EP 10 Semestersegling 2019 svenska västkusten

9 augusti – mot Sverige

Som vi tidigare skrivit så tycker vi att det är synd att lämna Gilleleje men man kan inte råda över vädret. Anna skall snart börja jobba så det är bättre att vara på svenska sidan om det blir busväder under kommande vecka.

Gilleleje har annars mycket att bjuda på. Det är en levande fiskehamn (Själlands största fiskehamn) och i hamnen samsas fiske- och gästbåtar. Vi låg precis bredvid två fiskebåtar och yrkesfiskarna var hur trevliga som helst. I hamnen hittar man flera fiskerestauranger, fiskbutiker och dessutom en fiskeauktion. Det finns en trevlig huvudgata i centrum med bland annat bageri och slaktare.

Vi hade gjort upp med den amerikanska familjen som låg bredvid oss att kasta loss kl 10.00. Sagt och gjort, vi gled ur hamnen och tog sikte mot Varberg. Till en början hade vi fin halvvind men senare på dagen avtog vinden helt och vi fick gå för motor en stor del. Vi kom fram en stund innan kl 20.00 efter att ha avverkat nästan 60nm. I hamnen var det inte mycket båt så vi fick en bra långsidesplats.

Efter tilläggningen tog vi en promenad till en restaurang som hamnvärden rekommenderade. Det var en grekisk 🇬🇷 restaurang så vi åt moussaka och souvlaki. Kul att förbereda sig matmässigt inför vårt kommande äventyr i Medelhavet 😀

Eftersom vi var lite trötta efter många timmar på havet blev det en tidig kväll.

10 – 12 augusti – Varberg

Lördag var en regnig dag och söndagen blev blåsig men vi låg bra i hamnen. Vi gjorde lite promenader i centrum och slappade i båten.

Köpte en White board-duk som vi satte på skottet i salongen. Där ritade vi in Europakartan och började märka ut distanser och platser som är potentiella att besöka på vår resa nästa år. Skall bli spännande att kolla vidare på alla platser.

Vårt besök på Varbergs fästning blev riktigt intressant. Fästningen står på en klippa vid inloppet till hamnen och redan på förhistorisk tid användes klippan/berg som skydd. Troligen har Varberg fått sitt namn från ward som betyder vakt. På 1200-talet byggdes den första borgen som man sedan byggt vidare på efter hand i olika tidsepoker. Fästningen är idag ett museum och utställningsplats.

På fästningen fick vi en föreläsning om bockstensmannen som är norra Europas mest spektakulära medeltidsfynd – och världens enda kända pålade mosslik. Vi gick också igenom flera utställningar såsom Halland genom tiderna och utställning om hantverks- och textiltraditioner i Kirgizistan. Vi såg många fantastiska vävnader som förmodligen tagit väldigt mycket tid att göra. Lärorikt och nyttigt att se hur andra lever.

Mot slutet blev vi uppraggade av några personer som skulle framföra stolthet och trolldom – en dramatisk vandring för sista gången på fästningen. De ville absolut att vi skulle vara publik. Självklart tackade vi ja och fick en väldigt underhållande timme med mycket skratt när vi vandrade runt på slottet som i ett rollspel. Jag blev Börje som de tidigt skulle driva med. Klart man spelar med i detta.

Måndagen kopplade vi mest av utan mycket på agendan förutom att Anna faktiskt gav sig katten på att jogga. Eftersom det gått nästan två månader sedan jag klippte ned håret till 6 mm så var det nu dags igen. Anna höll i apparaten 🤭

Tre härliga dagar i ”Wardberg” 😉

13 augusti – Anna fyller år👍🥂🎂

Det blev tidig frukost på sängen och lite hurrarop men sedan var det att göra ship shape och kasta loss vid 8.15.

Vi hade västlig vind på ca 10 ms (tror vi för mätaren är fortfarande sönder). Det blev en skön segling mot Nidingen och sedan Vrångö där vi valde inre farleden innanför Donsö innan vi korsade infarten mot Göteborg. Vi tog sikte på Källö-Knippla där vi skall fira Anna på Martins brygga. Tilläggningen blev som ett tufft motionspass för vinden tryckte oss från bryggan och vi fick dra oss in med handkraft. Vi fick också hjälp av manskapet på en tysk båt.

Agnes, Sebbe, Paula och Thomas kom med bil och anslöt till middagen. Det var riktigt kul att se dem igen och vi hade en trevlig middag tillsammans. Oscar och Therese kunde tyvärr inte denna dag men det betyder ju fortsatt firande en annan dag.

