Gästhamnar

På våra seglingar hittar vi antingen på egen hand eller via tips hamnar som har det där lite extra för oss och vår båt. Det kan vara servicen, miljön, vindskyddet, tilläggningsmöjligheter eller generell upplevelse denna hamn gav oss. På denna sida vill vi dela med oss om dessa tips till dig som kanske vill prova dom och förhoppningsvis njuta som vi gjorde.

Sverige

Karlstad Lat: 59,22,43 Long: 13,30,70

Detta blev en favorit i Vänern. Efter vi följt leden in mot Karlstad möttes vi av en vägbro till den inre hamnen. Ringer man till hamnkontoret så kommer dom och öppnar bron på kort varsel. På vägen in mot gästhamnen glider man fram i kanalen med fina hyreshus och promenadstråk på bägge sidor. Väl framme ligger man antingen vid y-bommar eller mooringlinor. Gästvänligheten och servicen från hamnpersonalen är påtaglig. Priset var 190kr oavsett storlek på båt. I priset ingår el, servicehus, tidning, tvätt inkl tvättmedel.

I hamnområdet finns det en stor livsmedelsaffär och ett antal restauranger och inte minst Löfbergs lila café. Det är nära till centrum med dess affärer, restauranger etc. Vill man kan man ta en promenad till Mariebergsskogen och dess naturområden eller uppsöka Lars Lerin:s museum.

Spiken Lat: 58,41,63 Long:13,12,18

Norrut på Kållandsö ligger detta lilla fiske samhälle. Förutom ett antal privata hus består egentligen spiken bara av en hamngata med olika restauranger som samsas med hantverksbodar och fiskebodar i en trevlig atmosfär. Gästhamnen är välskött och har all service man kan behöva.

Vi rekommenderar att man passar på att cykla eller promenera till Läckö slott. Det är en fin led över ängar och genom skog i ca 2,5 km innan man ser Läckö. Slottet som är från 1200-talet är väl värt en rundvandring som kanske kan avslutas med ett fantastisk lunch på naturrum strax intill.

Visby Lat: 57,38256 Long:18,17146

Wow vilken upplevelse. Vi ankom hamnen sista veckan på den berömda Stockholmsveckan men det gick ändå att få en bra plats. Hamnvärden mötte i gummibåt och lotsa oss till en lugn plats. Enligt hamnvärden löser det alltid plats för gästbåtar. Hamnen har god service som man får tillgång till när man checkar in och som man sedan betalar för vid utcheckning. Detta system har vi inte upplevt i annan hamn men fungerade bra.

Upplevelsen i Visby är unikt i Sverige. Att vandra på kullerstensgator innanför den berömda ringmuren och insupa dess kulturarv eller ta en kvällspromenad utefter vattnet och se solnedgången i väster känns i hjärtat. Under sommaren är det mycket folk som rör sig i omgivningen och på många restaurangerna.

Att även som vi passa på att besöka Lummelundagrottorna såväl som en tur till Fårö gjorde helhetsupplevelsen ändå större.

Aspö vid Karlskrona Lat: 56,110 Long: 15,5650

Aspö var en trevlig överraskning. Vår båt är på gränsen till för stor men med hjälp kunde vi lägga till strax utanför piren in i den lilla hamnen. Djupet i hamnen är 2-2,8m så man får vara observant. Hamnvärdarna gav en mycket trevligt välkomnande.

På Aspö finns vacker miljö i närheten av världsarvet Drottningskärs kastell där det även finns restaurang som sommartid erbjuder guidade visningar och musikevenemang. På Aspö finns konstutställningar, KA2 muséet, livsmedelsaffär och caféer. Ön har vägfärja till Karlskrona centrum med närhet till central shopping och nöje.

Viktigt att nämna är att Karlskrona upplevs som en mycket härlig sommarstad. Det finns mycket att uppleva och då inte minst marinmuseet som är ett av de bästa museum vi sett.

Ven Lat: 55,5457 Long: 12,4026

Också en absolut favorit. Hamnen angörs från väster. Djupet sägs vara 2,3 m så man bör vara observant. Vi pratade med hamnvärden som gav oss detaljtips vid inloppet. Det kan vara värt det eftersom sanden flyttar sig. Inne i den välskyddade bassängen är det djupt. På nordsidan är det ankare mot pir och på andra long side som gäller. Vi väljer långside även att nordväst drar in lite i bassängen.

Man tar med fördel cykeln och upptäcker ön och dess fantastiska vidder i form av havsutsikt eller ängar. Varför inte besöka Sankt Ibbs kyrka, Tycho Brahe museum eller smaka på Hven Whiskey vid Backafallsbyn.

