EP 7 Semestersegling 2019 Öland & Påskallavik

26 juli – hejdå till barn och Gotland. Hej till Öland

Det blev en tidig morgon eftersom våra ungdomar tog färjan kl 06.20. De fick en extra lång kram för vi kommer sakna dem mycket.

Anna och jag kastade loss vid ca 7 och tog kurs mot Ölands norra udde. Vi hade bestämt träff med Bo Gärdelöv som skulle komma med buss till Byxelkrok kl 13.30. Vinden var minimal så vi gick tyvärr med motor hela tiden och kom fram ungefär samtidigt med Bo.

I hamnen låg en hel del båtar och vi blev invisade av hamnkaptenen till en plats utanför en stor Princess 58 och en fiskebåt. Det blev lite krångligt att klättra men det löste sig.

Lite snack med Bo innan vi tillsammans gick till hamnrestaurangen och köpte en fish&chips. Liten promenad i området och sedan slöande och prat i båten på kvällen. Jättekul att träffa Bo igen. Det var ett bra tag sedan.

27 juli – utflykt på Öland med Anders & Britta.

Vi hade gjort upp att träffa våra gamla vänner och tidigare grannar Anders och Britta på Öland. De har en jättefin sommaridyll vid Hagelstad som vi besökt många gånger tidigare.

De kom strax innan lunch så vi kunde ha en lugn start på dagen som inkluderade att flytta om i hamnen. Båten innanför oss och flera andra skulle lämna så vi gick ut ur hamnen medan andra lämnade. Vi gick därefter tillbaka till platsen vid fiskebåten. Allt gick jättesmidigt.

När Anders & Britta sedan kom åkte vi först till Skäftekärr, som Mats Melander, en tidigare kollega och VD i Volvohandeln, har köpt. Det är ett fantastiskt ställe vid en järnåldersby som han skall driva som café och konferenställe. Det var tyvärr stängt men Mats var snäll och visade oss runt. Stort tack Mats !

Vi kan rekommendera alla vänner att besöka Skäftekärr.

På vägen söderut styrde vi ut mot alvaret och kustvägen till Löttorp. På restaurang Kalk åt vi en god Lufsa med svenskt fläsk, rårörda lingon och grädde. Det var första gången för Bo att pröva på denna Ölandsrätt och den fick gott betyg.

Resten av dagen var vi vid Anders och Brittas sommarställe. En promenad ned till vattnet och sedan grill i trädgården. En jättetrevlig eftermiddag/kväll innan vi blev hemkörda till båten.

28 juli – födelsedagen !!!

Jag blev firad på morgonen av Anna och Bo ihop med en god bananpannkakefrukost innan vi kastade loss.

Tyvärr upptäckte vi att en båt hade krockat med oss och ännu en annan båtgranne dagen innan. Vi fick bara en liten plastskada men den andra båten fick större repor. De som orsakat skadorna sa inget till oss utan bara lämnade på morgonen. Hamnkaptenen hade sett när det hände och båten är känd så vi skall nu försöka få tag på ägaren. Tråkigt och så dåligt att inte kontakta oss utan bara smita.

Seglingen mot Figeholm blev härlig i halvvind så vi njöt i det vackra vädret. Väl framme backade vi in vid Vasakajen där vi fick en bra plats.

Vi hade nästan bara lagt till när jag blev överraskad av att Annas syskon med respektive samt Annas morbror kom för att fira mig. En trevlig eftermiddag och kväll i sittbrunnen. Stort tack Peter, Anna, Mattias, Annmari, Ida, Ellen, Bengt och Bo för att ni tog er tid.

Vi avslutade dagen med myggjakt som hette duga. Vi hade haft öppet in i båten och det var mängder av mygg. Vi sprang runt en bra stund och dödade innan vi kände att vi kunde lägga oss. En lärdom för framtiden. Myggnät och något att skrämma bort dessa myggor med behöver köpas.

En härlig födelsedag !!!

29 juli – Hejdå Bo och tack för dessa dagar

Bo lämnade oss för att ta buss och tåg hem. Det har varit jättetrevligt att ha med dig ombord några dagar Bo. Det får vi göra om.

Vi kastade loss och eftersom morbror Bengt bor precis vid gästhamnen i Påskallavik bestämde vi oss för en kort segling för att hälsa på.

Det blev en skön segling i NO vind i strålande sol. Väl framme blev vi anvisade en långsidesplats alldeles nedanför huset där morbror Bengt bor.

Bengt mötte oss på bryggan och vi gick till caféet och bjöds på kaffe.

På kvällen grillade vi tillsammans med Bengt, Malin, Thomas och Alice. Vi hade en mysig kväll med släkt som man träffar alldeles för sällan. ❤️ Tack för all gästfrihet!

30 juli – en dag i släktens tecken

Vi hade en mycket skumpig natt. Vi ligger long side men med 10 ms vind in från sidan har det ryckt i båten och låtit från fendrarna under större delen av natten. Tyvärr hade jag inte förberett med ryckdämpare så det fick vi lida för. Vi har två ryckdämpare med oss men min lärdom är att ha fler klara i båten.

Morbror Bengt hade förberett med ”hotellfrukost” så vi fick en fin morgon i hans lägenhet. God mat och mycket prat om allt möjligt i flera timmar.

Anna och jag gick sedan tillbaka till båten och slöade en stund innan Anna tog en löprunda medan jag kollade motorn inkl saltvattenfiltret. Jag funderade på om alla alger även sätter sig i saltvattenfiltret men såg ingen större ansamling så antingen kommer det inte in genom bottenventilen eller så åker det igenom filtret. Jag hoppas på det första 🧐

Kl 15 var det dags för lunch hos morbror Bengt. Revben, potatis och brunsås stod på menyn. Jättegott tyckte vi alla. Det blev fortsatt mycket prat om släkten och tidigare händelser i några timmar innan vi bjöd på kaffe i vår skumpande båt.

På kvällen gick vi tillsammans med Bengt och hälsade på hemma hos Malin och vi hade en trevlig kväll hemma hos henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.