20200908 Förstärkning av mantågsstöttor

Vi har upplevt att när man ligger långsides vid tex bryggor i hård vind blir det hårt tryck på mantåget när fendrar pressas upp och ned mot bryggan. Med åren har det resulterat i att vi fått läckage vid mantågsstöttans anslutningen genom däcket.

I samband med att vi behövde täta om dessa anslutningar tog vi också beslutet att förstärka mantågsstöttornas anslutning till däcket. Vi beställde designande rostfria 4mm plattor för att få en större angöring mot däcket.

För att lossa mantågstöttan behövde vi lossa mutter och bricka under däcket. det var inte alltid lätt att komma ut. På vissa ställen räckte det att man lossa vinylbeklädnaden på andra ställen behövde man skruva loss täcklock i innertaket.

Garderob i förpeaken

När vi lossat muttern blev det tydligt att vi hade haft läckage när man såg rostangrepp på brickan under däcket.

Monteringen gick enkelt. Först rengöring av gammal sikaflex samt rengöring av däcket för att få bra fäste för den ny sika tätningen. Vi la på den nya plattan i sikan vi lagt på däcket, därefter det gamla mantågsfästet med ny sika och skruvade fast allt med muttern under däcket.

Vi blev riktigt nöjda med slutresultatet 👍

Ett tips är att vid hård vind inte använda mantåget till att fästa fendrar. Hitta andra fästen så att det inte blir så hård påverkan på mantåget.

En tanke på “20200908 Förstärkning av mantågsstöttor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.