Ep1 Semestersegling 2019 – från väst till ost

Äntligen påväg mot Stockholm

15-juni – Basteviksholmen till Vrångö

Idag 09.30 kastade vi (jag och Lelle) loss från hamnen i Bastevik. En kram med Anna och sedan kurs söderut.

Fint väder och härliga vindar styr oss förbi Måseskär på vår kurs mot Stockholm och Ljusterö drygt 500nm. Skall bli kul att köra dygnet runt på 2 personer. En bra lärdom inför framtiden när Anna och Jag ger oss iväg.

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Vi hade en mycket fin segling till Marstrand. Där blev det bleke en period innan vi fick motvind. Vi har upptäckt några fel på båten. Först gick en en tamp som håller förseglet i furlex sönder så vi fick göra en fix på det, sedan gick en travare till storseglet i masten sönder. Inga stora problem men ändå.

Vi fick också varningar på vädret Skåne med klass 1 varning för åska och blixtar. Eftersom vi inte snabbt kunde avgöra vilket riktning vädret skulle ta och i kombination att vi skulle ha motvind hela natten valde vi att göra ett stopp på Vrångö i Göteborgs södra skärgård.

Vi hade tur för längst in fanns det en plats där det var lämpligt att fickparkera 😉.

Vi fick en skön kväll med lite lax från hamnbutiken och sedan tidigt i koj.

Allt gott !

16/17-juni – Vrångö till Falsterbo

Prognosen höll 👍👍

Vi kastar loss 05.15 från Vrångö med motvind till Nidingen. Vinden gick mer och mer mot väst så vi fick en härlig segling söderut med rak kurs mot Öresund.

Vi passerade Helsingborg och i mörkret Malmö det satte vår mörkernavigering på prov med fyrar, prickar, lastbåtar och inte minst ljus från hus och gatlampor 😉.

Allt gick bra och vi kunde fortsätta mot den sega sträckningen in mot Falsterbokanalen i månskensljus. Efter 145nm förtöjde vi long side i väntan på Kanalöppning kl 06.00. Vi fick några extra timmars välbehövlig sömn.

17/18-juni – Falsterbo till Ölandsbron

Solsken och medvind – det går bra nu 👍⛵️

Vi kastade loss strax innan kl 06 för att komma med första broöppningen i Falsterbokanalen. Solen hade börjat värma och vi förstod det skulle bli en skön dag ed mycket solkräm på. Vi passerade vackra Österlen medan vi åt frukost i sittbrunnen.

Hanöbukten visade sig på sin bästa sida med stor sol och undanvindssegling på ca 5-7ms.

Senare på kvällen avtog vinden så vi fick stödja upp med motorn.

Vi hade upptäckt tidigare att genuan var mycket trög att snurra ut eller in så vi passade på att ta ned genuan och smörja upp svirveln under gång. Gick utmärkt, så nu fungerar det som det skall. Antar man borde kollat detta tidigare under våren eftersom vi hade uppe genuan över vintern.

Natten var fin med stor måne som lyste upp vår resa mot Kalmarsund. Vi delade upp natten så jag tog passet 23-03 och Lelle tog 03-07. Kommande natt byter vi schema.

Vi passerade Ölandsbron ca 07 på morgonen efter ca 150nm från Falsterbokanalen. Idag är det en STOR DAG så Lelle blev bjuden på en födelsedagsfrukost🎂

Life at Sea ⛵️

18/19-juni – Ölandsbron till Landsort

Vågor, vågor, vågor

Dagen började fantastiskt med fint och soligt väder och fina vindar norrut efter Ölands västsida mot blå jungfrun. Vi hade jätteskönt, spelade skön reagge musik och njöt.

Från Ölands norra udde tog vi kurs mot loftahammar för att ha rak läns med spirad genua. Vinden ökade på mot 10-12 ms så sjön byggde upp mer och mer på våghöjden. Vi fick en hel del svaj i båten mellan vågorna. Vi girade senare rakt mot Landsort och därmed slör. Betydligt lugnare gång i båten – skönt !! Tyvärr blev det kortvarig, vinden vred så igen plattläns resten av vägen och med det svaj.

Nu har vi precis kommit fram till Landsort efter 130nm från Ölandsbron och seglar upp i en Fjärd vid Nynäshamn. Solen lyser fint i tidig morgontimma 👍 och här hittat man trädbevuxna öar 😲 🤣

19-juni – Landsort till Ljusterö

Framme på Ljusterö, Stockholm

Vi seglade i sakta takt från Nynäshamn till Ljusterö via ett antal fjärdar tex Mysingefjärden. Vi gjorde ett kort stopp på Dalarö för bränsle inköp och sedan vidare till Kanholmsfjärden och till sist var vi framme på Ljusterö. Vägen in var vacker och med många segelbåtar påväg ut. På Ljusterö var det en väldigt trång öppning innan vi kom fram till en fin lagun och brygga för tilläggning. Kl var väl ca 16 när vi kom fram. Hela resan som startade med avresa i Lysekilsmarina kl 09.30 på lördag avslutades idag kl 16.00. Allt som allt ca 550 NM på ca 5 dygn är inte så tokigt.

Tack Lelle för hjälp och sällskap.

Imorgon kommer Anna till båten och vi börjar vår gemensamma segling. Skall bli suveränt !!!