EP 9 Semestersegling 2019 Danmark

6 augusti – turist i Köpenhamn

Vaknade som vanligt lite tidigt och idag var det bra för jag såg att några båtar hade lämnat vid Ofeliakajen på motsatta sidan. Eftersom Amalienborgkajen inte har el eller vatten och dessutom är så hög att det är svårt att ta sig upp, ville vi ligga på andra sidan vid kvaesthusbroen. Sagt och gjort, jag väckte Anna och vi gled snabbt över till andra sidan.

Efter tilläggning gick jag och köpte frallor och danska wienerbröd som vi åt med förtjusning i sittbrunnen. De ska va’ gött å leva 🎼🎼

Med bra tillgång på vatten bestämde vi oss för att ha en städ- och tvättdag på såväl ut- som insidan av båten. Det var ett bra tag sedan sist så det var skönt att få detta fixat. Nu både luktar och ser det fräscht ut.

Nu när vi är i en storstad ville vi också vara lite kulturella så vi cyklade till naturhistoriska museet. Efter lite ofrivilliga omvägar kom vi fram till museet. Eftersom det hunnit bli lunchdags började vi med en dansk frukost bestående av smørrebrød med rökt lax, ägg/räkor och rostbiff tillsammans med en IPA Langan Dragon, en öl vi inte testat tidigare. Sedan la via flera timmar på att gå runt på museets etnografiska del innan vi återanvände till båten.

På kvällen kom Annas syster Sara och hennes dotter Emma för att vara med oss i Köpenhamn ett dygn. Jättekul att möta dem på centralstationen. Kvällen tillbringade vi tillsammans i sittbrunnen där vi åt en enklare laxsallad.

7 augusti – Strögetorientering

Efter en god frukost i sittbrunnen ville tjejerna gå på Ströget. Eftersom det kanske inte står så högt på min lista delade vi upp oss.

Jag tog istället cykeln och besökte en båttillbehörsaffär. Har haft tankar att ändra på preventern en tid för att hanteringen skall bli enklare. Dessutom behöver jag byta tamp till den nya rodkicken. Med lite nyinköpt tamp kunde jag fixa till det på båten innan jag sökte upp tjejerna för gemensam lunch.

Jag hade lite orienteringsutmaningar att hitta till tjejerna mht de vägbeskrivningar jag fick. Ströget har tydligen flera gator/kvarter nu 🤣🤣 Jag sa hejdå efter en god italiensk lunch men Anna följde med Sara och Emma till tågstationen och sa hejdå där.

På kvällen cyklade jag och Anna till Reffen (reffen.dk) som är ett fräckt street foodställe. I enkla kök kan man hitta mat från många olika länder i världen. Anna valde indisk tandoori och jag jamaicansk mat med en Bombay IPA till. Jättesmarrigt !

Vi kan verkligen rekommendera ett besök på Reffen, där man också kan ta en svängom till latinamerikansk musik. Häftigt !!

Påväg tillbaka till båten tog vi en extra tur runt kanalerna där bebodda pråmar blandas med gästbåtar men också gör fräcka fabriks/militäranläggningar till kontor, lägenheter etc.? Danskarna skapar verkligen härliga miljöer.

En underbar dag som avslutades med mysig upptäcktsfärd.

8 augusti – Öresund

Vi lämnade härliga Köpenhamn bakom oss. Både Anna och jag sa att här kan man ju bo. En härlig internationell stad.

Vi seglade med halvvind/slör norrut i solsken men vi såg att sämre väder byggdes upp runt oss. Det var svartare över Sverige så vi höll oss på danska sidan.

När vi kom upp mot Gilleleje mörknade det mer och mer och vi såg ett antal blixtar. ⚡️Frågan var om vi skulle hinna till hamnen?

Vi gled in och efter att ha fått förslaget från hamnvärden att försöka lägga oss syd om auktionskajen gick vi dit direkt. Vi hade tur och det fanns en plats som passade oss bakom en fin X-yacht. Precis när vi lagt till öppnades himlen och det började ösregna!

Hamnen fylldes mer och mer så man förstår att detta är ett omtyckt ställe. Tyvärr regnade det till och från hela kvällen så det blev inte mycket rundvandring förutom ett kort besök i mataffären.

Vi insåg också att det kommer bli mer och mer blåsigt kommande dagar så vi beslutade att kasta loss redan följande dag. Synd, för Gilleleje verkar vara jättefint.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.