EP 8 Semestersegling 2019 Kalmar mot Köpenhamn

31 juli – mot Kalmarsund

Vi hade ytterligare en blåsig natt men ryckdämparna gjorde båten lite lugnare. Däremot lät det mycket från kulfendern som vi inte har något skydd på. Anna sov men jag var mycket vaken. Blir att vila lite under dagen 😴

Vi kramade hejdå till morbror Bengt på kajen och gled ut ur hamnen i Påskallavik efter några härliga dagar med Bengt.

Vad blir då hamnbetyget för gästhamnen?

Sådär tycker jag. ⚓️⚓️⚓️

Vindskydd för NO är ju inte bra så det blir en hel del vågor vilket man måste tänka på. Det finns egentligen inte några long side-platser och bojförtöjningen är för max 42 fot. Däremot har hamnklubben stora ambitioner med att bygga en pir som skydd för NO och fortsatt renovering av existerande pir. Med det gjort blir det säkert bra.

Det finns ett hamncafé nere vid hamnen och det är bara några hundra meter till Gästgifveri, Coop, pizzeria samt en bensinstation. Motionsspåret och ett nytt utegym samt tennisbana är det heller inte långt till.

Toaletter och tvättmöjligheter finns i hamnen. Priset för vår båt inkl el är 180 kr vilket är billigast på ostkusten.

Vi tog kurs söderut via den inre farleden förbi Mönsterås bruk innan vi kom ut till havs och styrde söderut mot Ölandsbron. Vi hade fin NNO vind och vackert väder. ☀️⛵️Under seglatsen skickade vi en videohälsning till våra underbara jordenruntseglarvänner som just nu befinner sig i franska Polynesien.

Framme i Kalmar blev vi hänvisade till en long side-plats långt ut i gästhamnen. Bra bemötande av hamnvärden som mötte oss i gummibåt.

Vi kostade på oss att äta på en bra restaurang nära hamnen. En god burgare och risotto blev våra val. Det var mycket folk i rörelse och det visade sig att Kalmarmilen genomfördes samma kväll. Anna hade solfrossa efter en dag vid rodret och kröp tidigt till kojs.

1 augusti – kurs mot Karlskrona i duggregn

Vi stod upp vid 7-tiden (iallafall jag 😉). Jag behöver ju vakna lite tidigare så jag hinner servera frukosten till kapten 👩‍✈️i förpeaken.

Efter lite vattenpåfyllning kastade vi loss i svag vind och duggregn. Det fick bli motorgång eftersom vi har ca 60nm till Karlskrona som är vårt mål för dagen. Anna propsade dock på segling när vindarna tillät detta men hon gav sig då vi loggade 2,7.

Vi gick parallellt med Öland i många timmar innan vi rundade Utlängan och styrde västerut mot inloppet till Karlskrona. Vi hade ambitionen att lägga oss vid Aspö nära Drottningsskärskastell men trodde det skulle bli svårt eftersom det bara finns några gästplatser. Vi hade dock tur och kunde lägga oss long side precis vid inloppet till den lilla hamnen. Vi fick stor hjälp när vi la till av en trevlig man som bor på ön. Strax efter kom en annan man från båtklubben och välkomnade oss. Vi pratade en god stund om livet till sjöss och delade seglarminnen och erfarenheter med varandra. Tänk om alla vore lika hjälpsamma och välkomnande.

Som om inte detta emottagande var trevligt nog så när vi betalade hamnavgiften lite senare frågade de två hamnvärdarna (kvällens värdpar) om de fick bjuda på en GT 😲 (Det fanns nog också ett alkoholfritt alternativ). Anna och jag blev jätteförvånade men tackade ja. Det blev en trevlig pratstund med hamnvärdarna som har som tradition att bjuda på en tilläggare. Tur att hamnen inte är så stor tänkte jag.🤪

Efter vi tackat för drinken gick Anna och jag en promenad och stannade till på ICA för att höra om färska frallor. Vi fick ett jätteglatt ”hallå” som välkomnande av kassörskan. Vad har skapat denna trevliga atmosfär på ön?? Något som vi alla borde ta efter. Kan det räcka med att börja med att ge ett leende med ett glatt hej till den du möter och att det sedan sprider sig?

Tillbaka till båten blev det middag och lite snack om morgondagen. Vi har bestämt att åka med färjan till Karlskrona för att besöka Karlskrona skärgårdsfest med bl.a Miriam Bryant på scenen. Anna bokade biljetter så snart hon förstod att Bryant skulle uppträda. Mer om detta i morgondagens uppdatering.

2 augusti -Aspö + Karlskrona på topp

Vilken härlig dag. ☀️👍

Färska frallor till frukost i sittbrunnen i vackert väder. Besök på Drottningskärs kastell från 1680 där de repeterade inför kvällens förställning av Macbeth. Cykling till färjan för att besöka Karlskrona skärgårdsfest med en mängd aktiviteter. Något för Uddevalla att göra benchmark på.

Vi besökte marinmuseet som var väldigt fint uppbyggt med mycket nutidshistoria med bland annat ubåtsjakt i vår skärgård. Många borde se detta mht det kyligare klimatet världen.

