EP 6 Semestersegling 2019 Gotland

20 juli mot Gotland

Jag hade ställt klockan på 02.15 så det blev inte många timmars sömn. Jag åt en frukost mitt i natten och fixade lite innan jag kastade loss så tyst som möjligt kl 03.00. Anna sov fortfarande (som normala människor gör!) när jag styrde ut ur hamnen och tog sikte mot de yttre skären. Tyvärr, eftersom vi hade Sharky hängande i dävertarna, blev jag tvungen att stanna och flytta och lyfta upp Sharky på fördäck. Jag fick då väcka en trött Anna som hjälpte mig med lyftet men med ambitionen att sedan försöka somna om.

Vi hade i början en SSO svag vind som ökade efterhand till kanske 8 ms (vårt vindinstrument fungerar ju inte 😤) så jag satte segel och skotade för kryssbog. Jag hoppades på vindvridning mer mot S så vi skulle få lite öppnare segling men de kom först när vi närmade oss Gotland. Anna kunde tyvärr inte sova så hon kom upp och efter ett tag gick jag ned och fick 1 timmes sömn.

Seglingen till Gotland tog ca 8-9 timmar så vi var nöjda. Vi loggade över 8 knop en stor del av sträckan.

I hamnen blev vi mycket väl mottagna och guidade oss till en perfekt plats där vi kunde backa in. En kille i gummibåt och en tjej på bryggan gjorde det enkelt för oss. Verkligen bra ordnat i hamnen. Man checkar in i en reception och sedan betalar man när man lämnar så man behöver inte betala i förväg.

Eftersom det är sista helgen på den sk Stockholmsveckan är det en hel del båtar i hamnen. Flera jättestora partybåtar så det har nog varit och blir säkert en hel del röj.

Skall bli kul att utforska Gotland speciellt också eftersom ”barnen” med respektive kommer några dagar.

20 juli – Visby från sin bästa sida. (Del2)

Efter vi lagt till och checkat in tog vi det lugnt i båten ett tag. Vi var ju lite trötta efter nattseglingen.

När vi piggnat till gick vi en promenad på gågatorna i centrum. Vilken fantastisk miljö med smala gränder i en blandning av gamla 1700-talshus i trä eller sten. Detta med en inramning av muren från 1200-talet gör Visby unikt.

Det var en hel del partyfolk på gång så det var dans och musik på flera båtar och på restaurangerna sjöng trubadurer. Det var härliga vibbar i luften.

Vi passade på att gå längs strandpromenaden eftersom det var en magisk kväll ! Föreställ er bilden av ett alldeles stilla hav, att solen håller på att gå ned, några promenerar andra sitter i gräset och äter pizza, några ligger i hängmattor och bara njuter av vädret och solnedgången …. Det är som om vi vore i Medelhavet!

På vägen tillbaka gick vi via botaniska trädgården med många fina miljöer som gav ett härligt lugn.

Vi är mycket glada att vi har valt att besöka Visby på vår semester.

21 juli – regn regn men snart kommer dom

En typisk ”liggastilladag” med regn hela dagen. Det blev mest korsord och att ligga och läsa böcker. Det är inte dumt ibland och det kan faktiskt vara mysigt att höra regnet på däck.

Oscar/Therese och Agnes/Sebbe skulle komma 00.30 från Oskarshamn och vi såg givetvis jättemycket fram emot detta. Vi gick till en restaurang vid Stortorget och tog ett glas vin i väntan på dem. Vi kunde ju förstås inte sitta på restaurangen hela kvällen så vi gick ned till båten och slappade tills det var dags att gå till färjeläget och möta dem.

Så härligt det var att se dom komma nedför ankomsttrappan. En välkomstkram och sedan promenad till båten, lite prat och sedan bingen.

Vilka dagar vi kommer få ihop med dem.

22 juli – gänget utforskar Visby

Efter att vi sovit ut efter den sena gårdagskvällen var det dags att utforska Visby tillsammans. Men eftersom det blåste lite västligt in i hamnen så fick jag lägga lite tid på att knyta tamparna med dämpare så det inte skulle rycka så i båten.

