EP 12 Nazaré – Lagos (20200919-30/9)

20220919 Vi lämnade hamnen på morgonen och satte kurs mot Cascais tillsammans med Christophe på Courrier Sud. Det blev en lugn tur utan vind så motorn fick vara på medan vi följde Portugals kustkonturer i öster. En speciell känsla infann sig när vi passerade Cabo da Roca, Europas mest västliga fastlandspunkt. Därefter var det inte så långt kvar tills vi kunde styra in mot Cascais. Vi kollade hamnavgiften och fick till svar 65€ plus 23% skatt, så vi struntade i marinan och la oss på svaj strax utanför. Ibland blir det så uppenbart att man kan göra annat roligt för pengarna! På svaj låg också Viking Goddess och Grej som vi träffat tidigare. Vår gäst Åsa-Lena var snabb med att hoppa i och ta ett premiärdopp. Viss tvekan inför fortsatta bad inföll dock efter hon sett en jättekonstig stor manet (?) som hade spenar :-0

20220920 Vi fick en jobbig natt med mycket dyningar så vi sov inte särskilt bra (både Åsa-Lena och jag var uppe mitt i natten och plockade bestick som ramlat ur diskstället och fallit ner på golvet med ett fasligt skrammel) och tog det lugnt nästföljande dag. Christophe hade bestämt att åka till Lissabon men vi sa till oss själva att vi kan besöka Lissabon senare när vi ligger för vintern i Lagos. Vi tog dingen till bränslebryggan vid infarten till marinan där vi hade hört att man kan lägga dingen. Därifrån var gick vi en promenad genom Park Municipal där några tuppar, hönor och små små kycklingar mötte oss och när vi kom till en damm låg små barnsköldpaddor och vilade i solen. Efter parken blev det en liten stadspromenad, god lunch på en terass med utsikt över svajviken och därefter matinköp i den välsorterade mataffären Auchan, intill tågstationen. För smart planering, gick jag och hämtade dingen och mötte de andra och alla matkassar vid en pir lite närmare affären. På kvällen åt vi den goda fisksoppan Byfjorden som Peter och Åsa-Lena tillagade.

20220921 En ny orolig natt för mig då vinden ökade och stundtals med vindvridningar som gjorde att ankarkättingen lät. Det är väldigt lyhört på en båt! Dessutom startade ankarlarmet så jag for upp. I ett yrvaket tillstånd förstod jag tillslut efter att ha kollat på andra båtar att larmet gått på för att batteriet i iPad var på 10%. Det blev en natt med dålig sömn. På morgonen fick vi syn på en ubåt som också ankrar i viken – häftigt. Men vi fick också höra att Christophes båt faktiskt hade draggat men efter att han ankrat om utanför hamninloppet, kunde han också somna om.

Vi hade bestämt oss för att göra en utflykt till den medeltida staden Sintra och tog hop on, hop off-bussen på morgonen tillsammans med Christophe. Efter en krokig bussfärd på de smala gatorna och lite oklarheter kring när vi skulle gå av, så hittade vi rätt och hoppade på en ny buss som skulle ta oss uppför en än krokigare väg till vårt första resmål palatset Nacional da Pena. Här möttes vi av en lång biljettkö (man kan köpa online – om man har täckning) varefter vi gick ca 500 meter i kraftig uppförsbacke där nästa kö väntade för insläpp till palatset. Det tog ett tag kan man lugnt säga och i över 30 graders solgass blir man lätt trött. Men slottet var fint med en vidunderlig utsikt och trevlig rundvandring inomhus, med köer… Allt tog lång tid så vi insåg att fler utflyktsmål skulle vi inte hinna med så efter en mycket god middag i Sintra centrum och inköp av pastel de nata i grannbutiken, åkte vi bussen tillbaka till Cascais och denna gång via kustvägen. Den tog längre tid men hade stundtals fin utsikt över Atlanten.

20220922 Mot Sines Vi hade bestämt att kasta loss och lämna 07.30 men fick besked från Christophe att hans startbatteri var tomt. Något hade dragit ur strömmen så han kunde inte starta motorn. Dessutom var ankarspelet på samma batteri så han kunde inte heller bli bogserad in till marinan. Vi flyttade vår båt och la oss långsides vid honom och tillsammans påbörjades en stor felsökning. Allt detta medan Anna kunde ha videokonferens med sin handledare och studiekompisar, så på ett sätt var det bra tajming.

Christophe har en helt ny lithiuminstallation så det borde inte vara något problem och vi testade massa olika idéer men inget fungerade och tiden gick. Helt plötsligt (nåja plötsligt och plötsligt, det tog ett par timmar) hade han ström i batteriet vilket troligen berodde på att solpanelerna under tiden vi grejat hade laddat batterierna så han kunde starta. Det var ju bra men han bör kolla grundorsaken till att han hade tomt batteri.

