EP 3 (forts) ensam i Le Havre

Efter att Lelle vände tillbaka till Sverige har min ensamseglingsperiod pågått. Efter Fecamp (mitt tidigare inlägg) seglade jag hit till Le Havre där jag nu har legat i ca 2 veckor och snart är Anna här.

Det blir ju ensamt och tomt när man är själv och i synnerhet när man ligger stilla i en hamn som nu. Men på något konstigt vis går dagarna fort ändå. Jag lägger tid på att bocka av från listan över båtunderhåll, jag gör utflykter, personlig admin mm men också bara kopplar av.

Marinan i Le Havre är helt ok med all tänkbar service (lite långt från gästplatserna) men jag rekommenderar att man inte ligger långsides direkt vid inloppet. Mycket vågskvalp kan förstöra nattsömnen så på någon av de inre bryggorna är det lugnare vet jag av egen erfarenhet.

Le Havre är ju en ganska stor stad med ca 170.000 innevånare och ligger vid mynningen av Seine. Stan förstördes under 2:a världskriget och byggdes upp på ett sätt som gjorde att stadskärnan nu finns på Unescos världsarvslista. Detta avslutades med den 107 m höga St Joseph’s church. Le Havre är också en av Frankrikes största hamnar och med inloppet till Seine är det förstås mycket båttrafik här. Att utveckla hamnområden görs även här och ett exempel är Les Dock Vauban som är ett shoppingområde med många butiker och restauranger men också högskola och lägenheter. För övrigt är centrum också trevligt med butiker, restauranger och marknader.

Intill gästhamnen finns en 2km lång stenstrand med massa små badhytter, strandrestauranger, beachvollybollplan mm. På helgerna är det hit många går och njuter av havet. Är man intresserad av botanik kan man med fördel ta sig upp till les jardins suspendus (hängande trädgårdar) där man i ett gammal militärfort har gjort en botanisk rundvandring, men glöm inte se på utsikten som är magisk.

Nu i skrivande stund har också Anna äntligen anslutit så nu börjar vårt gemensamma äventyr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.