På Fiskartorget köpte vi pizza och öl i en pop up restaurang men kunde lika gärna valt något från de italienska rätter som fanns i olika tält. Det var jättebra musikunderhållning av Lovisa Birgersson band i vår stil så vi kom i rätt mode inför konserten på Stora torget med Miriam Bryant.

Dagen avslutades med en promenad genom staden till färjan och de väntande cyklarna på Aspö.

Vi kan varmt rekommendera Karlskrona med omnejd.

3 augusti – mot Tärnö vid Karlshamn

Vi lämnade vackra Aspö vid 12-tiden efter en skön och lugn morgon. Vädret var toppen och vi gled sakta ut ur den lilla fina hamnen och vinkade lite till kastellet. Vi tog sydlig kurs ut i öppningen på undervattenstenmuren.

Vi hade inte mer än lämnat när vi såg hur himlen ändrade sig och mörka moln drog ihop sig över Karlskrona. Blixtar och dunder ⚡️⚡️☔️ sågs och hördes över staden så vi gick i rask takt med motor först söderut innan vi vek av västerut. Vi såg hur den mörka himlen förföljde oss söderut men när vi vek väster kändes det som vi klarat oss från regn och åska, förutom några droppar. Däremot såg vi hur det byggdes upp mörka moln också vid land under tiden vi gick parallellt västerut.

Vi hade inte mer än lagt till vid en SXK boj vid Tärnö när himlen bokstavligt talat öppnade sig och det ösregnade i nästan en 1/2 timme. Mysigt att sitta i salongen och äta sen lunch eller tidig middag vid 17-tiden med regnet smattrande mot däck.

På kvällen följde vi senaste avsnittet av RAN, DELOS, samt avsnitt av Vagabond och Ruby Rose på paddan. Fantastiskt att följa dessa vloggar och deras segling.

Natti natti

4 augusti – mot Falsterbo

Vi släppte loss SXK bojen vid 07.00 och styrde ut från Tärnö i fint väder men utan vind 😩

Vi hade fin motorgång mot Simrishamn då vinden ökade men tyvärr från SW dvs mot. Alltså ingen segling nu heller. När vi sedan rundade hörnet vid Sandhammar vred vinden mot väst och ökade upp mot 10ms. Fortsatt motvind men nu med krabba vågor dessutom. Efter någon timmes skumpande beslutade vi att gå in i Ystad som vi minns var trevligt senast vi var här tillsammans med Hans och Christel 2013. Vi har ju inte bråttom så varför inte njuta?

Jag ringde till hamnen och meddelade vår ankomst. När vi kom fram fick vi en VIP-plats bredvid hamnkontoret så man kan inte klaga 👍. Vi gjorde en snabb tilläggning och eftersom vi var hungriga gick vi direkt till hamnrestaurangen och åt en god hamnburgare🍔

Vi passade också på att gå en promenad i stans gamla kvarter, förbi kyrkan (där de hade jazzmusik sist vi var här, klosterträdgården med dess örter och vackra blommor (över 90 rosor i en del). Den mycket speciella skeppshandeln var tyvärr stängd. Trevligt med en promenad efter en hel dag i båten.

5 augusti – från korv till pølse

Det brummade i förpeaken…. Anna som snarkar kan man tro, men det är fel. Det visade sig att vår VIP-plats också var nära bränslepåfyllningen och vid 6-tiden började båtar vända runt där vi låg. Motorer och bogpropellrar brummade in i förpeaken.

Vi drog oss lite trots oväsendet innan vi gick upp och gjorde frukost. Annas specialgröt på tallriken skulle göra att vi klarar oss i flera timmar till lunch. Vi såg att vi hade fått besök av två orädda svanar precis bakom oss på jolleslipen.

Endast några meter flyttade vi oss och passade på att tanka och snacka med hamnkaptenen. En trevlig kille som tog sitt jobb på allvar, verkade det.

Hamnen får ett bra betyg. (Detaljer kommer finnas på vår hemsida).

Vi lämnade vid 9-tiden och styrde ut från piren västerut. Det var inte mycket vind men soligt och fint. Tillslut kom dock vinden och vi fick en härlig segling mot Falsterbokanalen. Väl där behövde vi bara vänta 25 minuter innan bron öppnades. Det blev lite kö med båtar men de flesta uppförde sig bra.

Vi hade en tanke att stanna i kanalen och sedan göra utflykt till Skanör men eftersom klockan redan var 15.30 och vi ändå skulle lämna tidigt dagen efter mot Köpenhamn, bestämde vi att istället fortsätta direkt.

Vi gick genom den smala leden från kanalen och passade på att äta lite. Det skulle ju bli några timmar till på sjön. Vi satte segel efter maten och tog sikte mot Dragör och sedan norrut mot Köpenhamn. En härlig undanvindssegling i solsken.

Angöring i Köpenhamn vid 20-tiden. Vi fick lägga oss vid Amalienborgkajen som egentligen är för stora fartyg. Det blev att klättra ordentligt för att komma upp. Inte långt från oss ligger en fantastisk fin segelbåt från Baltic yacht på 85 fot. Sixten och Nina, den är från era hemtrakter 👍

Vi gick en sväng till Nyhavn för att köpa en kvällsmacka och en öl 🍻 och det var fortfarande många gäster på restaurangerna. Det märks att Köpenhamn är en kosmopolit och vi tycker att det är kul att vara tillbaka med båt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.