EP10 A Coruña-Baiona (20220824-0907)

20220824 Efter ankring vid Ensenada de Ares strax norr om A Coruña gick vi den korta distansen till A Coruña via yttre hamnen för tankning och sedan in till Real Club Nautico.
Att nå A Coruña är en milstolpe för oss eftersom det är ett ställe seglare ofta refererar till. Hamnen är ok mht pontoner och välkomnande men servicehuset kunde utvecklas. Det är också en hel del vågor från fartyg i yttre hamnen som kommer in i hamnen och gör det ryckigt. Men positivt är att hamnen ligger väldigt centralt vid gamla stan och därmed har vi nära till butiker och restauranger. Mycket positivt är att mataffären Gadis erbjuder gratis utkörning till hamnen! Hamnavgiften var 55€ men genom vårt medlemsskap i Oceanseglarklubben fick vi 25% rabatt.

Vi låg kvar några dagar i A Coruña och väntade in ett väderfönster så vi ägnade oss åt storhandling med utkörning, båtstäd samt inköp av båttillbehör. Dessvärre fick Anna något problem med synen som påminner om ögonmigrän så hon blev sängliggande i nästan två dagar. Väl på benen igen, passade hon på att springa i skoaffärer på jakt efter sandaler men inte hittade hon några som föll i smaken. Hur svårt kan det vara?! Eftersom det är valår i Sverige fick vi ett tips från grannbåten Greij med Ann-Catrin och Patrick att man med hjälp från konsulatet i A Coruña kan poströsta, så tillsammans med andra svenskbåtar blev det röstning. Ett stort och viktigt ögonblick.

I hamnen möts många härliga båtbesättningar från när och fjärran och med olika drömmar och rutter framför sig. Några ska segla med ARC-en till Karibien, andra jorden runt och några kustseglar liksom vi mot Medelhavet. Mycket av vår tid upptas av att följa späckhuggarnas förflyttning i området. Flera segelbåtar har blivit attackerade och roder skadade, i vissa fall så allvarligt att bogsering in till närmsta hamn krävts och det är ju inget man vill råka ut för. Tänk er stora späckhuggare runt båten som knuffar och äter på rodret – hua. Tyvärr är det svårt att få en samlad och uppdaterad statistik om när och var dessa attacker skett då olika organisationer visar olika data. Det gör att rykten sprids och oron ökar. Vår tolkning av fakta säger att det i vårt område har ägt rum mellan 10-20 interaktioner under augusti. Tillsammans med andra seglare bestämde vi oss för att prata igenom situationen och hitta lösningar på hur vi bäst kan hantera situationen. Det visade sig att många gillade initiativet som snabbt spred sig med resultatet att flera som ”satt i samma båt” kom på vår träff på piren. En bra diskussion ledde till beslut om att gå i konvojer med två olika avgångstider, beroende på planerad distans.  

20220828 Mot Muros men hamnade i Muxia, I vår grupp som lämnade kl 07 var vi fem båtar som höll ihop med avsikt att nå Muros. Vi hade måttliga sydliga vindar och en del dyningar så det blev motorgång (igen). Nu möttes vi också av tät dimma. Då är det svårt att upptäcka späckisar och mer eller mindre omöjligt att hinna se alla fiskeredskap. Vår holländska kompisbåt Morning Glory fastnade i bojar men lyckades komma loss efter ett tag och slapp dyka. I sådana lägen är konvojen också positiv för man har kompisar som är beredda att assistera. En positiv sak var att MRCC ropade upp och frågade om vi behövde assistans. Vår norska kompisbåt Windmusic hade nämligen meddelat dem när vi lämnade A Coruña om vår rutt och de höll uppenbarligen koll på oss. Kanonsupport från deras sida.