Anna och ungdomarna traskade iväg och det tog inte särskilt lång tid innan de unga också förälskade sig i staden. De hann se Stortorget, Sankta Karins kyrkoruin och flera andra ruiner innan jag anslöt.

Vi följde sedan tillsammans ringmuren från 1200-talet. Vi kom till de smala gränderna där den gamla brandstationen ligger. När vi stod och beundrade husen kom en kvinna ut ur ett av dem och vi började pratade med henne. Det visade sig vara hennes mamma (99år) som bor i huset som var från 1700-talet. Vi fortsatte vidare och kom till ett av hörntornen längs muren, klättrade upp och kollade på utsikten. Vi passade också på att gå igenom den botaniska trädgården innan det var dags för lunch på en italiensk restaurang.

På kvällen gick vi till glassmagasinet som har över 300 olika smaker. Det är väldigt många glassugna som trängs för att dels välja vilken glass de ska ha dels för att betala. Alla tycks vilja stå längst fram vid disken och det går att jämföra med när man väntar på bagaget efter flygning – pust. Jag gick ut och Anna var snäll och köpte till mig.

23 juli – Moppeutflykt till Lummelundagrottan.

Vi hyrde tre mopeder på hamnkontoret som vi fyllde med packning och sen gav vi oss iväg. Det var en hel del trafik så vi fick köra försiktigt.

Efter ca 15 km kom vi fram till Lummelundabruk och dess berömda grotta. Det var några pojkar på slutet av 40-talet som hittade grottan och höll tyst om den i 7 år innan den blev allmänt känd. Idag är det den näst största grottan i Sverige med 4.5 km 😲 men förstås kortare för allmänheten. Den är dock inte helt utforskad så man tror att den kan bli den största. Vi tog en spännande guidad tur.

Vi passade också på att kolla på vattenfallet vid Lummelundagrottans mynning vilket har sedan urminnes tider använts som kraftkälla. Det har funnits spannmålskvarn, vattensåg och senare ett helt järnbruk. Nu finns bara ett museum och där kan man kolla på det stora vattenhjulet.

Vi bestämde oss för att fortsätta ca 12km norrut upp till Lickershamn. Det är en liten fiskehamn och gästhamn. Vi pausade med en lunch på en liten populär restaurang Brasseri Lickers. Trots att det tog tid att få in maten var allt väldigt gott.

Efter maten tog vi en promenad mot en rauk som låg längst ut på en klippa. Rauken Jungfrun är Gotlands största rauk, och den sträcker sig hela 27 meter över havet. Rauken har fått sitt namn efter en tragisk sägen om jungfrun Öllegard och hennes älskade Helge som här sägs ha störtat i havet.

Lite slöande på stenstranden med stenkastningstävlingar och bygga sten på höjden (gissa vem som vann 🏆) innan vi åkte tillbaka till Visby och båten.

På kvällen gjorde ungdomarna mat så Anna och jag kunde njuta i sittbrunnen till en god charkmiddag.

En härlig dag!

24 juli – en solskensdag

Dagen började med att Oscar var uppe tidigt för att hinna till en massör. När han kom tillbaka så gick alla utom jag till en strand för att sola och bada. ☀️🏊🏻‍♀️ . Det är inte riktigt min grej. Stranden låg en bit bort på strandpromenaden. Den var kanske inte optimal och man var tvungen att gå ut på en lång brygga för att kunna bada.

Jag anslöt vid lunchtid efter att istället ha fixat lite med båten. Det hade börjat mulna lite så vi gick tillbaka till båten för lunch. Vädret blev bättre så vi solade och slappade ett tag på båten. Det blev en del rosé 🥂 så vi blev lite go’a 🤪.

