EP 8 Pyrénéerna & Baskien (20220801-10)

Denna episod handlar om en avstickare upp i Pyrénéerna där vi träffade våra vänner Sylviane och Michel Zint och som avslutades med lite gemensamt båtliv några dagar längs baskiska kusten.

Anna och jag tog en buss från Hondarribia till den franska staden Hendaye där vi bytte till tåg som på några timmar tog oss till Tarbes. Vi kom fram precis samtidigt som Sylviane och Michel. Det var ett härligt återseende eftersom det pga pandemin var några år sedan vi senast sågs. Vi hoppade in i deras bil och satte kurs mot det hus vi hyrt i den lilla byn Juncalas men på vägen stannade vi i Lourdes.

Vi besökte den imponerade katedralen dit det kommer ca 6 miljoner pilgrimer varje år och därmed är Europas mest besökta vallfartsort. Där katedralen står påstod en 14-årig bondflicka, Bernadette Soubirous, 1858 sig ha sett uppenbarelser av Jungfru Maria i Massabielle-grottan. I grottan finns en källa som enligt religiös tradition har en helande inverkan. Därför köper besökare flaskor att fylla med heligt vatten från någon av de många vattenkranar som finns längs en vägg. Anna tog en slurk.

Juncalas är en bra bas i Pyrenéerna och vi gjorde självklart olika vandringsutflykter.

En dag åkte vi till Pont d’Espagne och vandrade till sjön Lac de Gaube. Vi fick en härlig vandring i kuperad terräng med de imponerande bergen runt oss.

En annan dag åkte vi till Gavarnie och vandrade upp mot vattenfallet Cascade de Gavarnie som är Europas högsta vattenfall på drygt 420m. Det var en relativt tuff vandring på ganska hög höjd 1800m men även här imponerande miljöer och bergsmassiv. På vägen ned från fallet öppnade sig himlen och bjöd på både åska och regn så vi blev tvungna att söka skydd i en restaurang tillsammans med många andra vandrare.

En tredje dag åkte vi till grannbyn Bagnères de Bigorre och besökte en bergsgrotta Grotte de Médous som upptäcktes 1951, och som är 3 km djup. En av dessa är öppen för besökare varav 800m är tillgängliga till fots och övergår i 200m lång båttur inne i berget. Turen inne i grottan var riktigt fint anordnad och bjuder på både öppna och trånga utrymmen med olika stalaktiter och stalagmiter. Utflykten avslutades med ett stopp på ett café och därefter inköp av ostar, vin mm på en marknad. Att det kan ta såååå lång tid att välja ost eller frukt kommer förbli en gåta!

Dessa dagar uppe i bergen gav energi till oss alla. Förutom motion och avkoppling tillsammans i oerhört vacker natur åt vi god mat och drack gott. Allt varvat med många skratt och viktiga diskussioner.

Efter Pyrenéerna åkte vi alla med bil tillbaka till Hondarribia där båten låg. På eftermiddagen blev det sightseeing i gamla stan och vi avslutade dagen med en god middag. Morgonen därpå tog Michel och jag båten till Pasajes medan Sylviane och Anna tog bilen. Båtfärden blev för motor för vi hade alldeles för lite vind som dessutom kom rakt i näsan. Det blev en hel del gung av dyningen men Michel hade inget problem med det trots hans ovana vid båtar. Framme efter att ha passerat det smala inloppet möttes vi på bryggan av Anna och Sylviane som var tillsammans med hamnkillen.

Anna och jag har ju varit i Pasajes tidigare (EP7) och ville visa för Sylviane och Michel den mysiga delen av stan som heter San Juan. Efter en stunds vila i båten tog vi därför en promenad genom de mysiga gränderna i San Juan och vidare ut mot hamninloppet. På vägen hade vi hört att det fanns en naturbeach där folk badade så Anna och Sylviane passade också på att ta ett dopp innan vi fortsatte vår promenad till fyren med dess fantastiska utsikt. Även denna dag avslutades med middag på stan på en av restaurangerna som vi blivit rekommenderade. Ibland kan det bli lite fel när man beställer mat. Jag trodde att jag beställt lax men fick små hela rödingar i sillstorlek med två skivor potatis. Hmmm …

Eftersom det inte är långt till San Sebastián bestämde vi att stanna en dag extra och göra en bussutflykt över en dag dit. Vi tog en promenad i ”moderna stan” och längs stranden La Concha, besökte katedralen och självklart flanerade vi i gamla stan och åt pintxos till lunch innan vi åkte tillbaka till Pasajes.

Följande dag fortsatte vi till Getaria som är en mysig liten fiskeby. Vi var fundersamma på om vi skulle kunna få hamnplats då det dels står att maxlängd är 14m dels att hamnen inte är stor för gästande båtar. Eftersom det finns en svajvik utanför, chansade vi och hade tur för precis när vi kom lämnade en segelbåt och vi fick den enda möjliga platsen. Sylviane och Michel tog bussen tillbaka till Pasaia för att hämta bilen medan Anna och jag vilade. Det där med siesta och att ta seden dit man kommer, vet ni. På kvällen gick vi en sväng på stans trånga gränder fulla av butiker och restauranger vars kockar grillade fisk ute på gatan. Självklart avslutade vi kvällen med en bit mat på en av dessa restauranger.

På återseende. På onsdag morgon lämnade våra fina vänner som sakteliga skulle åka hem till Wissembourg. Ett känslosamt hejdå och på återseende snart hoppas vi. Vi kastade loss även om vi gärna hade velat vara kvar ännu ett dygn, men nu väntar nya äventyr mot Bilbao.

3 reaktioner till “EP 8 Pyrénéerna & Baskien (20220801-10)

  1. Hej på Er. Va kul att få följa er resa via er logg. Härliga bilder med trevlig text

    Ha det så gott Mats Martinsson

    Gilla

  2. Det var inga dåliga vandringar ni gjorde. Härligt att ni fick umgås ordentligt med era vänner igen.
    Segla lugnt! Elisabeth & Stefan ⛵

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.