EP 4 Semestersegling 2019 – Stockholmsskärgård

1-juli Upptäcksfärd på Arholma

Arholma – vilken pärla

Vi vaknade till vackert väder med lite vind från SO. Vi hade bestämt oss för att utforska Arholma så vi låg kvar på svaj och tog Sharky (Dingen) in till bryggan. Vi gick längs härliga grusvägar i fantastisk miljö med ängar, vackra gamla hus innan vi kom fram till Arholma ångbåtsbrygga med handelsboden precis på bryggan. Vi åt lunch vid en dansbana med Sveriges troligen vackraste utsikt. Den kallrökta laxen med dillstuvad potatis och friterad spätta fick höga betyg.

Vi fortsatte vår promenad genom granskog mot norra udden ”Nordkap” där Arholma Batteri finns. Detta tidigare militärfäste byggdes under kalla krigets dagar och är nu ett museum. Vi gick aldrig in men det är säkert sevärt. Istället gick vi ned till vandrarhemmet som ligger på området. Vilket ställe – störtskönt och väl värt ett besök!!

Efter en glass vände vi tillbaka mot båten och passade på att besöka vackra Arholma kyrka innan vi tog Sharky tillbaka.

Vilken härlig dag och en ö som vi starkt kan rekommendera

 • Bra skyddad svajvik och ankarfäste

 • Bra promenad- och cykelmöjligheter

 • En hel del utflyktsmål

 • En bra restaurang

2-juli Mot Paradiset på Finnhamn

Med vackert väder och fina vindar lämnade vi Arholma och gick öster om Tjockö, korsade Ganhamnsfjärden (vi fick passa oss för Silja line) tog styrbord vid Rankarofjärden och mot Kudoxafjärden och sedan rakt mot Möja. Strax innan vek vi av och gick öster om Möja till Finnhamn ”Paradiset”. En underbar segling i ca 10+ ms även om vi blev tvungna att använda ”Jalle” när vi fick rak motvind. I paradiset hittade vi en ankarplats bland de andra båtarna. Detta är uppenbart ett populärt ställe. Kan bara tänka hur det är under högsommar.

Igår (tisdag) blev vi liggande kvar i paradiset. Det var regnigt större delen av dagen så det blev slöande med att läsa bok, korsord, vilande etc. Senare på eftermiddagen klarnade det upp så vi tog Sharky till bryggan och gick en promenad. Först till den lilla affären, sedan krogen och tog en promenadöl. Krogen verkade ha bra rykte för flera kom in även precis då de öppnade och fler väntades trots vädret.

Vi passade också på att på tillbakavägen gå ut på Idholmen och kolla in gårdsbutiken. Den var stängd men vi såg gården iallafall.

Kvällen blev lugn och skön i båten.

Betyget för paradiset är bra.

 • Bra skyddad svajvik och ankarfäste (lera)

 • Bra promenad- och cykelmöjligheter. Fanns även en del utomhusträningsredskap.

 • En mindre affär men också en kiosk nära svajviken.

 • En bra restaurang

3-juli till Nämdö

Bullerön – blev det inte…..

Vi hade som ambition att komma till Bullerön. Vi startade optimistiskt och lämnade Paradiset vid 10-tiden i fint väder.

Strax efter tjöt vattenlarmet 😱. Vi hade vatten i kölsvinet. Snabbt ner för att kolla. Det var en slang på watermakern (som gick för fullt) som hade lossat så nu producerade vi eget vatten till kölsvinet. Det var ju lätt fixat iallafall och konstateras kan att det är bra med ett vattenlarm i båten.

Efter vattenstöket tog vi kurs mot Sandhamn. I Sandhamn var det fullt med båtar som låg kvar från Gotland runt eller ÅF offshore race som det heter nu. Vi såg bl.a HIQ VO65 (tidigare team Brunel när den deltog i Volvo ocean race) som vann med en bästa tid på drygt 24 timmar. Vi stannade inte utan fortsatte och vädret ändrade sig radikalt. Vi möttes av regn och kraftiga byar som gav motvind. Det gjorde också att Bullerön inte blev ett bra svajställe och vi tog istället kurs mot Nämdö och Långviksviken.

Vi ankrade och snart var vi omringade av en eskader av amerikaner i olika båtar. Vi kände oss nästan som vi var på internationellt vatten 😀.