Marstrand Lat: long:

 

Dyrön Lat: Long:

 

Käringön Lat: Long:

En härlig ö att besöka. I hamnen kan man lägga till inre eller yttre hamnen i huvudsak med boj på bra djup på sommarn. Den inre är betydligt lugnare speciellt från nordvästliga vindar men samtidigt är inre mindre och kan störas av färjetrafik. All service finns exkl bränsle och toatömning men det är en promenad till toa/dusch från yttre hamnen. I hamnen finns mataffärer, fiskaffär och restaurang med gott rykte.

Ön är enkel att promenera på även att man går nära alla fina hus. Längst i väster får man en fantastisk utsikt mot Fyren Måseskär.

Gullholmen Lat: Long:

Ännu en idyll som egentligen består av två öar; Gullholmen och Hermanö. Dessa är sammansatta med gångbro. Man angör hamnen från väster och har bra skydd i hamnen där man lägger till med mooringlinor på bra djup. Visst störande moment blir det när personfärjan kommer. Hamnen har all service exkl bränsle och toatömning. På bryggan finns mataffär och restaurang.

Gullholmen är unikt med att det finns jättemånga hus på liten yta och brukar kallas Sveriges mest tätbebyggda ö. När man går runt känns det som man går i privata trädgårdar. På denna lilla ö finns en litet museum som kan vara värt att besöka. På Hermanö som är betydligt större finns ytterligare restaurang och man kan med fördel promenera eller cykla. Utsikten från toppen är bedårande. I väster finns badplats.

 

Fiskebäckskil Lat: Long:

När man närmar sig hamnen från norr förstår man att Fiskebäckskil ä ett levande samhälle. Hamnen ligger välskyddad i en kil in mellan väst och öst sidan av Fiskebäckskil. Hamnen har mooring linor och bra djup. I hamnen finns också bränsle, verkstad, reservdelar och en välkänd krog.

Mataffär finns på kort promenadavstånd så även till ytterligare restaurang med konferens och Spaanläggning. Runt Fiskebäckskil kan man med fördel vandra på naturstigar antingen i väster mot Grundsund eller i öster som blir mer i lä och i skog. Vill man finns också badstrand i närheten.

Smögen Lat: Long:

Detta unika och välkända sommar paradis är värt besök. Man skall dock vara medveten om att det är mycket båt och vissa besättningar gillar att parta. Hamnen angöra från syd och är långsmal med bra djup. Det finns inget bränsle eller toatömning utan då måste man några distans till Kungshamn. Tilläggning görs med mooringlinor.

Huvudsakligen är man i hamnområdet och besöker alla sommarbutiker eller restauranger på bryggan. Det finns många så det tar lite tid. Annars kan man gå ut på klipporna och sola och bada. Ett ytterligare utflyktsmål kan vara att ta den lilla färjan till hållö för att vandra, bada se på fyren. Det går även färja till Kungshamn.

Fjällbacka Lat: Long:

När man närmar sig Fjällbacka från att ha kryssat fram i Fjällbacka skärgård från väster ser man Fjällbacka kyrka som landmärke och med husen som breder ut sig efter berget. Fjällbacka härstammar från 1600-talet med det var under sillperioden på 1750-talet Fjällbacka växte. Hamnen ligger i mitten och man lägger till med mooring linor. Hamnen har god service med närhet till toa och dusch. Det är en promenad till mataffären men det finns restauranger, bageri i närheten till hamnen.

Det stora utflyktsmålet i Fjällbacka skulle vi säga är Vetteberget som ligger precis i hamnen. Går man upp på toppen som är 74 meter får man fin utsikt över skärgården. Vill man spela minigolf finns det bana i närheten.

Väderöarna Lat: Long:

Efter att ha seglat västerut från Fjällbacka når man dessa underbara öar. På en av Väderöarna finns denna lilla gästhamn. Hamnen verkligen liten så med vår båt kan inte gå in och vända. Däremot kan vi ligga på turbåten Donalds plats om inte den skall komma. Viktigt och ringa och kolla. Vid denna plats finns inte vatten men ström. I hamnen bredvid finns servicehus etc. Inget bränsle eller toatömning finns.

Det finns vandrarhem och restaurang på ön. Gör ett besök för maten håller hög klass. Annars inbjuder ön till promenader på snitslade leder och man ser en fantastisk utsikt åt alla håll. Vill man kan man också besöka den gamla lotsutkiken från 1754 som ibland är öppen för besökare.

Koster Lat: Long:

Nära Norge och väster om Strömstad ligger Kosteröarna. De är numer ett naturreservat. Det finns hamn på både nord och sydkoster. Mellan dessa öar går personfärja som framförs av ortsbefolkningen.

Hamnen vid Xx på sydkoster är dels long side längs stor brygga där även färjor passerar. Det kan bli lite stökigt eftersom det kan bli trångt.

 

Danmark

Köpenhamn Lat: 55,6813 Long:12,5949

Vi har varit flera gånger i båt i Köpenhamn och tycker det är en fantastisk atmosfär och värt att återkomma till.

