmånen som en strålkastare i aktern och med en stjärnklar himlen var det ganska ljust även mitt i natten. Dessutom är ju AIS fantastiskt när man kryssar runt skeppen väster om Skagen. Tyvärr fanns det några danska fiskebåtar som inte använde AIS. De vill väl vara hemliga med var de fiskar ??

Anna och jag bestämde oss för 2 timmars vaktpass eftersom det bara var en natt vi skulle segla. Just nu är det Annas tur att sova så jag sitter här och njuter i natten. Verkligen bra tid för reflektion.

När vi närmade oss svenska kusten tog vi sikte emot väderöarna och därefter väddökilen. Det är en härlig lagun med vacker promenadstråk som vi kunde behöva efter en natt till sjöss. Sagt och gjort efter lite vila tog vi gummibåtarna till land och gick runt på området. Därefter följde matlagning. Jag hade lovat att göra middag till allas överraskning. Men med boken båtköket gjorde jag en fisksoppa. Tur för oss alla var att Tore hjälpte till och fick till en bra kryddning etc. en bra lärare för mig. En trevlig påskafton i vår sittbrunn.

21/4 Söndag

Vacker solig morgon.

Vi kastade loss efter en stunds slöande och gick med motor inomskärs pga motvind till Långöbukten utanför Bovalstrand. Vi hade en skön eftermiddag som avslutades med grill Elisabeths och Tores sittbrunn.

22/4 Måndag

Sista dagen på denna mini segelsemester. Vi kastade loss och hade motorgång till hemmahamnen pga motvind.

Har varit fantastiskt skönt och trevligt med Elisabeth och Tore.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.