EP 11 Baiona – Nazaré (220907-0918)

20220908 Mot Porto med start kl 08. Vi hade delat upp båtarna som skulle gå i konvoj baserat på marschfart. Vi gick i gruppen med ca 7knop tillsammans med Saphir af Stockholm och Courrier Sud. Våra andra seglarvänner gick i annan grupp eller på egen hand. Vi möttes av en del sjö från dagarna med vind och dyningar men det störde oss inte så mycket. Tyvärr var den lilla vind som nu fanns mestadels sydlig så vi motorseglade och gick endast stundtals med genuan. Sträckan gick bra utan missöden för vår del men några spännande ögonblick infann sig dock. Christophe på Courrier Sud var nära att fastna några gånger i fiskenät och trots att vi ropade på VHF så såg vi honom inte i sittbrunnen. Han hade tagit en fem minuter lång microsömn 🙂 vilket kanske inte var det smartaste ibland fiskenäten :-). Vi såg på AIS att vår vänbåt Greij, som hade lämnat tidigare, helt plötsligt gjorde en u-sväng och blev liggande stilla. Vi ropade upp dem och fick höra att deras motor hade gått varm och att de felsökte och att det inte var någon fara. Eftersom flera båtar var bakom kom vi överens om att vi skulle fortsätta. Det visade sig senare att en slangklämma till kylvattnet hade gått sönder men att de löst problemet och kunde fortsätta utan assistans. Eftersom det blev en hel del VHF-kommunikation i samband med dessa incidenter, blev det allt mer uppenbart att vi måste fixa så att vår radio når längre. Något är uppenbart fel i utrustningen.
Att något felar, blev också extra tydligt när vi ankom den hamn vi hade tänkt stanna i strax innan Porto. Vi ropade och ropade men fick inget svar, däremot hörde vi andra båtar kommunicera. När vi kom riktigt nära fick vi ett brusigt svar att vår båt var för lång….trots att jag på morgonen pratat med dem i telefon och det då inte varit något problem. Irriterad över att VHF radion inte fungerar bra, att inte få plats och trött efter en lång dag tillgavs, bestämde vi oss för att fortsätta en bit till Marina Duoro vid inloppet till Porto där Saphir af Stockholm bokat plats. De flesta andra båtarna i konvojen la sig i Leixoes antingen på svaj eller i marinan. Zelda var undantaget som ankrade intill Marina Duoro eftersom hamnen nu blivit full.

I MarinaDuoro fick vi ett mycket trevligt bemötande av hamnpersonalen så det kändes toppen. En mycket trevlig kille mötte oss och visade oss en plats intill stora motoryachts på ca 65-85fot. I denna hamn har man som Oceanseglarklubbsmedlem 15% så vi slipper fullpris på 63€. Det kändes bra eftersom vi skulle behöva ligga kvar och vänta ut lite hårda sydliga vindar. En extra service i marinan är att besök och portvinsprovning på destilleriet Churchill ingår, så det provade vi förstås en dag med andra båtgäster. Redan innan detta besök hade vi dock tillsammans med Christophe provsmakat portvin och nata, ett traditionellt bakverk. Lite av ett Halleluja-moment! Det ligger en riktigt stor och bra mataffär inte så långt ifrån hamnen men det är en rejäl uppförsbacke dit.

Själva marinan är trevlig men man bör vara beredd på en hel del ryck i tampar pga tidvatten och vattenströmmar. För övrigt är det bra service och närhet till en fin strandpromenad och den gamla fiskebyn med flera restauranger. På väg mot byn passerade vi den offentliga tvättanläggningen där man i ett litet hus kunde tvätta för hand i stora kar och sedan hänga tvätten på tork på linor utanför, intill en parkering och lekplats. För oss är det annorlunda men kanske vanligt i Portugal. I byn fick vi också en trevlig upplevelse en kväll när vi skulle äta en sen middag på en fiskerestaurang. Allt började stilla och fint men snart spelades musik och praktiskt taget alla dansade på gatan. Det visade sig vara födelsedagsfest för en portugis. Grannar hängde ut från fönstren, kypare dansade, ägarinnan sköt konfetti allt medan födelsedagsbarnet, personal och vi gäster dansade långdans. Fantastiskt att ha fått uppleva detta!

För att besöka själva Porto så har man från hamnen till bron Ponte de Luis I ca 3.5km men det är en fin promenad längs floden. Porto ligger på norra sidan av floden och Gali på den södra sidan. Dessa tillsammans ger namnet Portugal och levererade verkligen. Förutom vackra miljöer, historiska byggnader (tex tågstationen med väggmålningar på kakel ur Portugals historia och den av UNESCO världsarvsklassade kyrkan) kryllade det av restauranger, caféer och gatumusikanter. En superduktig klarinettist förgyllde en av våra luncher. Hit till staden med hög puls vill vi verkligen åka tillbaka.