Vi har valt att ligga vid kvaesthusgraven / Ofelia plads för att komma nära centrum. Där kan man tyvärr inte boka plats så vi har lagt oss på motsatta sidan vid Amaliahaven och avvaktar och flyttat när någon lämplig plats blivit ledig. Att tänka på är att Ameliakajen är gjort till mycket stora fartyg så man får bara försiktig och fendra ordentligt. Dessutom är kajen hög så det är ingen optimal plats. När man kommer över till Ofelia plads kajen blir det bättre även att den är långt ifrån perfekt. Dusch och toalett ligger ett par våningar ned via en hiss.

Även att hamnen inte är den bästa så innebär närheten till centrum att man enkelt kan upptäcka Köpenhamn. En promenad till Nyhavn, Ströget promenadgata, olika museum, tivoli ligger allt på promenadavstånd. En ytterligare favorit för oss har blivit Reffen food market . Här blandas mat från världens olika hörn i en fräck miljö.

Ebeltoft Lat: 11,848 Long: 10,078

En ganska lång tur in till Ebeltoft från utomskärs. Man får se upp för sandrevet men följer man utprickningen är det inget problem. Man kan välja två olika gästhamnar där vi brukar välja den till babord vid hamninloppet och sedan ligga längs kajvägen. Visserligen kan riktigt stora båtar lägga till här men det har alltid fungerat även för oss att få plats. Det är en skyddad och djup hamn. Det kan bli lite trafik längs kajen men det har inte upplevs som ett problem. Toaletter och dusch var lite spartanskt när vi var där sist. Det är inte lång promenad till den välsorterade bruksen.

Ebeltoft är en stad som bevarat mycket av sin ålderdomliga prägel. Det pittoreska rådhuset från 1570 är en sevärdhet liksom fregatten Jylland, som sägs vara världens största fartyg byggt i trä. Att ta en promenad på kullerstensgatan genom byn är att rekommendera. Många trevliga restauranger med god mat. Eller att cykla ut mot Öerne marina som är ett väldigt speciellt ställe dit man slussar båtar. Där finns en restaurang om man behöver att släcka törsten. På tillbakavägen rekommenderas ett stopp vid den natursköna halvön skov.

Saeby Lat: 57,21744 Long: 10,31763

En av våra favoriter. Den välskyddade hamnen når man enkelt från öster och vi brukar försöka ta oss så långt in som möjligt utan några problemet med djup. Väl inne i den inre delen av hamnen har man nära till hamnkontor, toaletter och duschar. I hamnen finns såväl bra restauranger som fiskaffärer. En stor uppskattad sevärdighet är att man trumpetar kl 21.00. Det brukar bli tyst i hamnen då alla står och lyssnar.

Det är nära promenad till centrum av Saeby det finns många affärer och restauranger. Där ligger också stor bruksen som är mycket välsorterad. På torget brukar många samlas runt en öl eller två. Vill man motionera finns det fina promenad och löparbanor norrut efter stranden.

Aerököping Lat: 54,53962 Long: 10,25340

Vilken pärla detta är. Det finns en hamn om styrbord vid inloppet men vi har valt hamnen till babord. Vi har valt hamnen som ligger om babord som förmodligen är den gamla fiskehamnen. Man kan ligga longside utefter piren. Djupet är inget problem.

Byn är från 1400-talet och anses vara Danmarks bäst bevarade köpstad. Danmarks äldsta postkontor från 1749 liksom de flesta andra byggnaderna i staden är kulturskyddade. Man kan gå på upptäcksfärd med guide på kvällen som kan rekommenderas. Här finns ett stort utbud av matställen samt en fin badplats.

Svendborg Lat: 55,343 Long: 10,3652

En mycket fin hamn med all bekvämlighet man kan behöva. Vi gjorde en bokning innan vi kom så det var bara att glida in och lägga sig. Välskyddad hamn och djup är inget problem. Bojar för angöring med även long side.

Svendborg är en mysig by med anor från 1000-talet! Det finns flera trevliga affärer och ett torg med trevlig marknad på dagen och uteserveringar på kvällstid.

Ballen på Samsö Lat: 55,8164 Long: 10,6407

En välskyddad hamn även om den yttre piren är utsatt för nordliga vindar. Djupet är över tre meter och hamnvärden brukar alltid hjälpa till vid förtöjningar. Det kan vara värt att boka då det brukar bara mycket båtar i hamnen men härlig stämning.

Det finns inte så mycket i själva ballen. Det finns några restauranger och en liten mataffär så tipset är att segla hit för att upptäcka ön Samsö. Hyr cyklar och gör dagsutflykter tex till byn Tranebjerg eller till sandrevet vid Langör. Längst upp på nordliga spetsen av Samsö ligger Nordby som också kan bara värt ert besök. Det går ju buss också.

