20200430 Lilla Edet till Vänersborg

Kall blåsig morgon som slutade med ösregn

Eftersom Anna skulle jobba och vi hade stora slussar framför oss hade jag frågat om syster Paula och svåger Thomas ville vara med. De kom vid 10-tiden så en stund därefter kastade vi loss.

Resan gick lugnt och fint, vi passade på att vinka när vi passerade Cermith och Annikas hus. Vi mötte några fritidsbåtar påväg söderut och det märktes stor skillnad att de hade medströms.

Framme i Trollhättan väntade Anna vid första slussen och hoppade på. Vi kunde gå rakt in i slussen så ingen tid att förlora.

Slussarna är mycket höga med stege och krokar att hålla dig i. Eftersom det är högt mellan krokarna var det jobbigt att byta fäste för tamparna. De tog några slussar att trimma in hur man skulle göra. Vi fick fint stöd på ”läktaren” av Martin Elamsson som bor i Trollhättan men också har sommarhus nära vårt hus.

Efter tre slussar och betalar man 1000kr till slussvakten innan man kan fortsätta. Där fanns också en hamnbassäng en bra gästhamn med fina longside platser där man kan ligga gratis. Vi passade på att luncha innan vi gav oss till nästa sluss och vidare genom Trollhättan och dess olika broar som öppnades för oss.

Nu började regnet. Först som duggregn sedan som ihållande. Vi hade olika teknik för att skydda oss😁

När vi kom till järnvägsbron fick vi vänta in ett stort lastfartyg. Det blev riktigt trångt att mötas men allt gick förstås bra. Resan gick vidare under Stallbacka bron med en fri höjd på 27 meter. När vi sedan skulle vika babord in mot Vänersborg vid Brinkebergskulle fick vi återigen ligga och vänta på lastfartyg som skulle slussa.

Efter lastfartyget passerat lyste det fortfarande rött på att gå in i kanalen mot slussen. Konstigt tyckte vi eftersom inget större fartyg syntes på AIS. Vi fortsatte mot slussen som när vi kom fram visade rött. Vi ropade på VHF men inget svar. Typiskt, har dom gått hem eftersom kl var 18:30 tänkte vi och förberedde oss att övernatta på väntbryggan. Plötsligt började det blinka grönt och de visade sig att dom hade sett oss på kamera så vi kunde gå in i slussen.

Resan gick vidare med några korta stopp vid broar innan vi kom fram till gästhamnen. Snabb tilläggning, säga hejdå till Paula och Thomas innan Anna körde dom till lilla Edet där deras bil stod parkerad. Jag stannade och gjorde fast båten ordentligt och satte upp sittbrunnstältet.

Kvällen avslutades med pizza i förpeaken och att kolla på så mycket bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.