EP 5 Semestersegling 2019 Trosa, St Anna och Grytskärgård

12 juli – Ny skärgård, Trosa en ny favorit

Vi fixade frukost men denna gång utan kaffe 😩. Gasolen tog slut. Så nu kan vi inte laga mat men vi hoppas kunna fixa gasol i Trosa. Eftersom vi inte har svenska gasolflaskor går det inte att byta så vi får försöka köpa nya mindre svenska flaskor.

Vi hade bestämt träff med vår Facebookseglarvän Johan som rekommenderade att vi skulle träffas i Trosa. Ännu en fullträff av Johans rekommendationer.

Vi hade en liten spännande tilläggning då hamnen är väldigt grund så det var tveksamt om vi skulle kunna komma hela vägen in i hamnen. Hamnkapten sa att det är bara dy på botten så det är ingen fara om det tar stopp 🤔 Vi chansade och kom hela vägen och fick en perfekt longsideplats.

Trosa har vi hört om men inte besökt. På eftermiddagen tog Anna och jag en promenad in i stan. När vi går längs ån från hamnen och ser de härliga gamla trähusen, smala gränder, vackra blomsterplanteringar, mysiga butiker, många restauranger och barer kan vi bara tycka att detta är en fantastisk liten fin sommarstad. På kvällen skulle Tommy Körberg uppträda på ett ställe och senare Markoolio på ett annat.
Vi kan starkt rekommendera att besöka Trosa såväl med båt som med bil. 👍

På kvällen kom Johan och hälsade på. Vi hade bara haft kontakt via FB så det var kul att möta den fysiska människan också. Johan hade dessutom varit så schyst att plocka upp vår beställda Goprokamera på vägen. Det sparade oss en hel del tid och strul.

Tillsammans åt vi en middag i båten och pratade seglingserfarenheter och tips men också en del annat. En trevlig bekantskap.

Anna och jag avslutade kvällen med en promenad till stan igen. Hörde de sista tonerna av Tommy K och mötte Markoolio påväg till sin spelning. Vi väntade inte på den som skulle börja senare och vi kände att vi inte riktigt passade in i publiken 😉

Godnatt 😴

13 juli – Mot Aspöfladen – en ny pärla

Vi tvättade och handlade i Trosa innan Anna kastade loss och styrde försiktigt ur den grunda hamnen.
I samband med att vi lämnade kom en liten motorbåt 🚤 i för hög fart i hamninloppet. Jag bara skakade på huvudet 😤 åt honom där jag stod på fördäck. Lite senare sa Anna stolt 🤩 att Tommy Körberg log mot henne från den lilla motorbåten. Det var alltså Tommy, som bor i området, som jag tyckte körde för fort.

Hamnen får högsta betyg möjligtvis litet minus för djup begränsningar. Service fullgod, gott om restauranger, affär inkl Marinshop på promenadavstånd.

På vägen ut från Trosa i den smala kanalen såg vi många fina ”nybyggda” hus så det är uppenbart ett attraktivt område i närheten av Stockholm (ca 1 timme med bil).

Vi blev omkörda av en Birdie 24. Det blev lite speciellt för mig eftersom min pappa hade en sådan när han fick för sig att gå från motorbåt till segelbåt utan att kunna segla. Förstås kul för mig som tillbringade många somrar att segla runt på västkusten med den båten. Bo och Björn, kommer ni ihåg vår seglarvecka under studietiden? ☀️⛵️🍺🎼🕺.

Vi hade fått sydostlig vind efter veckor av nordlig vind. Typiskt eftersom vi är på väg mot SO. Jalle vår motor får jobba idag också. Vi tog därför den smala leden och passerade många fina idylliska plaster innan vi kom fram till Aspöfladen. Det var mycket båtar i den första och sista viken men i viken däremellan låg bara två båtar på svaj så vi valde den.