Kvällen blev härlig i blankt vatten. Vi tog fram våra uppblåsbara kanoter och paddlade runt i de olika vikarna. Riktigt underbart!

Kvällen avslutades med fotboll. Tyvärr förlorade Sverige 😩

Svajviken får gott betyg men tyvärr kan vi inte bedöma hur det är på land. Enligt hamnboken så finns dock det mesta. Kanske synd att vi inte tog oss tid?

4-juli Mot Nappeviken

En härlig solig morgon i Nämdö Långviksviken. Den amerikanska eskadern börjar ge sig iväg medan vi äter frukost i sittbrunnen.

Vår plan för dagen är en kort segling till Ägnö och Napoleonviken 🇫🇷 nästan vid Saltsjöbaden. Namnet Napoleonviken sägs härstamma från att Napoleons brors sonson badade i viken på mitten av 1800-talet.

Viken är mycket populär sommartid med många båtar men när vi kom fram efter att ha seglat ca 10nm i såväl sol som regn med lite respektive mycket vind, låg bara några få båtar i viken. Vi fick en bra ankringsplats med skydd för väst, en prio för oss eftersom det skall blåsa från V till NV.

Eftermiddagen fortsatte med regn. ☔️ Vi slöade men jag försökte också förstå problemen med vindinstrumenten. Mätaren visar inte alls rätt vare sig riktning eller vindstyrka trots kalibrering etc. Felsökning får fortsätta.

Natten till idag 5 juli

Natten till idag blev lite stökig. Vår båtgranne la sig mycket nära igår 😤 och syntes inte till mer. När sedan vinden vände och ökade på natten (som prognosen även visade) låg vi bara en båtlängd framför honom. Jag var upp flera gånger och kollade så vi inte kom för nära, vi kunde ju börja dragga eller så kanske kättingen spänts ut till fulla längden efter vindvridningen. Hittills har vi hållit oss en båtlängd ifrån. Håller tummarna🙏

Dessutom är det nu kallt i båten 13,5 grader. Var är sommaren??? Vi kommer behövs slå på värmaren idag dels pga fukt från regnet men också pga kylan.

Får nog vila lite idag 😴

5/7-juli Helgen i Saltsjöbaden (fre-sön)

Efter att vi kastade loss i Napoleonviken gick vi i byig vind ca 5nm till Saltsjöbaden. Vi hade behov av att bunkra eftersom vi inte varit i riktig hamn sedan Mariehamn på Åland, där vi ansåg att vi inte behövde handla.

Vi hade ringt innan till hamnvärdarna så vi fick en bra plats och ett stort mottagande av 4! hamnkillar. Det var faktiskt bra eftersom bogpropellern strulade så vi inte fick någon hjälp av den i sidvinden.

Vi lånade cyklar när vi tog vår tur till affären. Vi var rejält överlastade på vägen tillbaka men det gick bra så vi kunde börja fylla upp kyl och skafferier. Vi köpte också en smidig sodastream för att slippa alla vattenflaskor i fortsättningen. Med vår Watermaker producerar vi eget rent vatten och då är det ju dumt att köpa massa vatten i flaskor.

På kvällen gick vi på hamnrestaurangen och åt en god grillad marulk. Detta var på dagen 30 år sedan jag lurade ut Anna på segling första gången. Det resulterade i att vi blev ett par och Anna har blivit lika passionerad i segling som jag. ❤️

Vi bestämde oss för att ligga kvar så vi kunde fixa med båten. Jag tog tåg och buss till närmsta Seasea affär för att köpa en fjärrkontroll till max power bogpropeller som jag trodde var problemet. Det blev en del andra grejor också 🤪. Bl.a en Omniaugn för att lätt få ugnseffekt på spisen. Vi har hört mycket positivt om denna enkla ugn. (Vi hade en sådan för 30 år sedan också). Anna hade storstädat båten när jag kom tillbaka så det luktade såå rent. Vi passade också på att rengöra våra vattentankar så vi är säkra på att de nu är rena när vi skall dricka det vattnet.

Solsidan = regnsidan

Vi gick en promenad på eftermiddagen förbi Grand Hotel där ett bröllop firades mot berömda solsidan. Vilka enorma hus det ligger där! På promenaden började det regna men vi struntade i det och gick vidare. Man är ju seglare 👍

Senare blev det en nagelbitarmatch i fotbolls- VM där Sverige tillslut slog England i matchen om 3:e plats. Vilka fantastiska kvinnor !!!

