Ep 1 göteborg – Cuxhaven (220503-09)

På måndag eftermiddag den 3/5 mönstrade Lelle på SY Life@Sea vid Eriksberg i Göteborg. Efter lite uppsnack tog vi tag i några förberedelser. Lelle hade gjort nya/kraftigare dävertar som vi satte på plats. Passade perfekt och riktig millimeterpassning!!! Dessutom hade Lelle gjort ett nytt bogspröt som vi satte fast på mantåget med nya fästöglor.


På kvällen skulle vi träffat Agnes och Sebbe men eftersom Agnes kände sig lite krasslig så vi avstod den goda middagen hos dom och gick på Port Arthurs restaurang vid Sannegårdshamnen i stället. Visade sig vara ett jättetrevligt ställe med många gäster. Innan vi gick till sängs kom Agnes och Sebbe och sa hejdå. Känns konstigt att lämna familjen på ett tag.

Tisdag morgon 4/5 kastade vi loss och efter att vi passerat Vrångö i Göteborgs södra skärgård tog vi sikte norr om Anholt för att fortsätta in mot Danmark. Vi hade valt att lämna på tisdagen för att få en fin vid från NO. Inledningsvis var det ca 15ms i byarna men mojnade av på vägen. Vi hade också upptäckt att Royal Virgo med Elin och Christoffer från Grundsund låg före oss med samma kurs. De är också på väg på sin drömresa till medelhavet vis kanalerna i Europa. Vi kontaktade dom och vi fick veta de skulle stoppa på Anholt. Lelle och jag tittade på varandra och sa – varför inte. Sagt och gjort vi tog följe tillsammans.

Anholt är som alltid en fantastisk plats att besöka men tyvärr gjorde vi inga större promenader. En eftermiddags tur till Nordbjerg gjorde dock att vi fick bra pulshöjare. Övrig tid var det båtvård. En masttravare hade spruckit, gnisselljud i ratten visade sig vara en saxsprint på ett vajerhjul, fästa bogsprötet på peken, skära i det nya inre förseglet etc. Bra med stopp att fixa saker. En lite speciell händelse i hamnen var när en dansk skulle flytta sin nyinköpta båt. Han hade inte så bra koll så han bara drev i väg längre och längre in i hamnen innan han fastnade i en mooring lina. Lelle och jag hjälpte dem så gott det gick. Efteråt kom de och tackade och ville bjuda över oss till deras båt (uppfattade Lelle) men de sa nog att de skulle komma till vår båt, för de gjorde dom med en flaska rom. Vi blev sittande en stund innan middagen men sen och eftersom vi hade bestämt att lämna på natten till torsdag med den vridande till NV vinden gick vi över och sa hejdå till Elin och Christoffer i deras fina HR. Vi hoppade i bädd vid 21 för få några timmar sömn innan vi kastade loss vid ca 01.30.

Mot Aerö. Vi lämnade som planerat och satte kurs söder om vindparken SV om Anholt. Härligt med stjärnklar himmel men tyvärr dog vinden så det blev motorgång ihop med storen. Strax innan 06.00 bjöd kocken (gissa vem) på en god tonfisk, ägg och majjo baguette ingen dålig frukost till sjöss med blå himmel och sol.
Motorgång fortsatte ett bra tag för att fånga vindskiftet mot mer SV. Då kom också mer vind och eftersom vi hade ambitionen att testa nya focken så blev del en hel del aktiviteter. Men…..vi fick problem. En spricka längs förliket uppstod i samband med att vi hissade seglet. Det visade sig var en pistolhake som var satt åt motsatt i förhållande till övriga i seglet från leverantören. Så dj…. typiskt. Var kan laga seglet på vägen?. Nu blev det istället ut med ordinarie genua på vår kurs mot stora bält bron. Vinden dog ut så vi bestämde att göra ett stopp i Nyborg och leta segelmakare. Men undergång vi besked av Elvström Sverige att de kanske kan fixa seglet i Svendborg så vi valde att fortsätta ca 20M längre och som plåster på såren fick vi fin vind. Vi la till vid 21 med hjälp av några båtägare i hamnen. Speciellt en dam från en fin Princess 52 hoppade ut och hjälpte till med tilläggningen men också att beställa pizza till oss eftersom vi var jättehungriga efter 19 timmar och 120 distansminuter till sjöss. Det kallar jag gästvänlighet. Vi hämtade, vi åt och vi somnade 