En av dessa båtar var Dark N Stormy. Tyckte jag kände till namnet så senare tog jag Sharky och samtidigt som jag åkte runt och kollade vikarna åkte jag även över till Dark N Stormy och pratade med dem. De hade varit i Karibien och hade planer att gå tillbaka. Hade ett trevligt samtal och mer input till vår planerade längesegling!

Kvällen tillbringades med böcker och ett glas vin i sittbrunnen. Anna blev lite trött, det hade ju varit en tuff segling hit 😉. Jag hade ju köpt en Kindle innan vi stack på semester och jag kan ge högsta betyg till denna läsplatta. Lättare och smidigare än vanlig bok och fungerar perfekt även
i solljus.

Natti natti

14 juli – St Anna’s skärgård

Vi vaknade upp till jättefint väder men sydliga vindar. Typiskt nu blir det motor igen 😩

Betyget för Aspöfladen blir positivt. Vi låg i viken väster om St Krokholmen.

 • Bra stor skyddad svajvik (S, SV kan dra in)
 • Bra ankarfäste (snäll lera)
 • Ett naturreservat med stigar att utforska reservatet på.
 • Inga affärer eller liknande

Pga motvinden bestämde vi oss därför att gå inomskärs för att se den vackra skärgården. Leden var mycket trafikerad av fritidsbåtar så man behövde bara följa efter andra båtar större delen.

Vi kom fram till Risö, strax söder om infarten till Mem och Göta kanal vid 16-tiden. Vi käkade och vilade lite innan vi tog Sharky på upptäcksfärd runt öarna.

På kvällen blev vattnet alldeles blankt – en mysig dag.

15 juli – och regnet det bara …..

Detta blev en slö dag. Vi såg på prognosen att det skulle börja regna och blåsa nordligt som eventuellt skulle hålla i sig till på tisdag. Vi bestämde att flytta oss en kort bit till en välskyddad naturhamn på Norra Finnö.

När vi rundade upp in i Finnfjärden började vinden komma från norr och med den duggregn. Vi gick vidare in i korsfjärden innan vi vek av till Skönsviken där vi hittade en fantastisk vik för oss själva.

Vi la i ankaret och satte upp sittbrunnstältet för första gången på denna semester. Tur var det för det började ÖSregna. Det var ändå mysigt att ligga under tältet och läsa. Trots regnet fick vi också besök av många fåglar som kom satte sig på mantåget.

En god middag på kvällen, lite planer inför kommande dagar men också tankar om längeseglingen nästa år och sedan bingen.

16 juli kvar i Skönsviken
Vi låg kvar i Skönsviken eftersom det skulle vara tråkigt regnväder under dagen. Det blev en ligga-still-dag med läsning och slappa. Lite rastlösa blev vi 😤 Anna tog kanoten under en stunds regnuppehåll och paddlade runt och tog sedan ett dopp.

Naturhamnen fungerade bra.

 • Bra svajutrymme och fäste
 • Vi var ensamma av någon anledning. Kanske ligger denna naturhamn lite avsides från huvudleden?
 • Runtom viken finns ett antal hus med privata bryggor så det är kanske inte så lätt att gå iland?

17 juli mot Harstena

Vädret var lite mulet när vi kastade loss från Skönsviken och sa hej då till alla småfåglar som suttit på våra mantåg (och lämnat en hel del skit efter sig).

Vi valde att gå in i Flisfjärden på Harstena efter bara 6-7NM. Det blir mycket korta distanser denna vecka mellan alla vackra vikar. Harstena har man hört mycket om, inte minst på väderrapporter så det var kul att komma hit. Vi fick en bra svajplats i viken eftersom vi var tidiga. Senare på dagen fylldes det på med många fler båtar. Vädret klarnade upp och vi fick en stor sol ☀️ Det är vi inte bortskämda med.