Efter middagen stannade Anna och jag kvar och pratade med två andra gäster och ägaren Martin. Kvällen var jättetrevlig med sång och gitarrspel från Martin och Peters fick sin första lektion i munspelstruddeluttande. Det gick sådär men nu är han mer taggad att lära sig och med gitarrkomp lät det faktiskt bitvis inte så oävet.

En härlig födelsedag för Anna.

14 augusti – Källö-Knippla

En härlig dag på denna fina ö som en gång var ett fiskesamhälle. Från början var det två öar Källö och Knippla men man har fyllt mellanrummet och Källö-Knippla skapades. Redan på sent 1700-tal beboddes ön och idag finns ca 400 permanenta öbor. På vår rundvandring såg vi en hel del nybyggnationer och renoveringar av äldre hus så man kan förstå att det finns ett stort intresse för ön.

Vi gick upp mot den norra delen där man anlagt en härlig vandringsstig med många fina stopp. Lite varstans kunde man sitta och beundra utsikten på en soffa innan man kom fram till badplatsen. Vi överraskades också av ett litet sidospår som kallades Trollstigen utsmyckad med små djur och troll. Vilket härligt engagemang som har lagts ned!

Vi gjorde det lätt för oss på kvällen och beställde pizza som vi åt i båten innan vi gick in på Martins brygga och pratade med Martin som hade lite folk i restaurangen. Enligt Martin avtog det mesta abrupt denna vecka efter fullt ös under sommaren.

15 augusti – via Marstrand till SXK boj väster om Skärhamn.

Vi kastade loss strax innan 10, lite senare än tänkt men vad gör det när man fick prata om Medelhavet med båtgrannen Pierre. Han kom för att fråga oss kring targabågen, men när det visade sig att han hade seglat i många år i Medelhavet uppehöll vi oss en del vid hans erfarenheter från de åren innan vi kastade loss. Vi hoppas kunna prata mer vid ett annat tillfälle.

Vi gick ur hamnen och tog kurs mot Marstrand. Vinden var SO i kanske 6-7ms och det regnade lätt. Vi hade bestämt att gå igenom Albrektssundskanal och eftersom det inte var så långt gled vi fram med bara genuan. Kanalen är mycket vacker och smal och väl värd att ta om man har tid. Den är byggd med delar från den första kanalen från 1700-talet.

Vi gick mellan Marstrand och Koön och kunde konstatera att det inte ligger många gästbåtar i hamnen. Elida låg på Koöns sida. När vi kom ut på Marstrandsfjorden klarnade det upp och blev vackert väder.

Vi seglade vidare upp till Ingegärdsholmen där alla fyra bojar var lediga. Vi la oss vid en och njöt i solen. Men vädret ändrade sig och det mulnade på och vinden friskade i från syd. Lite orolig är jag för att ligga på dessa bojar eftersom vi är tunga och vi vet inte hur bojarna håller. Det skulle mojna på kvällen så vi låg kvar trots att två andra båtar som la till lämnade efter en stund.🙀

16 augusti – till hemmahamn

Efter 8-9 veckors segling 🏆 så är det dags att segla mot hemmahamn. Vi hade tänkt komma tillbaka på lördagen 17 augusti men pga väderprognosen för lördag ändrade vi till idag, fredag.

I hyfsat väder släppte vi SXK-bojen vid Sandön och gick norrut genom vackra Kyrkesund som bjuder på en blandning av gamla och nya hus. Vidare förbi Mollösund och Kråksundsgap till en SXK-boj vid Hermanö med bra skydd för sydväst och kommande sydliga vindar. Vi hade tänkt stanna här till lördag men efter att ha ätit och vilat, kastade vi loss och fick en fin segling förbi Gullholmen och till hemmahamnen på Bastevik där vi blev mottagna av vår båtgranne Tryggve. 👍

Väl i hamn skyndade vi till Basteviksholmen restaurang och café för en semesteravslutningsmiddag där vi summerade våra 8-9 veckor. Vi har levt längre än tidigare på båten. Vi har fått så många härliga nya intryck och träffat nya människor. Toppen 🥇👍

Det blev en härlig, men också lite vemodig, kväll eftersom vi nu avslutar semesterseglingen.

Nästa år ger vi oss iväg på en riktig längesegling ⛵️😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.