Vi kom iväg ca 10.30 och styrde i stiltje ned mot fyren Cabo Espichel där vi hade sagt att vi skulle gå in närmare land österut och sedan följa kusten mot Sines. En åtgärd för att utvika potentiella späckhuggare längre ut från kusten. Vid det tillfället låg jag i förpeaken och skrev på vår reseberättelse då Anna sa att Christophe satt sin Code0 och att Peter gärna ville segla gennacker. Pust tänkte jag, det var länge sedan vi gjorde det och jag minns det var lite trassligt med alla tampar men vad gör man inte för sina vänner… så Peter och jag fick fram peke och gennackern, drog fram skot, fall och till sist kunde vi hissa. En liten justering och sedan fyllde gennackern så fint i 10 min…..sedan behövde vi gira styrbord längs kusten så det blev att ta ned gennackern. Men vi testade iallafall 🙂

Nu var det istället ut med genuan och vi njöt när vi höll stadig fart på 8-9 knop men när vi vände oss om såg vi att Christophe hade problem att rulla in Code0, så vi beslöt att bromsa in dvs rulla in genuan igen. Christophe hade fortsatt strul så vi slog och gick tillbaka för att se om vi kunde hjälpa, men när vi närmade oss hade han löst problemet och vi kunde sätta gemensam kurs mot Sintra med genuan utrullad. En av de absolut härligaste seglingarna sedan vi lämnade Sverige. Vi lyssnade på ett P1 sommarprogram och senare på eftermiddagen blev det partystämning med gamla go’a hits från 70- och 80-talet som vi kunde höra från uppe på fördäck, där vi satt i omgångar. I Sines väntade en hamnkille på bryggan och efter tilläggning och betalning 38 € åt vi en gemensam middag hos oss och Christophe bjöd på en fantastiskt god tiramisu. En mycket händelserik dag avslutades på bästa sätt.

20220923 Mot Lagos . De följande dagarna skulle det blåsa mer så vi var måna om att komma iväg idag. Prognosen sa lite vind på förmiddagen men sedan ökande under eftermiddagen. Vi hade också insett att närmsta hamn är Lagos som ligger ca 75M bort, så det skulle bli en lååååång dag. Ca 08.15 gled vi ut ur hamnen och styrde söderut i en del dyning och lite vind. På vägen söderut fick vi sällskap av delfiner så Peter och Åsa-Lena fick både speja och vara fotografer. Med spänning närmade vi oss Cabo da São Vicente där vi skulle runda och vika av mot Algarvekusten in mot Lagos. Det var härligt och emotionellt att vara så nära Lagos där vi skall övervintra. Vinden hade blåst upp och skulle ligga på från nordost så vi bestämde oss för att göra ett stopp för natten och istället angöra Lagos dagen därpå. Vi hade fått ett tips att viken vid Sagres fiskehamn var bra så vi gjorde ett försök, men vinden drog in där så vi gick tillbaka till första svajviken Enseada de Sagres. Det låg en hel del båtar där och vi fick en bra plats.

20220924 Mot Lagos. Vi lämnade och seglade de sista distanserna i frisk vind upp mot 15ms. Vi valde att bara ha genuan uppe så det blev en lugn och fin segling och under tiden kunde vi beundra de rödfärgade sandstensklipporna och alla grottor längs Algarve. Inloppet till Lagos gav gott skydd, så efter att gjort ett kort stopp vid ankomstbryggan för registrering öppnades bron för oss och vi kunde gå till en bryggplats (vår vinterplats fick vi dagen efter). På kvällen tog vi en promenad in till den mysiga gamla stan med smala gränder, restauranger och gatumusiker. Efter en öl och lite pubmat gick vi tillbaka för att sova.

Nu är vi framme !!! Vi ser med glädje fram emot att lära känna Lagos och Portugal kommande månader.

20220925 Utforska Lagos. För att få en uppfattning om var vi skall leva de närmsta sex månaderna, ägnade vi dagen till att gå runt och utforska stadens olika delar. På förmiddagen valde vi att först tvätta och handla mat. Peter, Åsa-Lena och Anna tog en promenad längs de mäktiga och fascinerande sandstensformationerna längs kusten. Vid fyren Ponta da Pieda vände de hemåt. Under tiden hade jag tvättat av allt saltvatten från båten.

I hamnen finns det flera restauranger och barer men det är också nära till centrum där utbudet är enormt. Vi fann både en stor matbutik och en båttillbehörsbutik alldeles intill hamnen, så hela besättningen är nöjd. På kvällen bjöd vi över Christophe på fisksoppa. Ja, det äts ofta fisksoppa ombord! Nyttigt och gott! Till kaffet njöt vi av de chokladtryfflar Christophe gjort.