Vi tog Sharky och rodde iland och följde sedan en stig mot gästhamnen som låg ca 1 km bort. Det var lite lätt att gå bort sig men vi hade tur och kom rätt.
I denna spartanska gästhamn fanns en liten restaurang och handelsbod. En bit längre bort, efter man passerat ”byn” med ett antal äldre hus, fanns ett bageri där vi köpte bröd och fika. Väldigt charmigt ställe granne med en damm full av röda näckrosor.
Senare på dagen blev det lite paddling (snack med båtgrannar) för mig och träning på yogamattan för Anna och så småningom avkoppling i sittbrunnen. Härligt att höra barn som badar och skrattar och efter hand lugnar sig hamnen.

En härlig dag och med sommarvärme !

18 juli – vilken härlig dag på svaj

En sommardag när den är som bäst om man ligger på svaj. Vi valde att stanna kvar på Harstena i det vackra vädret ☀️ och bara njuta. Till och med lunchen gick i sommarens förtecken – sill, potatis och en pytteliten Västkustsnaps.

Vi låg på däck och läste, solade, Anna badade 🏊🏻‍♀️, vi paddlade runt i viken med våra uppblåsbara Advanced Elements kanoter 🛶. Härlig känsla att glida fram så nära vattenytan. Ett extra plus är dessutom att få lite fysisk träning samtidigt 💪. Jag har haft lite fel på min kanot men har nu fått ordning på den (behövde mer luft i kamrarna) så nu går den som ett spjut 😉

Vi passade också på att tvätta däcket på båten efter att småfåglarna i Skönsviken hade skitat ned under mantågen. Fick använda lite fälgrengöring (oxalsyra) för att få bort det värsta.

Viken fylldes upp med fler båtar under dagen men det var inga problem med plats. Jag tror inte man behöver vara orolig för att det skall vara fullt om man har planer att segla hit.

Vi njöt verkligen på Harstena i det vackra vädret men idag var det dags att kasta loss och gå söderut mot Gryt.

Vad blir då betyget om Harstena och Flisfjärden? Jo vi skulle ge toppbetyg.

 • Stor skyddad vik med bra fäste.
 • Lätt att gå iland med dingen
 • Torrtoa och soptunnor
 • Bra promenadstigar
 • Restaurang, bageri, handelsbod i närheten

19-juli Mot Valdemarsvik

I Gryt hade vi bestämt träff med Kerstin och Jörgen Svensson som sedan länge är vänner till oss och som bor i närheten av Valdemarsvik. Det skall bli kul att träffas eftersom det går för långt tid mellan gångerna så det kommer finnas en hel del att prata om.

När vi kom ut ut Flisfjärden var det fin vind men tyvärr motvind så Jalle fick återigen bekänna färg. Tråkigt, men eftersom vi hade en tid att passa hann vi inte kryssa fram i den ganska smala leden.

Jäv… vindinstrument. 😬😬😬
Jag har inte fått någon ordning på instrumentet trots samtal med Raymarine och andra instruktioner hur man återställer, kalibrerar etc. Eftersom det finns ett båtvarv i Gryt hade jag bestämt tid med dem för att kolla om vindgivaren i masttoppen var ok. De åkte upp i liftkorgen, kollade och fixade med kontakterna så nu fick vi vindstyrkan att fungera. Tror vi. Däremot pekar vindvinkel på true vind fortfarande fel när vi rör oss framåt 😤. Det blir att fortsätta felsöka.

Jag blev på gladare humör 😆 när Kerstin och Jörgen kom. En kram och med glass i sittbrunnen så var eftermiddagen räddad.

Vi pratade och gick sedan till restaurangen och beställde skaldjursröra alternativt musslor som vi åt med förtjusning innan vi högg in på dagens fångst – den smörstekta gösen. Riktigt gott !!! Vi kan varmt rekommendera restaurangen 👍 Vår servitör var superkunnig och trevlig.

Ni som eventuellt kommer med segelbåt bör ha koll på djupet i hamnen. Ingen på restaurangen kunde tala om djupet. Vi fick bara till svar att de garanterar 1 meters djup 😲. Låter konstigt men detta är vad vi fick till svar trots att det låg en mindre segelbåt på gästbryggan och att det i hamnguiden stod att det var djupare. Vi valde att ligga kvar vid varvsbryggan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.