I övrigt är hamnen helt ok. Vi betalade 580kr inkl el. Det var bra service från hamnkontoret. Det gick att få frallor till båten etc. Det finns ingen båtaffär eller mataffär nära så det är lite dumt om man skall bunkra och greja med båten som vi gjorde. Miljön runt hamnen är ju speciell med fina promenadstråk.

7/8-juli mot Grönskärsfladen – Anna överlycklig

Vi lämnade Saltsjöbaden efter lite förberedelser inkl besök på stationshuset som nu är inrett som café. Lite fika måste man ju ha med 😀.

Vi tog kurs ut ur Ingaröfjärden med sikte på att gå söder om Nämdö och sedan rakt in mot Grönskärsfladen. Vädret var fint och vinden nordlig på 7-8ms så vi hade en fin segling. Inloppet till naturhamnen var lite smalt så vi fick gå försiktigt in mellan några skär.

Vi fick en bra ankringsplats och spände för första gången på flera år upp vårt ankarplogsegel. Det skall göra att vi inte rör oss så mycket utan ligger mer stilla mot vinden. Vi har märkt att vi svajar mer än de flesta andra båtarna. Funderar på om targabågen har gett den effekten 🤔Med ankarplogseglet uppe märkte vi direkt en tydlig skillnad 👍.

En sak jag hade lovat mig under semestern var att träna. Det löftet hade jag dåligt samvete för så idag var tillfället. Jag riggade upp mattan inne i båten och ihop med gummiband körde jag igång men oj så trött jag blev 🥵

På kvällen tog vi Sharky in till en liten brygga och gick en promenad på Kuggmaren, en del av nedre Grönskär. En intressant historia på denna ö kan ni läsa om i ett av de bilagda korten. Anna fick också sin favoritö. Hon hittade kantareller 🤪🤪🤪 och sedan var dagen räddad.

Kvällens middag blev kantarellmacka och därefter ost och kex i sittbrunnen. Det var lite kyligt men det verkar ändå som värmen kommer närmare.

Grönskärsfladen dag 2

Vi hade bestämt oss för att ligga ett dygn till i denna härliga naturhamn. Anna tog chansen att gå ännu ett varv och söka kantareller. Det gick sådär men vad gör det när Anna är lycklig.

Jag fick tid till att undersöka lämpliga övervintringsplatser för nästa år när vi är påväg till Medelhavet. Det mesta pekar på någonstans i sydvästra Spanien 🇪🇸 eller Portugal 🇵🇹 längs västkusten. De flesta menar att man bör gå så långt söderut som möjligt för att få värme tex Lagos. Vi får fortsätta vår analys och eventuellt ta en tur till dessa områden under hösten för att se det på plats.

Från drömmar till verklighet. Dags att kolla olja, saltvattenfilter till motorn samt olja till backväxel. Allt såg bra ut 👍

På kvällen drömde vi oss bort genom att kolla olika vloggar från långseglare. RAN har varit vår favorit men nu hittade vi även Sailing Yacht Ruby Rose.

Nick och Terysa på Ruby Rose är två helsköna och charmiga personer, de filmar bra och gör intressanta reportage om de olika platserna de besöker. Ett tips för intresserade att följa 👍

Trevlig avslappnande dag !

9 juli – På jakt efter ny svajvik med skydd för nordan

Vi hade haft en slö morgon. Jag började att uppdatera vår blogg (ännu som utkast och ej publicerad) på http://www.lifeatsea.nu Det känns lite som dubbelarbete och samma samma som med FB. Jag måste hitta rätt nivå och fokus för de olika ställena dvs FB och WordPress.

Vi kastade loss vid 12-tiden och när vi hissade ankaret som var fullt av lera förstår vi hur bra föste vi haft. ⚓️

Betyget för Grönskärsfladen blir positivt.

 • Bra stor skyddad svajvik

 • Bra ankarfäste (lera)

 • Sopmaja och toa på ön

 • Små stigar att utforska på öarna runt viken (man kan hitta svamp 😀)

 • Inga affärer eller liknande

Anna styrde oss ut genom det smala sundet i inloppet och tog sikte på Fjärdlången. Vi hoppades på bra skydd mot nordlig vind för det blåste ca 10ms från nord. När vi kom fram låg 1 båt på svaj och några mot berget med akterförtöjning. Toppen tänkte vi men tyvärr fick vi inget fäste. Vi testade tre gånger men lyckades inte få fast ankaret. Vi såg sedan mycket sjögräs på ankaret så det var nog en svår botten att få bra fäste på.

