EP 3 Semestersegling 2019 – Åland

24-juni mot Mariehamn

Orolig svajnatt men också fin segling till Åland

Igår när vi kom fram till den fina viken vid Arholma låg det en hel del båtar på svaj. Vi kryssade oss in och släppte ankaret på 5 meters djup. Hade svårt att få fäste så natten blev orolig.

Vi släppte loss vid 08 och gick ut mot Ålandshav. Vindar på ca 10 och en del höga vågor men vi hade en fin segling mot Mariehamn. Tillsammans med flera stora kryssningsfartyg gled vi in mot hamnen. Jag hade förbokat så vi fick prime spot framför hamnkontoret och strax bakom Fullriggaren Pommern. Hamnen hade för övrigt gott om lediga platser och med lågsäsongspriser 👍.

Härlig kväll

25-juni Upptäcksfärd på Åland

En motionsdag med ölinköp

Vi tog våra 32 växlars vägracer …. 😉 och styrde kursen mot Stallhagen bryggeri och Gastropub. Det var skönt att komma fram efter ca 20 km även om att det var mestadels platt cykling. Vi åt en god sik till lunch och passade på att smaka två olika sorters öl. Detta är verkligen ett ställe vi varmt kan rekommendera. Ta då gärna bilen….av olika skäl.

Vi passade på att köpa lite olika sorters öl i butiken som vi surrade fast på pakethållaren innan vi kämpade tillbaka till Mariehamn gästhamn dvs ytterligare 20km men nu i motvind😤😤.

Tillbaka till båten blev det skönt att slappa sittbrunnen 🥴🥴

26/27-juni – Bärö och Glada Laxen

Härlig tur genom Ålands skärgård

Vi lämnade Mariehamn igår då väderprognosen visar att vindar upp mot 20ms skulle komma som idag torsdag. Vi fick tyvärr använda motorn hela tiden eftersom vi knappt hade någon vind och vårt mål för dagen var ca 40 NM bort.

Vi hade siktat in oss på Bärö och restaurangen Glada Laxen http://www.gladalaxen.com Vi hade fått så många rekommendationer att detta var ett ”måsteställe”.

Även om vädret inte var det bästa med lite dugg regn och många nyanser av grått fick vi en känsla för hur vacker skärgård Åland har.

Vi möttes i hamnen på Bärö av Henrik, ägare till Glada Laxen och vilket fantastiskt mottagande! Han visade oss en bra plats med skydd för kommande vindar från nord.

Vi hade också förmånen att träffa ett trevligt finskt par som kom strax innan oss. Det slutade med att vi åt tillsammans på restaurangen. Abborrfilé med potatis och god öl från Stallhagen samt Ålandspannkaka till efterrätt förgyllde kvällen.

Vad bra vi har det ❤️

28-juni Upptäcksfärd på Bärö

Blåsigt på Glada Laxen

Det blev blåsigt som prognosen förutspådde. Vi valde därför att ligga kvar i en skyddad hamn och ha en skön dag iland.

Vi tog en promenad runt ön, beundrade utsikten från övervakningstornet, tvättade kläder, tätade mantågsläcka, läste bok, löste korsord, badade bastu, fixade med videoinspelningar. Det blev rätt mycket gjort idag iallafall;-)

29-juni En utmaning att hitta Svajvik

Oh what a day 🎼🎼🎼

Vi tackade Henrik (ägare till glada laxen) och lämnade Bärö med ett härligt minne av välkomnande, trevliga båtgrannar och mysig miljö.

Vinden blåste ca 10 från norr och vi hade en fin undanvindssegling söderut. Vi hade tänkt lägga oss på Sälsö som enligt hamnboken skulle ge gott skydd. Men tyvärr stämde inte detta så vi valde att starta motor och gå mot vinden till Sottunga. Väl där tog vi sikte på en boj som vi skulle ha som akterförtöjning. Av någon anledning lyckades vi aldrig få tag ”bojuslingen”. Vind och propellerströmmar från en färja flyttade oss hela tiden till olika båtgästers stora intresse. Till slut sa Anna, ”enough is enough”. Det betyder i klarspråk – ta ny kurs härifrån 😉.

Nästa stopp blev bättre. Vi ankrade i Andbergsfladen och den så kallade Olympiaviken efter att båtar som skulle till OS i Helsingfors 1952 ankrade här på vägen. Ett fantastiskt ställe för svajankring. Vi fick en skön kväll med god mat i sittbrunnen.

En dag att minnas

30-juni tillbaka mot Sverige och Arholma

Tillbaka till Sverige 🇸🇪

Vi hade en fin natt i Olympiaviken men bestämde att lämna Åland och gå mot Sverige. Väderprognosen sa att det skulle bli mer blåsigt kommande vecka i Sverige och då kommer vi passa på att utforska Stockholms skärgård.

Vädret vid Olympiaviken var toppen och vi tog den vackra leden mellan öarna vid Koskarsfjärden, vek därefter av mot Degerby, Brandön vidare förbi Ledskär och sedan mot Rödhamn innan vi tog vi kurs över Ålandshav mot Arholma.

Tyvärr hade vi först lätt ökande motvind, på Ålandshav kom regn och till sist blev det stiltje men med solsken närmare svenska kusten så Yalle (motorn) fick jobba.

Framme i Arholma var det inte många båtar på svaj så vi fick en bra plats. Vi tog en liten tilläggare och aborre på macka medan vi njöt av total stillhet. När regnet kom gick vi ner och lyssnade på uppgörelsen i fotboll där Sverige vann mot Tyskland, en av dagens höjdpunkter. Nu är tjejerna klara för semi i VM och dessutom kvalificerade för OS. Bara att köra 👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.