Dagen flöt på och Anna ville som vanligt helst stå vid rodret där hon höll koll ut i dimman och jag intog platsen under sprayhood och växlade plotterbilder mellan radar och karta för navigering. När vi kom mot Muxia så kände vi och den holländska båten Morning Glory att det var lämpligt att stoppa för natten. Vi önskade övriga båtar lycka till och gled in i en ganska tom hamn där vi fick bra service vid tilläggningen. För övrigt vet vi inte mycket om serviceutbud i hamnen eller i stan så vi kan inte kommentera det men priset i hamnen var 38€. Snart dök båtar upp som startat senare än vi och vi fick en trevlig kväll med nya bekantskapen Eva och Edgar från Saphir af Stockholm och våra tidigare vänner Sofia och Fredrik från Zelda. 

20220829 Vi lämnade mot Muros vid ca 09 och hade då fått med oss en ny kompisbåt Courrier Sud från Frankrike. Christophe ensamseglar sin båt mot Valencia och anslöt gärna till vår lilla konvoj. Det var i princip vindstilla och fortsatt tät dimma så vi höll oss i närheten av varandra för bästa möjliga utkik, men trots detta så fastnade nu den franska båten i fiskenät och drog med sig ett antal bojar. Genom att backa kom han lyckligtvis loss ganska lätt. 

Vid lunchtid en stund efter vi rundat Finisterre började dimman släppa och vi fick solsken och vackert väder, en underbar känsla och mycket uppskattat. Det mest spännande som hände på sista delen innan Muros var att Saphir blev bordade av Guardia Civil för en rutinkontroll som förstås gick bra och vi kunde snart fortsätta.
Vid inloppet vek Saphir af Stockholm av mot hamnen medan vi övriga fortsatte till svajviken Aguieira där vi också träffade svenskbåten Greij som kommit dit redan dagen innan. Eftersom vädret var fantastiskt drog Anna igång initiativet att vi alla kunde träffas på stranden och ha en mysig solnedgång tillsammans. Detta blev precis ett sådant tillfälle jag drömt om innan resan. Att båtar ligger på svaj i en fin bukt och ett trevligt gäng sitter i varm sand och njuter av solnedgången.
Vi blev kvar en dag till och medan Anna gick en promenad med gänget så fokuserade jag på lite elstrul men också på att göra slutinstallationen av högtryckstvätten. Skönt att det äntligen blev gjort.

20220901 Vi fortsatte sedan mot Ría de Arousa i konvoj, en sträcka på ca 35M som gick runt nationalparken vid Illa de Salvador. Det var mycket tät dimma och en hel del bojar så vi tog det försiktigt och gick på led. Vi hade kunnat gå på insidan öarna men vår tolkning var att man måste ha navigationstillstånd för att navigera där och vi hade ännu inte fått det klart, så vi gick runt. Vi fortsatte mot stan Ribieria men la oss i svajviken intill. På kvällen blev vi alla inbjudna på en drink i Saphir af Stockholm. Gänget åkte dagen efter in med gummibåtarna till stan för lite matinköp men också för att få röra på sig.

20220902 På eftermiddagen kastade vi loss mot Vilagarcía men först planerade vi ett stopp vid någon av svajvikarna på Illa de Arousa. Tyvärr fanns det inte plats på nordsidan där svenska kompisbåten Greij låg, så vi gick mot den östra sidan men det var ingen höjdare. Det var fullt med musselodlingar (Viveiros) men också massa förtöjningsbojar samt en generellt tråkig miljö så efter lite dialog inom gruppen bestämde vi oss för att gå vidare till hamnen Puerto de Vilagarcía. Priset per natt var ca 45€ och hamnen ligger nära stan som har ett trevligt centrum med många butiker och restauranger. Kvällen avslutades med träff hos Christophe på Courrier Sud. Två av gänget (Saphir af Stockholm och Courrier Sud) skulle lämna kommande dag så det blev en liten på återseende till dem.