Vi lämnade och kollade snabbt efter alternativ i närheten. Det finns inte så många med skydd mot nordliga vindar. Vi såg att St.Notholmen borde vara ok. När vi kom fram så låg det tre båtar med akterförtöjning. Enligt ekolodet var det ganska djupt men vi har gott om kätting så vi bestämde oss för att testa. Vi fick inget fäste där heller ! Två försök och sedan lämnade vi. Det var ändå inget optimalt ställe mht en öppning mot ost.

Vart skulle vi nu ta vägen 🤔

Vi hade turen att vår FB-seglarvän Johan Strömbäck som är från trakten tipsade om Kyrkviken på Ornö. Sagt och gjort vi gick dit och fann en idyll och alldeles platt vatten. Tack Johan för tipset!

Efter en fantastiskt god svampsoppa och lite öl och en snaps, trots att det är en vanlig tisdagkväll, noterar jag att ölen var en Poppels DIPA på 8% 🤪

Tur att vi slöade med att fortsätta följa sailing yacht Ruby Rose på youtube och inte tog en båttur med Sharky. Det får vi spara till imorgon.

10 juli utflykt på Ornö

Hade lite förmiddagsjobb på båten. Jag kopplade om en övervakningskamera från 220 volt till 12 volt. Anledningen är att jag har mörkt att när vi lämnar båten på svaj och vi gör utflykter kan det vara bra att ha koll på hur båten ligger i sjön så den

t ex inte draggar.

Vi tog cyklarna med oss i Sharky till Ornö gästhamn. Vi förtöjde och packade upp cyklarna och trampade sedan mot Hasselmara gård ca 6km bort. Vi hade ambitionen att köpa lite färska grönsaker. Vi hittade inte gården så vi kom ända fram till Skinnardal innan vi insåg att vi måste vända. På vägen tillbaka såg vi gården och ett litet hus med gårdsförsäljning. Det fanns dock inget av intresse för oss. Vi cyklade tillbaka till hamnen och får se turen som motion 🚲 👍

I hamnen fanns en litet matställe (Gittans) där vi åt hamburgare och pommes innan vi gick till brödboden och köpte gott bröd och åkte tillbaka till båten.

Eftermiddagen blev kanonskön i sittbrunnen med en stor sol och alldeles stilla vatten. Det var nog vår första riktigt varma sommardag ☀️☀️☀️

Eftersom vädret var så härligt passade jag på att ta Sharky till kiosken för att köpa Piggelin. Dags att göra en piggelindrink som sommardrink. (Bacardi raspberry+seven up+piggelin) Enkelt och gott. Nu kan man inte klaga 😀

På kvällen gled en North Wind 68 segelbåt in i viken. Det var Vindia III som har hemmahamn på Saltsjöbaden. Så fin design som trots att den är 20 meter lång och 5.35 bred ser smäcker ut.

Vi avslutade en bra dag med att sitta i sittbrunnen under filtar och se ut över det alldeles blanka vattnet.

11 juli – Avslut av Stockholms skärgård

Vi lämnade den fina Kyrkviken på Ornö och rundade södra Ornö och tog kurs mot Nynäshamn via Mysingen. I början hade vi härlig segelvind som tyvärr dog ut så vi fick starta motorn.

Sedan hände det som inte fick hända. Jag filmade under vattnet med Goprokameran fastsatt på en stång (som jag gjort tidigare) och efter några gångers filmningar försvann kameran i djupet 😩

Nu måste vi hitta en affär på vägen som säljer Gopro.

Vi gick förbi Nynäshamn och la till i den populära naturhamnen Solviken på Torö norr om Landsort. Vi fick en bra plats strax innanför de stenar som ligger i mitten. Det var lite nära så vi hoppas på att inte få för mycket svaj. Vi hade bra lerfäste så vi var inte oroliga för att dragga. Det fanns 2 kryssarklubbsbojar men de var upptagna när vi kom fram.

Senare på kvällen kom en ribb från Trosa som sålde bröd, fisk, frukt etc. Kul överraskning eftersom det var första gången på ostkusten en båt kom ut och sålde på detta sätt.

Hade en fin kväll i sittbrunnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.