Vänernsemester 2020 V2

11-17/7 Hans och Christel seglade med

Lördag

Våra vänner Hans och Christel anslöt till vår segling vid lördag lunch. Tyvärr var det regnigt så vi bestämde oss att stanna till på söndag innan vi skulle ge oss av. Det blev lite promenader runt i Åmål istället. Generellt ett trevligt ställe.

Söndagen

Bjöd på en skön 15M segling med vindar från sydväst. Vi styrde mot Bärön för naturhamn på svaj. Tyvärr visade det sig att de blåste in i den hamnen så vi fortsatte glida den inre farleden söderut. Vi insåg att det inte finns många platser med skydd mot sydväst och valde tillslut viken vid Dillsön. Inte perfekt men ok. Vi ankrade upp och kunde ta det lugnt. Lite bad för kvinnorna.

Eftersom det skulle blåsa 10-11ms mellan SV till V vilket var öppet mot Vänerhavet var jag orolig. Det var ju första gången vi satte nya ankaret på prov. Men ett Rocna 40kg måste ju fixa detta. Oavsett blev jag lite frivillig nattvakt tills det lugnade ned sig vid 02.30.

Måndag

Blev återigen en fin segeldag. Vi fortsatte söderut på västsidan av Värmlandsnäs mot Lurö. Väldigt vacker skärgård med många öar. Vi passerade den smala kanalen vid Aspholmen innan vi återigen vek söderut tills vi kom fram till den härliga svajviken Bössholmen. Inga långa dagsseglingar direkt. Idag blev det igen ca 15M.

Väl framme var det dags för god sillunch med nubbe. Annas hemmagjorda currysill är en höjdare 😉

Eftermiddagen blev lugn och fin. Damerna tog Sharky till stranden och gick en promenad medan vi gubbar vilade. Kvällen avslutades med Yatzy. Anna och jag blev utspelade. Snart dags för revansch.

Tisdag.

Idag regnar det och vi diskuterade lite vad vi skulle göra. Ligga kvar eller välja nytt resmål? Det blev det senare. Vi drog upp Rocna (mycket lera på) och styrde mot öster och sedan norrut. lite vind så motorgång. Efter hand ökade vinden till ca 8 ms så vi fick en fin undanvindsegling. Inloppet till Mässviken är smalt och grunt. Vi gick sakta med motor men trots det studsade vi lite på en sten innan vi kom in. Viken var stor och stilla från vind. Vi kastade ankaret och satt fast som berget. Firade våra 26M med en tilläggare med Vianvang Dram som vi fått från våra härliga vänner Tore och Elisabeth.

Onsdag.

Regn/Dis 4MS SO. Vi kastade loss vid 10-tiden och gick försiktigt genom det smala sundet. Hans hade läst på att vi borde gått in med ostvästost kurs vilket vi inte gjorde. Kanske därför grundkänningen? Vi valde därför västsydväst ut utan några problem.

Det blev tyvärr motorgång med vind och vågor i näsan. Lite stampande men ändå ok. Vi gick förbi pricken vid Sydpynten och vidare mot Hammarö innan vi styrde in genom Långholmssundet och vidare genom fin skärgård innan vi kom fram till bron som öppnas till innerhamn. Vi hade pratat med hamnkaptenen så han stod beredd när vi kom. Vi gled in i en smal åliknande led innan vi kom till gästhamnen och blev anvisade en fin plats med Mooringlinor. Dagens etapp blev ca 26M.

Hamnavgiften var bara 190kr med el, dusch, tvätt inkl tvättmedel samt morgontidning !!! Dessutom var personalen fantastiskt trevlig. Enda lilla nackdelen var att trycket för att fylla vattentankarna med var näst intill obefintligt.

Efter en ”liten” tilläggare och lite gott snack tog jag cykeln till Elgiganten och köpte en webbkamera som jag beställt. Ca 1.5 mil cykling. Tänk om jag kunde fått den levererad till båten istället 😉

Kvällsmidden avnjöts med musslor och Bookmaker på restaurang Ankdammen som ligger i hamnen. Riktigt bra ! Annas tidigare elev Rebecka som nu bor i Karlstad hade rekommenderat restaurangen och kom också och hälsade på för en pratstund. En riktigt trevlig dag.

Torsdag

I lite mulet men uppsprickande väder kastade vi loss. Hade gjort upp med hamnkapten att öppna bron kl 10. Inga problem, sa han. Den fina servicen fortsätter !!!

Vänern låg stilla med ca 3,5ms i näsan så det blev motorgång igen. Vädret klarnade upp och solen sken fint även om vinden är kall. Efter ca 27M kom vi fram till Lindökroken och kunde kasta ankar i en härlig vik. Det var en hel del båtar men det fanns ändå gott om plats. Damerna slog sig ned på fördäck och njöt av solen medan vi gubbar satt i sittbrunn och njöt. Vi fick se en härlig solnedgång

Fredag

En lugn morgon i fortsatt fint väder. Jag tog en tur in till bryggan för att prata med en erfaren Vänerseglare. Jag hade blivit lovad en genomgång av bra hamnar. Vi satt på bryggan en bra stund där han delade med sig av tips.

På eftermiddagen kastade vi loss och styrde ut runt Onsö innan vi kunde påbörja den långa leden in mot Mariestad. Jag hade blivit lovad plats av hamnkapten men när vi kom blev han lite stressad för det hade kommit många gästbåtar. Det löste sig bra och vi blev väl mottagna för Agnes och Sebbe tog emot oss. De skall avlösa Hans och Christel. Senare kom också John och Caroline som skall skjutsa Hans och Christel hem. Tillsammans åt vi kvällsmat ombord.

Tack för denna vecka Hans och Christel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.