20220903 Vi hade bestämt att åka tåg och besöka Santiago de Compostella men på förmiddagen innan vi åkte till fixade vi lite med båten och passade på att tvätta på en lokal lavanderia. Vi hade tyvärr inte kontanter och vi ville inte att någon skulle kunna komma före till den lediga maskinen, så jag rusade till en bankomat 5-600m meter bort och möttes av en lång kö, löningsdax? När det var min tur tog jag ut 100 € i två 50-sedlar och rusade tillbaka men det visade sig vara en för stor valör för tvättautomaten så det blev att rusa till ett cafe och köpa kaffe så vi fick växel och sedan snabbt tillbaka till tvättanläggningen. Det blev ett riktigt träningspass. På eftermiddagen blev det då dags att ta tåget mot Santiago de Compostella. Tillsammans med besättningarna på Zelda, Baldur och Linnea åkte vi den korta tågturen ca 25min. Vi hade fått ett tips att besöka Cidade de cultura som är en spännande kulturstad designad av en grupp arkitekter och som färdigställdes 2011. Emmy från Linnea blev vägvisare och guidade oss genom stadens kvarter och vidare upp på kullen där kulturstaden ligger. Mycket fräck arkitektur som inrymmer förutom byggnaderna i sig själva gator, museum, trädgårdar, BMX-cykelbanor mm men tyvärr var det mesta stängt så efter en kort rundvandring gick vi ned mot centrum igen.
Vi passerade de gamla fina kvarteren med butiker innan vi kom till den fantastiska katedralen från 1000-talet. Vi skulle ta del av en traditionell pilgrimsmässa så det var mycket folk i katedralen och de flesta var säkert pilgrimer med plåster på fötterna efter att ha vandrat hela eller delar av den drygt 80 mil långa leden El Camino som startar i St. Jean-Pied-de-Port i Frankrike. Mässan avslutades med ritualen Botafumeiro som utförs på fredagar. Rökelseritualen symboliserar den sanna tron och 8 män lyfter upp den drygt 50 kg tunga rökelsepjäsen i linor och svingar den från sida till sida hela vägen mot taket. Mäktigt !!!

20220904 Mot Ria Pontevedra. Vi kastade loss vid 10-tiden och styrde västerut i stiltje. Vi passade på att passera den populära ön Illa de Ons på nära avstånd innan vi tog sikte på Ria de Aldan där vi skulle ha skydd för den förväntade ökande sydliga vinden. Det var en fin ankringsvik och mysig by som vi tog en promenad i tillsammans med besättningarna i Baldur, S/Y Zelda och Morning Glory som hade anslutit till ankringsviken. Vi fick också information från Zelda att det hade varit en ny späckhuggarincident inte långt ifrån där vi seglat. En norrman fick för andra gången påhälsning av späckhuggare, denna gång utan skador som tur var.
Vi blev kvar i 3 dagar eftersom det var rak motvind på 10-15 ms. Vi låg ju väldigt bra i den skyddade viken och litade på vårt ankare. Vi hade trevligt med våra seglarvänner och passade också på att göra utflykter på ön. En fin ankringsplats och by som vi kan rekommendera.

20220906 För att komma till Baiona som sista stopp innan vi tar kurs längre söderut längs Spaniens och Portugals atlantkust, valde vi att ta följe med Zelda in till Vigo och hamnen Marina Davila där vi också kunde fylla diesel inför nästa etapp. Återigen hade vi rak motvind uppemot 10ms men också rejäla dyningar efter de senaste dagarnas blåst. I rían satte vi segel och gled in mot Vigo. Vi fick en bra plats i marinan för 59€ med en ganska lång promenad in till butiker och en bra båttillbehörsaffär. Dagen efter satte vi kurs mot Baiona och återigen var det mycket sjö. Onödigt mycket, tyckte Anna. Bägge marinorna var fullbelagda men det fanns bra möjlighet till svajankring strax utanför. En hel del båtar tycks samla sig nu när vinden beräknas avta och seglingen söderut kan påbörjas. På kvällen hade vi en trevlig tapas middag ihop med vännerna på Saphir af Stockholm, Baldur, Zelda och Courrier Sud.

Nu börjar nästa kapitel på vår resa EP11….

En tanke på “EP10 A Coruña-Baiona (20220824-0907)

  1. Spännande att läsa om era fortsatta äventyr. Hoppas att ni slipper träffa på några späckhuggare. Bra när ni går i konvojer med tanke på om något händer. Många trevliga nya besättningar. Fina bilder!
    Seglarvink från SY/Ultima 🌞🤗

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.