Västerö på Läsö Lat: 57,2976 Long: 10,9230

En ny pärla för oss då vi mest gått till Saeby. Hamnen angör man från nordväst och när vi var här, under påsktid, fanns det mycket plats i den skyddade hamnen, vi la oss därför long side. Det finns bruks nära och några restauranger som vi inte provade. Vi kan tänka hur mycket liv det är här under högsommar.

Läsö är en fin ö med många utflyktsmål utöver att gå på fantastiska stränder. Vi hyrde en bil och åkte bl.a Museumgården där de också har djur därefter till Saltsjuderi där man får se hur salt produceras i korsvirkeshus med halmtak och sist åkte vi till Österbyhamn som är populär hamn för svenskar.

Anholt Lat: 56,7148 Long: 11,5096

Är och förblir en favorit. Hamnen når man från väster. Man får vara vaksam om det nordliga revet, speciellt om man kommer från öster. Hamnen är väl skyddad och har många platser. Det behövs då det är ofta mycket båt i hamnen under högsommaren. Man lägger till med stabila bojar. Det finns ett bra klubbhus och restauranger i hamnområdet och inte minst badstrand.

Anholt är en härlig cykelö. En rekommendation är att cykla i lummig miljö till byn där också öns affär finns och några restauranger och ett museum. På vägen passeras en trevlig gårdsbutik. Vill man kan man fortsätta till sydsidan ön med långa stränder för den badsugne.

Norge

Skjärhalden Lat: 59,015 Long: 11,025

Hamnen ligger öst på kirkö och kan lätt angöras från syd. Vi brukar lägga oss long side på utsidan men vi är då observanta på om det kommer bli sydliga vindar. De flesta gästbåtarna väljer säkert på insidan. Det sägs att hamnen är populär på sommaren så att boka kanske är ett bra val. I hamnen finns all service man behöver och mottagandet har varit bra av hamnvärden.

I hamnen finns också trevliga restauranger, en brödbutik men inte så mycket annat. Vi har istället både vandrat och cyklat. Speciellt så finns det fina ställen att upptäcka på cykel när man cyklar på små landsvägar med fält på bägge sidor. På ett ställe hittade vi ägg försäljning vid en gård. Man tog de ägg man ville och la pengar i en burk.

Tvedestrand Lat: 58,372 Long: 08,561

En idyll som vi hittade längst in i Oksefjorden. Vi hade bara sett de vita trähusen på bild och tyckte det verkade spännande att se på riktigt. Även att det är en bit in i fjorden är det värt ett besök.

Hamnen är liten och man ligger long side. Så man får vara beredd på att vara flera båtar i bredd. All bekvämlighet finns i hamnen. Inte långt ifrån ligger restauranger och mindre affärer. Går man uppför den branta vägen kommer man till centrum som har fler affärer . Där ligger huset som kallas strykejärnet pga av dess form. Det räknas som Norges smalaste hus. Det finns området många trevliga promenadområden.

Mandal Lat:58,014 Long: 07,272

Detta är Norges sydligaste by och blev en stor positiv överraskning för oss på väg mot Skottland. Hamnen är ligger välskyddad från havet och vi har alt att ligga long side ganska långt in vid hamnkontoret. Det blir då nära vägen som kan störa men vi tyckte det gick bra. Servicen är utmärkt med t.om frukost servering med frallor och tidning på båten.

Mandal är en typisk sörlandsby med smala gator och gränder. Det finns många restauranger och affärer att besöka. Under sommaren även marknader på torget och en hel del musikbarer. Vi gick också upp till utkiksplatsen som har en magisk utsikt över Mandal och inte minst västhavet. Några i besättningen var sugen på bad så de gick till den kända stranden Sjösanden. Det var nog kallt….

Skottland

Tobermory Lat: 56,6222 Long: -6,0635

The pearl of Mull. När vi siktade denna fantastiska by med dess färglada hus blev vi jätteförväntasfulla. Hamnen ligger i viken och man kan välja på bojar eller brygga lite beroende på storlek. Vi la oss long side på utsidan bryggan då insidan är för mindre båtar. Det kan nog blåsa in i viken men vädret var lugnt så vi hade inga problem. Hamnen har all service man kan förvänta i det fina hamnkontoret.

Tobermory består i huvudsak av en huvudgata vid hamnen med affärer, pubar och restauranger. Eftersom Tobermory ligger på en sluttning är det brant backe upp till kyrka och övrigt bostadsområde. Det finns fina promenadleder och golfbana. På golfbanan anordnades highland games när vi var där. Riktigt roligt att gå tillsammans med en säckpipe orkester mot de annorlunda tävlingarna. I övrigt finns det båtturer till bl.a Staffa och Lunga med massa lunnefåglar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.