Senare på eftermiddagen delade vi upp oss lite. Tjejerna gick iväg för att hitta en klänning till Therese, Oscar gick till ett gym för att träna och Sebbe och jag försökta ta del av en visning på Gotlands bryggeri. Det var fullbokat så vi kom inte med utan bestämde oss för att göra en egen provning. Vi gick till en pub och köpte varsin lokalproducerad öl. Medan vi satt där kom tjejerna och tyckte vi istället kunde gå till ett mysigt drinkställe. Sagt och gjort, vi gick till Vinäger dit också Oscar anslöt och köpte gröna drinkar. Härliga sommardrinkar- bra val Agnes och Therese.

För kvällen hade vi bestämt att äta pizza vid strandpromenaden så när drinkarna var slut, gick några för att hämta pizzorna medan Agnes och jag gick till båten för att hämta skumpa. När vi sedan träffades igen berättade Anna att de hade träffat Peter och Camilla Ahl från Uddevalla och sagt att vi kunde träffas senare på kvällen. Kul!

Vi åt pizza och drack skumpa på en gräsmatta och beundrade miljön. Det känns verkligen inte som om man är i Sverige. Efter ett tag kom Peter och Camilla så vi satt och pratade ett tag innan det var dags att gå upp till galgbacken för att beundra solnedgången. Fantastisk utsikt och vacker solnedgång. Kan varmt rekommenderas.

Vi gick sedan tillbaka till båten och medan ungdomarna spelade spel satt Anna och jag och pratade med Peter och Camilla till midnatt.

Återigen en härlig dag

25 juli – upptäcka Fårö

Idag har vi hyrt en 7-sitsig bil som vi kunde hämta när hamnkontoret öppnade. När vi kom dit var inte bilen där för det skulle fixas ett fel på den, sa de. Vi sa att det inte är ok och då lovade de att bilen skulle komma om 10 min.

Den kom med ett skrikande ljud från hjulet. Men de menade att det inte är farligt och att det inte finns någon annan bil tillgänglig. Vi upptäckte att bilen hade uppfällbara säten i bagaget – detta blir trångt !! Vem är minst? Jo Agnes så hon fick krypa in där bak.

Med skrikande hjul styrde Oscar oss mot Fårösund och bilfärjan. När vi närmade oss hamnade vi i kö. Då började kreativiteten hos ungdomarna; ”Sväng vänster” hördes och Oscar körde. Färden gick in på en gård där en man skrattade åt oss, vidare korsade vi vägen med köande bilar och ut på en liten parallellväg tills vi kom till en cykelväg. ”Stopp” ropades det från några i bilen, ”här kan vi inte köra” så Oscar styrde ut på kövägen igen och strax in på en annan sidoväg som faktiskt tog oss ända till färjeläget så vi på ett snyggt sätt kom in i kön och därmed på 1:a färjan.

Vi körde sedan på upp mot den kända campingen Sundesand med en lång fin sandstrand. Vi låg och solade och badade en stund. Jag smet undan till skuggan på restaurangen – gillar inte ligga som en packad sill ibland alla andra.

På vägen tillbaka stannade vi och åt på Ebbas restaurang innan vi satte kurs mot färjan. Väl på Gotland hade vi bestämt att åka till Blå lagunen som är ett nedlagt kalkstensbrott fyllt med vatten. Här samlades också många badande människor. Vattentempen var mer human 21.5 grader. Igen skulle det badas så jag satt och vaktade kläder.

Färden tillbaka till hamnen gick bra och vi lämnade bilen med kommentaren ”det skriker en hel del”. Killen som tog emot bilen tog en testtur och bekräftade att den måste på ordentlig service !!! Vi bara nickade och var glada att vi inte fått något stopp.

Detta var sista kvällen med gänget eftersom ungdomarna skulle åka tidigt (06.20) tillbaka till fastlandet. Vi hade bestämt att gå till Munkkällaren och äta en god middag. Det blev bra middag även om vi hade en del synpunkter på köket och att Oscars Ceasarsallad smakade fisk så han bytte till sig Annas burgare.

Vi fick en härlig avslutning på dagarna med ungdomarna. Vad vi är glada och stolta över dem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.