Svendborg. Tillsammans med Anna och barnen har vi varit här flera gånger men det var ett tag sedan sist. Vad jag minns har vi tyckt om både stan och hamnen och vi blev inte besvikna. Detta är en livlig stad med många butiker, fina hus och trevliga gågator. Hamnen är stor, välskött och mycket välkomnande. Eftersom vi hoppades på att få seglet lagat beslutade vi stanna en dag i Svendborg. Promenader och lite fix med båten fick dagen att gå. På eftermiddagen fick jag kontakt med segelmakare Henric som kände Niels på Elvström i Sverige. Han kom till båten och kollade skadan och sa att kan fixa seglet under dagen/kvällen. Vid ca kl 20 var han tillbaka. Helt otroligt vilken service.

Mot Kielkanalen
Vi hade ställt klockan på 04.00 men lämnade först vid ca 05.30. Vi fick dagsljus och dis när vi började gå nordvästerut för att sedan runda Aerö spets innan vi styrde kursen mot Kiel. En fin segling där sol och blå himmel växte fram på vägen. Vinden dog av så vi seglade mycket sakta och rofyllt. Lite väl rofyllt för Lelle och till slut startade vi motorn. In i Kiel bukten var det väldigt mycket seglare ute och drev, det syns det är ett seglar mecka. Vi gick direkt till en marina (Sporthafen Stickenhörn) som ligger inte långt från där kanalen börjar. En stor skyddad marina där vi fick en långsidesplats till priset av 38€ förnatten. Efter vi lagt till så på tog vi fram cyklarna och cyklade till slussen för att kolla förutsättningarna inför slussningen. Där visade det sig att det fanns en väntbrygga där kunde ligga över natten och intill några trevliga restauranger. Det var ju synd vi inte visste det. Tillbaka i båten blev det premiär med den nya grillen på båten. Fungerade perfekt

Kielkanalen till Cuxhaven.
Vi hade ropat upp lock master och fått en tid att gå in i slussen vid ca 05.30 dvs ytterligare en tidig morgon. Vi kastade loss och var i god tid men fick vänta ett bra tag innan vi släpptes in tillsammans med ett mindre lastfartyg. I slussen fick vi lägga oss på babord sida (trots att i broschyrer står det att fritidsbåtar skall ligga på styrbord sida). Sagt och gjort, snabbt byta sida och lägga fast i ringarna på den flytande bryggan som följer med i slussen. Enkelt och smidigt.
Resten av resan i kanalen blev ganska långtråkig. Den är ju anpassad för stora fartyg så den är ca 170m bred förutom på vissa platser. Det mest spännande är när man möter de riktiga bjässarna och det var inte då många. Resan gick på ca 8 timmar så när vi kom fram till Brunsbüttel så bestämde vi oss för att satsa på att gå direkt till Cuxhaven. Vi blev liggande lite och vänta på slussen och signalerna att man kan gå in i slussen. Inga signaler syntes så vi väntade och väntade tills en pilotbåt kom och ropade att vi skulle köra in i slussen. Sedan gick det fort och ut i Elbe. Vi hade planerat för motström ca 2 knop med det var ca 1 knop mer än förväntat. Vi tog det ändå lugnt och gick med ca 4.5knop mot Cuxhaven och till Segler-Vereinigung Cuxhaven eV Marina som ligger strategiskt bra. Vi hade slack ström när vi kom fram så det vara bara att passera in i öppningen och till en bra plats på en flytbrygga som höjer och sänker sig baserat på tidvattnet. Marina är gästvänlig, har bra ordning och alla nödvändiga faciliteter men dyr 50€ per natt.

Cuxhaven är en stad med nästan 50.000 innevånare så här finns det mesta man kan behöva. Vi hade bestämt vi skulle ta en ledig dag så vi passade på att cykla och upptäcka stan i fantastiskt väder. En tur nordväst längs Grimmershörn bukten med alla färgglada solstolar, öppna sommarrestauranger till ytterligare en strand med sjömärket Kugelbake. När vi kom dit var det lågvatten så stranden var tom på vatten. Fräckt att se bojar och dess fästen ligga synliga på sandbotten. Vår tur fortsatte sedan in mot centrum som i sig var väl ingen större upplevelse men ändå skönt att röra på benen. En god baguette vid City Marinan i solskenet gjorde saken bättre.

Kvällen blev mer fokus på planera nästa etapp mot Helgoland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.