20220926 Utflykt mot Sagres. Tillsammans med Peter, Åsa-Lena och Carina och Anders hade vi bestämt att göra en dagsutflykt till Sagres (där vi svajankrade) och vidare till Cabo da São Vicente längst ut i väster. Efter en stund i buss längs fina områden kom vi fram och kunde beundra den fantastiska utsikten. Tänk att vi hade seglat förbi bara några dagar tidigare! Mäktigt är ordet! Det blev ett mycket kort stopp eftersom bussen går hit bara några gånger om dagen så efter ca 10 min satt vi på bussen igen tillbaka mot Sagres (Anna och jag kan ju komma hit en annan dag :-)). I Sagres tog vi först en promenad ut till borgen för att se på vindkompassen från Henrik Sjöfararens tid. De flesta var dock mer sugna på en öl, så vi gick för att käka lunch. Och dricka öl.

Hemma igen käkade vi en enklare kvällsmat varefter vi blev bjudna över till Carina och Anders. Anna och jag stannade bara ett kort tag för vi ville gå och säga hej då till Christophe som skulle segla vidare nästföljande dag. Det kommer bli tomt utan honom.

20220927 under förmiddagen gick Peter och Åsa-Lena iväg till den långa sandstranden medan Anna pluggade och jag fortsatte jobba på båten. Det finns alltid något att göra på en båt!

Idag vinkade vi så hej då till Christophe. Han fortsätter sin resa mot Spanien där hans föräldrar bor och där han ska stanna på obestämd tid. Mötet med Christophe och månaden vi tillbringat tillsammans med honom har verkligen berikat oss.

Vi åt gemensam lunch på båten men ville äta ute på restaurang sista kvällen med Peter och Åsa-Lena. Carina och Anders gjorde oss sällskap. Vi åt på The Garden, en mycket trevlig uterestaurang som vi fått tips om. Tyvärr kommer den vara stängd under vintern, men vi hann iallafall med att få en trevlig kväll där tillsammans. Hemåt var det precis som i låten; sakta de går genom sta’n.

20220928 Hejdå till Peter och Åsa-Lena. Efter en tidig frukost gick vi till tågstationen och vinkade av Svernlings. Vi har gått ifrån att känna dem, via min syster Paula och svåger Thomas, till att bli vänner efter 10 dagar till sjöss. Vi har seglat, upptäckt delar av Portugal, sett delfiner, skrattat och pratat om både viktigt och oviktigt. Stort tack för ert sällskap! Nu lämnar dessa äventyrliga vänner för nya äventyr (fotboll och vandring) i Italien.

Vår efterlängtade tid och vardag i Lagos börjar på riktigt. Det yttrade sig just idag genom tre maskiner tvätt, båtstäd, promenad i jakt på stadens bibliotek, cykeltur till VVS-butik, matlagning och tidig kväll i säng.

20220929 Anna börjar dagen med ett par timmars studier på bibblan. Under tiden jobbar jag med båten. Efter gemensam lunch, sov Anna middag som ett litet barn. Kroppen börjar nog slappna av nu… Under tiden jobbade jag vidare med vår text- och fotodokumentation.

På kvällen gick vi en kort sväng och bestämde med Saphir, som just nu ligger i Lagos, att vi ska ses på måndag, innan de lämnar och seglar vidare till Kanarieöarna.

20220930 Precis som igår, sitter Anna på bibblan fram till lunch. Det kan nog bli en bra rutin detta! Jag köper ny mantågstötta, men lyckas fixa till och räta ut den gamla. Styrbords sida får helt enkelt ett face lift, såväl invändigt som utvändigt. Jag har också köpt fenderskydd att sätta på inför vintersäsongen. Efter lunch gick Anna för att handla och reka öppettider samt priser i sportanläggningen i närheten. Där finns både gym och bassäng med flera olika pass att välja bland. Bra alternativ till underhåll av vår fysik. Eftersom man kan bli trött också av att göra lite, vilade vi på eftermiddagen innan vi kollade livestream med Haaks. Vi åt kvällsmat i sittbrunnen och gick en härlig promenad i sta’n på kvällskvisten. Kanske är det inbillning eller så har det redan på en vecka blivit mer folktomt ute på gatorna?

Eftersom vi kommer ligga kvar i Lagos under lång tid framöver, blir det inga fler episoder på ett tag. Istället publicerar vi sporadiskt och spontant när något särskilt händer.

En tanke på “EP 12 Nazaré – Lagos (20200919-30/9)

  1. Fantastisk sammanfattning av underbara dagar tillsammans med er. Vi är sååååå tacksamma att vi fick följa med. Vi är nu i La Specia och vandrar i Cinque Terre. Idag blev det 21000 steg och 128 våningar enligt appen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.