20200406 byte bottenventiler

För att säkerställa att vi inte hade brister i våra bottenventiler pga galvanisks strömmar bestämde vi oss att byta samtliga äldre dvs 13 av totalt 18 ventiler. De vi lämnade var två luftventiler i plast från respektive toa ovan vattenlinjen samt de som sattes på plats 2017 dvs kylning propelleraxel och watermaker för in och utlopp.

Vi valde att ersätta mässingsventiler med kompositventiler från truedesign. Dessa har fått väldigt bra kommentarer samt ingen risk att galvaniska strömmar påverkar dom negativt.

Att ta ut de gamla genomföringarna gjorde vi genom att slipa snett mot inloppshålet i en cirkel från genomföringens yttersida. När vi slipat tillräckligt så kunde vi knacka bort ytterringens på genomföringen. Därefter är det bara att trycka ventilen inåt i båten. Vi valde alltså att inte skära i tårtbitar som vissa rekommenderar. Anledningen till vårt val var att när man slipar vertikalt mot platserna är risken större att skära i plasten av misstag (man är ju inte proffs).

Att få bort slangen på insidan kan vara lite stökigt men med en värmepistol gick det ganska bra. Tänk dock på att vi återmontering kan man behöva skära av slangen en bit för att få en bättre anslutning till nya ventilen.

Truedesign är lite större än de gamla ventilerna så var beredd på att det kan bli trångt att montera dem. Vissa ventiler kunde därför inte skruvas från insidan utan vi skruvade genomföringen in i ventilen på insidan för att lyckas. Det är inte optimalt mht om man behöver byta en ventil eftersom man då även måste byta genomföring men ibland har nöden ingen lag. Tips generellt är att testmontera hur det skall sitta innan man fäster sika och loctite.

Själva monteringen gick i regel bra. Mycket sika på utsidan och sedan locktite SI 5331 på gängorna på både mutter och olika anslutningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.