Man kan också enkelt och överallt hyra el-scooter. Det var premiär för Anna och mig på el-scooter men eftersom det gick bra blev det ett flertal turer under vår vistelse i Porto. En gång åkte vi för att ta del av en traditionell Fadokonsert med gitarr och sång. Ett annat tillfälle för att träffa Håkan och Britt-Marie som bor granne med gästhamnen i Vänersborg där vi övervintrat. De var på kryssning på floden Duoro och Håkan uppmärksammade att vi låg i gästhamnen och hörde av sig. Vi hade en riktigt trevlig seneftermiddag tillsammans.

Tiden i hamnen gav goda tillfällen till jobb. Anna var ivrig att komma igång med höstterminens studier inom specialpedagogutbildningen medan jag fixade med båten. Främst felsökning av problemen med VHF. Tyvärr hittade jag inget specifikt så jag anlitade marinan men fick inte mycket hjälp. Tillslut hissades jag upp i masttoppen och tror mig ha hittat problemet i antennkontakten. Det gick dessvärre inte att hitta motsvarande antennkontakter i Porto, enligt marinserviceteknikern 🤔. Istället fick jag koppla om till reservantennen på targabågen, trots att det blir sämre räckvidd.

20220916 Mot Figueira da Foz Vi lämnade vid kl 07 i lugnt vatten tillsammans med Saphir af Stockholm och Courrier Sud och hade gjort upp om en fart på ca 7knop. Vi och Saphir turades om att ligga först för att speja efter fiskebojar. Det var många andra seglare som kastade loss så vi var inte ensamma på havet. Dagen förlöpte utan missöden, och vi gled in i Figueira da Foz och la till långsides på en pontonbrygga. Senare anslöt flera båtar som vi hängt ihop med tidigare medan Kris på katamaranen Baldur ankrade närmare sta’n. Nu ensamseglar han eftersom Isabelle tillfälligt åkt hem till England några veckor.

20220917 Turisttur till Coimbra. Vi hade gjort upp med Courrier Sud och Baldur att ta tåget till Coimbra. Saphir skulle gå till Nazaré så vi vinkade hejdå/på återseende till dem innan vi satte oss på tåget som skulle ta ca 1 timme. Morning Glory som också skulle till Coimbra blev uppehållna på marknaden och tog ett senare tåg. Coimbra är en medeltida stad och tidigare huvudstad i Portugal (1100-1200-talet) och intressant att besöka av många skäl.
Vi gjorde upp att vi skulle besöka universitetet som är ett av Europas äldsta (1290) och klassat som UNESCO arv, så efter att vi ätit en god lunch i centrum, med många trevliga och viktiga diskussioner, började vår vandring uppför i den gamla stadsdelen. När vi pausade hade vi en fantastisk utsikt över floden. Vi köpte biljetter och gick först till det helt unika Joaninebiblioteket med böcker från 1500-1700 talet. Som student kan man fortfarande få låna böcker här. Vi besökte också Royal Palace och avslutade till sist med en promenad i den botaniska trädgården, som har funnits sedan 1772. En dag går snabbt och det hade blivit dags att ta tåget tillbaka till Figueira da Foz.

I somras var det exakt 40 år sedan jag tillsammans med Helena var au-pair i Frankrike. Det firade vi tillsammans i Brest i början av juli. Vår vänskap går dock ännu längre tillbaka och det är obeskrivligt sorgligt att vi nu fått veta att Helena har somnat in. Som hon har kämpat mot sjukdom och annat elände! Jag väljer att tro att hon nu är tillsammans med sin älskade pappa. Vi som är kvar får trösta varandra och minnas Helena när vi fortsätter leva.

20220918 Sista delen av denna etapp var till Nazaré där vi skulle möta upp Peter och Åsa-Lena Svernling som skulle vara med oss en period. Nazaré är kanske mest känt för de höga surfvågorna som lockar många surfare till platsen (högsta vågen har mätts upp till ca 25 meter). När vi kom fram var det dock lugnt vatten och eftersom vi bokat hamnplats möttes vi av hamnpersonal som visade oss en långsides bryggplats. Christophe på Courrier Sud kom strax efter oss och hade fått stora problem med något runt propellern alldeles vid inloppet. Sista biten kunde han köra på mycket låga motorvarv och lägga till långsides utanpå oss. Efter en dykningsprocess kom han upp med en ansenlig mängd ihopsurrad grov tamp som någon större båt måste ha slängt i havet. Som tur var blev det inga skador på hans båt.

Senare på kvällen kom så våra Uddevallagäster Peter och Åsa-Lena med buss från Lissabon och tillsammans med Christophe gick vi för att möta dem och för att äta en bit mat. De hade utan överdrift haft en jobbig resa, så det blev en snabb middag och tidig tandborstning den kvällen. Anna blev glad över den kurslitteratur och de korsordstidningar de tagit med sig.

Peter & Åsa-Lena

En tanke på “EP 11 Baiona – Nazaré (220907-0918)

  1. Trevliga berättelser och bilder som vanligt. Det gäller verkligen att hålla utkik så att man inte fastnar i fiskeredskap eller tampar. Förstår att det inte alltid är helt lätt.
    Det är otroligt tråkigt med Helena. 💗 Jag håller med dig att hon förhoppningsvis har det bättre nu på andra sidan tillsammans med sin pappa. Det var trevligt att vi fick träffa henne i Brest.
    Seglarvink Elisabeth och Stefan ⛵

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.